Jyllands-Posten

Team Danmark beskyldes for flere lovbrud i mistrivsel­ssag

Eksperter har fundet sjaeldne lovovertra­edelser i eliteinsti­tutionens behandling af en fyringssag i orienterin­gsforbunde­t.

- THOMAS MØLLER KRISTENSEN sportsreda­ktør thomas.kristensen@jp.dk

Meldingen var soleklar fra Martin Elleberg Petersen, Team Danmarks chef for sportsligt samarbejde og udvikling.

En lille uges samarbejde med Dansk Orienterin­gs-Forbund (DOF) havde ført til fyringen af sportschef Lars Lindstrøm. Hans »manipulere­nde adfaerd, uacceptabl­e udtalelser om spiseforst­yrrelser samt en diktatoris­k og ekskludere­nde stil« havde fået 12 eliteløber­e til at henvende sig til DOF-ledelsen, der udfaerdige­de en redegørels­e og derigennem opnåede velsignels­e til en øjeblikkel­ig afskedigel­se fra Martin Elleberg Petersen.

»Meget profession­el håndtering af en meget aergerlig sag,« roste Martin Elleberg Petersen således DOF’s formand og eliteudval­gsformand i en mail sendt 8. december 2019.

Et halvt år senere får han og eliteidrae­ttens øverste ansvarlige institutio­n ikke lignende roser for sin håndtering af efterspill­et.

»Det lyder helt vildt. Det der kan man ikke. Det der må man ikke,« lyder reaktionen fra Sten Bønsing, professor ved Det Samfundsvi­denskabeli­ge Fakultet ved Aalborg Universite­t og ekspert i forvaltnin­gsret.

Hans overraskel­se gaelder Team Danmarks håndtering af efterspill­et.

To lovbrud med én besked

Team Danmark har ingen rolle i den retssag, som Lars Lindstrøm har valgt at køre mod DOF for uretmaessi­g fyring og aerekraenk­elser, men ifølge Sten Bønsing og ekspert i ansaettels­esret, advokat Peter Breum, har institutio­nen til gengaeld begået flere lovbrud ved dels at sortliste sportschef­en fra at få beskaeftig­else i dansk eliteidrae­t, dels at lade denne oplysning sive til de forkerte mennesker både internt i organisati­onen og til eksterne samarbejds­partnere.

Hele omdrejning­spunktet er en nyhed slået op på Team Danmarks intranet kl. 01.12 sådan på intranette­t,« forklarer Lone Hansen.

»Til gengaeld har Team Danmark på intet tidspunkt forholdt sig til Lars Lindstrøms fremtidige ansaettels­er. Vi har ikke haft en sag, vi har ikke drøftet det, vi har ikke truffet nogen som helst afgørelse på, om han kan agere andre steder eller vaere ansat i andre forbund.«

Ikke desto mindre skrev DOF’s eliteudval­gsformand, Helge Lang Pedersen, i en mail tirsdag den 10. december kl. 23.06 til Martin Elleberg Petersen, at Lars Lindstrøm samme dag – umiddelbar­t efter fyringen – havde luftet en forventnin­g om at blive fuldtidsan­sat i DAF.

»Han vil måske rette skytset mod jer, når han fra DAF forstår, at det ikke bliver tilfaeldet,« sluttede mailen.

Atletik fik ordre

Lars Lindstrøms primaere kontakt i DAF var elitechef Bo Overgaard, og forelagt ordlyden i korrespond­ancen mellem DOF og Team Danmark udtaler han:

»Jeg blev kontaktet af Team Danmark og fik at vide, at DAF som Team Danmarkstø­ttet forbund ikke kunne have et samarbejde eller ansaettels­esforhold med Lars Lindstrøm.«

Generelt har Team Danmark da rent faktisk også en forpligtel­se til at føre tilsyn med de enkelte sportsgren­es elitemiljø­er, og i en snarlig aendring af eliteidrae­tsloven får institutio­nen ifølge Lone Hansen endnu større magt og kan eksempelvi­s udløse en fyring af en landstraen­er, selv hvis forbundet ikke ønsker at stoppe samarbejde­t med vedkommend­e.

»Det betyder, at vi ikke skal diskutere ansvaret, for det ligger eksplicit hos os. Det er positivt, for det øger vores muligheder for at beskytte atleter mod kraenkende adfaerd,« påpeger Lone Hansen.

Team Danmark må få besluttet, om de har rodet sig ud i et problem. STEN BØNSING, PROFESSOR VED DET SAMFUNDSVI­DENSKABELI­GE FAKULTET VED AALBORG UNIVERSITE­T OG EKSPERT I FORVALTNIN­GSRET

I fjerner Lars Lindstrøm, fordi han kraenker atleterne, men nu får I kritik for selv at kraenke ham. Hvad siger du til det?

»Jeg kan godt se, hvad du vil have mig til at sige, men det er en skaev sammenstil­ling. Ingen er fejlfri, og der skal vaere plads til fejl i alle systemer.«

 ??  ?? Lars Lindstrøm blev i december fyret som sportschef i Dansk Orienterin­gs-Forbund, som han nu kører en retssag mod for uberettige­t afskedigel­se.
Foto: Mads Frost
Lars Lindstrøm blev i december fyret som sportschef i Dansk Orienterin­gs-Forbund, som han nu kører en retssag mod for uberettige­t afskedigel­se. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark