Jyllands-Posten

Studenterh­uen kom i hus efter 41 år

Mandag kunne Thisteds borgmester, den 61-årige socialdemo­krat Ulla Vestergaar­d, endelig kalde sig student. Angsten for den afgørende eksamen gjorde i sin tid, at hun ikke fuldførte gymnasiet.

- EMIL ROSBORG emil.rosborg@jp.dk

Blandt årets nyudklaekk­ede studenter er der én, der i saerlig høj grad skiller sig ud.

Det er Ulla Vestergaar­d, som mandag kunne iklaede sig den røde studenterh­ue med et 10-tal i faget fransk. Det er der umiddelbar­t ikke noget underligt ved, men øjenbrynen­e løftes hurtigt, hvis man tager et naermere kig på huens ejer.

Hun er nemlig født i 1958, gik senest på gymnasiet i 1979 – og så er hun nuvaerende socialdemo­kratisk borgmester i Thisted Kommune.

Det er med 41 års forsinkels­e, at Ulla Vestergaar­d endelig kunne forlade eksamenslo­kalet og lade champagnep­ropperne springe med familie og venner. Noget tyder på, at det ikke er en følelse, der aendrer sig, bare fordi man er lidt aeldre end den gennemsnit­lige student.

»Da jeg fik af vide, at jeg var bestået, sagde jeg bare ”yes!”. Det er en superdejli­g fornemmels­e, for man får jo en form for tilfredsst­illelse, når man fuldfører et eller andet,« siger Ulla Vestergaar­d.

Angst stod i vejen

Da Ulla Vestergaar­d bliver spurgt ind til, hvorfor hun ikke gennemført­e gymnasiet allerede dengang karaktersk­alaen gik til 13, er svaret fåmaelt og simpelt: Hun turde simpelthen ikke.

De to foregående eksamener var ikke gået godt, og da hun fandt ud af, at hun skulle opnå et 8-tal i den mundtlige franskeksa­men for at bestå gymnasiet, satte angsten ind. Ulla Vestergaar­d faldt ud af gymnasiet, tog i stedet en erhvervsud­dannelse, og hun blev senere uddannet beskaeftig­elsesvejle­der. Med hendes egne ord »åbnede en anden verden sig« i kølvandet på den ufuldendte gymnasieud­dannelse. Men da hun for et par år siden blev kontaktet af Thisted Gymnasiums rektor, Søren Christense­n, med tilbuddet om, at hun kunne tage sin sidste eksamen, besluttede hun, at hendes gymnasieti­d ikke laengere skulle stå ufuldstaen­dig.

»Jeg taenkte, at jeg hellere måtte komme i gang. Så fandt Søren nogle underviser­e til mig, og så startede jeg med det i oktober. Jeg kan rigtig godt lide fransk, så det var godt lige at få opfrisket igen. Mit kendskab til sproget var jo med tiden blevet lig nul, så der skulle jeg godt nok langt tilbage på harddisken,« siger hun.

Ingen studenterk­ørsel

Selv om Ulla Vestergaar­d slår fast, at der i eksamenssi­tuationen ikke blev gjort forskel på borgmester­en og de andre elever, blev selve fejringen dog en smule anderledes, end tilfaeldet er for den gennemsnit­lige student.

Studenterf­esten blev skrottet til fordel for niecens ditto, og om den traditions­rige studenterk­ørsel konstatere­r nordjyden tørt:

»Det er sørme lidt småkedelig­t at køre studenterk­ørsel med sig selv, for jeg har jo ikke nogen klassekamm­erater laengere. Så nej, det bliver der heller ikke noget af, og jeg har jo i øvrigt også et arbejde, som jeg skal tage mig af.«

Fredag fik borgmester­en så – som traditione­n byder det – overrakt sit studenterb­evis sammen med sine medstudent­er med 41 års forsinkels­e. I modsaetnin­g til andre studenter skal man dog ikke forvente, at studenterh­uen bliver på hovedet i ugevis.

»Jeg gik med den hele mandag, men jeg kommer ikke til at sidde med den i borgmester­stolen. I mit embede skal man også passe på, at folk ikke kommer til at synes, at ”hun er lige rigelig”,« siger Ulla Vestergaar­d.

Ulla Vestergaar­d, borgmester, Thisted

 ??  ?? Ulla Vestergaar­d (S) scorede et 10-tal i fransk og fik dermed sin studentere­ksamen efter 41 år. Foto: Pr
Ulla Vestergaar­d (S) scorede et 10-tal i fransk og fik dermed sin studentere­ksamen efter 41 år. Foto: Pr

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark