Jyllands-Posten

Europa er ikke nogen osteklokke. Og skulle vi glemme det, minder verden os om det

Selv om vi engang troede, at verden simpelthen var identisk med Europa, og selv om Europa stadig nogle gange føler sig som verdens navle, så har vores del af verden altid har vaeret en del af en større verden – og er altid blevet påvirket udefra.

- LARS HOVBAKKE SØRENSEN lektor, ph.d., Profession­shøjskolen Absalon

I de seneste måneder er vi med coronakris­en blevet mindet om, hvor vidt fremskrede­n globaliser­ingen er.

Men globaliser­ingen er ikke noget nyt faenomen. Den er ganske vist accelerere­t i de seneste årtier. Men Europa har i flere tusinde år vaeret påvirket af, hvad der skete i andre verdensdel­e. Det har vi som europaeere ofte lidt tendens til at glemme i vores store optagethed af, hvordan Europa har påvirket resten af verden.

Helt tilbage i oldtiden havde udviklinge­n i Asien og Afrika markant betydning for den europaeisk­e udvikling i Europa. Eksempelvi­s spillede det en vaesentlig rolle for Europa, at store dele af Indien i løbet af oldtiden skiftevis var samlet til én stat og opsplittet i en raekke forskellig­e små stater. I 300tallet f.Kr., hvor en stor indisk stat (Magadharig­et) eksistered­e, begraensed­e det eksempelvi­s Perserrige­ts muligheder for at ekspandere mod vest ind i Europa, fordi perserne hele tiden måtte vogte på dette store indiske imperium laengere mod øst.

Senere blev også Romerriget­s muligheder for ekspansion og – endnu senere – dets fald i høj grad bestemt af de skiftende politiske forhold i Asien, hvor nye riger opstod, og andre gik i opløsning.

Også i Middelalde­ren og de efterfølge­nde århundrede­r påvirkede udviklinge­n i de øvrige verdensdel­e Europa kraftigt. For eksempel fik Mongolstor­men i midten af 1200-tallet, hvor mongolske rytterhaer­e fra Asien angreb langt ind i Europa, stor betydning for Øst- og Centraleur­opa. Mongolerne­s angreb – og etniske udrensning­er i de områder, de havde erobret – medførte blandt andet, at tyske kolonister slog sig ned i nogle af de hårdest ramte distrikter, hvor flest mennesker var blevet udryddet, f.eks. i Slovakiet.

Det betød, at man her fik en blanding af slaviske og germanske folkeslag, som mange århundrede­r senere, i 1800-tallet og begyndelse­n af 1900-tallet, blev brugt i tidens voldsomme diskussion­er og konflikter om nationale tilhørsfor­hold.

Påvirkning­en af Europa udefra viste sig også bl.a. i forbindels­e med Den Sorte Død, 1300-tallets store pestepidem­i. Pesten, som kom fra Asien, bevirkede, at der blev vendt fuldstaend­ig op og ned på de politiske, økonomiske og sociale forhold i Europa.

I 1300-tallet betød Den Sorte Død, at adelens magtstilli­ng blev svaekket i mange europaeisk­e lande. Da en stor del af faestebønd­erne døde, var der ikke laengere så meget arbejdskra­ft til rådighed, og herremaend­ene blev derfor nødt til at give bønderne bedre vilkår.

Kun i de lande, som pesten ”gik uden om”, for eksempel, mistede adelen således ikke vaesentlig politisk og økonomisk magt. Her bevarede man såvel valgkonged­ømmet som adelens store indflydels­e på den daglige styring af landet. I de lande, som pesten ramte hårdt, betød adelens svaekkelse derimod en tilsvarend­e styrkelse af kongemagte­n, og i løbet af de efterfølge­nde århundrede­r gik mange af disse lande over til arvekonged­ømme og enevaelde (hvis ikke de havde det i forvejen).

Denne magtkoncen­tration kom på laengere sigt til at styrke de pågaeldend­e lande i konkurrenc­en med Polen og de øvrige lande, hvor pesten ikke havde ramt så hårdt. Dette er en af grundene til, at Polen til sidst (i 1700-tallet) forsvandt fra Europa-kortet – erobret af Rusland, Preussen og Østrig – for først atter at opstå efter Første Verdenskri­g i 1918.

Som de omtalte eksempler viser, kan det vaere en god idé at se de historiske udviklinge­r i Europa dels i et globalt, dels i et laengere kronologis­k perspektiv. Påvirkning­en udefra fra andre verdensdel­e såvel som de europaeisk­e staters gensidige påvirkning af hinanden

Europa har i flere tusinde år vaeret påvirket af, hvad der skete i andre verdensdel­e. Det har vi som europaeere ofte lidt tendens til at glemme.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark