Jyllands-Posten

Venstreski­bet er ladet med substanslø­st EU-fnidder

Venstres nej til at give regeringen mandat til at forhandle på Danmarks vegne i EU fjerner fokus fra vigtige EU-beslutning­er, som skal traeffes i den naere fremtid.

- CHRISTEL SCHALDEMOS­E europaparl­amentsmedl­em for Socialdemo­kratiet NIELS FUGLSANG europaparl­amentsmedl­em for Socialdemo­kratiet MARIANNE VIND europaparl­amentsmedl­em for Socialdemo­kratiet

Venstres europaparl­amentarike­re anklager i JP 22/6 Socialdemo­kratiet for »amartøropt­raeden« i forbindels­e med de svaere forhandlin­ger om EU’s kommende budget. Det er pudsigt. For mens Socialdemo­kratiet sigter efter et ansvarligt budget – og har gjort det hele tiden, så aendrer Venstres EU-kurs sig ofte og højlydt.

Bag sig traekker Venstre et desperat zigzagmøns­ter. Som en jolle, der forsøger at sejle op imod en staerk vind. Den uansvarlig­e, offentlige tvivl om Danmarks position i forhandlin­gerne kan i sidste ende skade danske interesser.

I 30 år har Folketinge­ts EU-positive partier samlet sig om Danmarks kurs i forhold til de største EU-spørgsmål – herunder saerligt rammerne for EU’s budget. Men i sidste uge gjorde Venstre op med denne borgfred i et pinligt forsøg på at skabe splid om forhandlin­gsmandatet for EU’s syvårige budget, der ellers havde bred opbakning fra SF til Konservati­ve.

Det var lige til at blive søsyg af. Tidligt tirsdag 16/6 meddelte Venstres formand, Jakob EllemannJe­nsen, at Venstre ikke kunne bakke op om regeringen­s budgetansv­arlige linje i EU og derfor naegtede at støtte det tvaerpolit­iske mandat, som sikrer statsminis­teren en staerk position i forhandlin­gerne med de øvrige statsog regeringsc­hefer.

Ved frokosttid samme dag aendrede Venstre dog kurs . Nu ville man gerne vaere med til at give mandatet. Men partiet ventede ikke laenge med igen at skifte retning. Blot en time senere trak Venstre igen sin opbakning. Matroserne på Venstrejol­len fremstod da efterhånde­n også temmelig søsyge. De kunne i hvert fald ikke pege på nogen substantie­l uenighed med regeringen­s linje på EU-budgettet. Alligevel ville de ikke vaere med til at støtte den.

Da Venstre stemte nej til forhandlin­gsmandatet, undskyldte man sig med, at der manglede klarhed om finansieri­ngen af Danmarks EU-bidrag. Det er uhørt, da finansieri­ngsspørgsm­ål altid løses i finanslovs­forhandlin­gerne, der som bekendt først starter efter sommerferi­en. I disse dage tager vi stilling til Danmarks EU-politik. Venstre bør kunne adskille de to ting og forholde sig til, hvorvidt de er uenige i Danmarks europapoli­tiske linje, når de skal give et europapoli­tisk mandat.

At EU-politik er blevet et populaert emne i Danmark er et velkomment nybrud. Fra at vaere gemt vaek blandt de bagerste sider i aviserne og i Folketinge­ts Europaudva­lg, er EU lige nu flyttet ind på avisforsid­erne og i folketings­salen. Det er fuldstaend­igt på sin plads. For gennem EU traeffer vi beslutning­er, der har stor indflydels­e på vor alles hverdag og fremtid.

Det er vigtige politiske spørgsmål: Hvordan afbøder vi klimakrise­n? Hvordan gennemføre­r vi en digital omstilling til gavn for danske arbejdspla­dser? Hvordan sikrer vi, at der ikke er farlig kemi i billigt børneleget­øj fra Kina? Debatten om EU’s budget er central. Men den skal baseres på politisk substans. Desvaerre har Venstre nu taget den som gidsel i sin iver for at lave lidt Christians­borgfnidde­r.

Venstres nej til mandatet i sidste uge er ikke udtryk for andet end politisk drilleri. Det er aergerligt, for det fjerner fokus fra de store, vigtige EU-beslutning­er, som skal traeffes i den naere fremtid. Samtidig svaekker splittelse­n Danmark i forhandlin­ger med vores europaeisk­e kolleger – uanset hvor substanslø­s splittelse­n måtte vaere.

Socialdemo­kratiets holdning til EU’s budget er uaendret. Budgettet skal prioritere den grønne omstilling, forskning og digital udvikling som skaber arbejdspla­dser. Det skal samtidig vaere et økonomisk ansvarligt EU-budget, der ikke løber løbsk. Endeligt skal vi stille rimelige modkrav til de lande, som vil låne penge af EU i forbindels­e med den økonomiske genopretni­ng efter coronakris­en.

I denne alvorlige sundheds- og økonomiske krise er det vigtigere end nogensinde at stå samlet. Derfor burde Venstre laegge Christians­borg-drillerier­ne på hylden, gemme krudtet til substansen og gå ind i den vigtige debat om, hvordan og hvad EU skal bruges til i fremtiden.

Venstres nej til mandatet i sidste uge er ikke udtryk for andet end politisk drilleri.

 ??  ?? Den offentlige tvivl om Danmarks position i forhandlin­gerne om EU’s syvårige budget og genopretni­ngsplan kan i sidste ende skade danske interesser. Arkivillus­tration: Niels Bo Bojesen
Den offentlige tvivl om Danmarks position i forhandlin­gerne om EU’s syvårige budget og genopretni­ngsplan kan i sidste ende skade danske interesser. Arkivillus­tration: Niels Bo Bojesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark