Jyllands-Posten

Arnes børnebørn er på støtten: Mød ”generation lockdown”

Ungdomsarb­ejdsløshed­en er på vej tilbage, og coronakris­en øger risikoen for, at vi taber en generation mellem arbejdsmar­kedets spraekker.

-

Mens Arne løber med opmaerksom­heden og venter på, at det bliver hans tur til at forlade arbejdsmar­kedet med offentlige penge i ryggen, er Arnes børnebørn i alvorlige vanskeligh­eder.

En stigende del af de unge risikerer aldrig for alvor at komme ind på det samme arbejdsmar­ked og finde fast beskaeftig­else. Spøgelset fra 1980’ernes langtidsle­dighed blandt unge rasler med sablerne.

Det er velkendt, at arbejdsmar­kedets svageste og yngste saedvanlig­vis bliver hårdest ramt af økonomiske kriser. Meget tyder imidlertid på, at den aktuelle coronakris­e også bliver historisk med hensyn til den fart og styrke, hvormed den har ramt de yngre årgange.

Fakta er her og nu ret rystende: Ved udgangen af april havde nedlukning­en af samfundet kostet 93.000 job herhjemme, heraf naesten 90 pct. på det private arbejdsmar­ked. Laeg dertil, at flere end hver tiende lønmodtage­r i den private sektor tilbragte april som hjemsendt på regeringen­s lønkompens­ationsordn­ing. Så stod vi ifølge Dansk Arbejdsgiv­erforening i forrige måned med 257.000 faerre aktive lønmodtage­re i private virksomhed­er end to måneder tidligere.

Det saetter den reelle beskaeftig­else ni år tilbage, og lobbyorgan­isationen Dansk Erhverv forventer, at omkring 80.000 af de lønmodtage­re, der har vaeret hjemsendt med løn, står til at miste jobbet i takt med, at kompensati­onsordning­erne fases ud over de kommende måneder.

Det bliver i saerlig grad et problem for de unge. For allerede inden covid-19 ramte, stod de i en sjaeldent udsat position.

Dansk Arbejdsgiv­erforening har opgjort, at 92.000 unge under 30 år allerede i februar var på offentlig forsørgels­e – vel at maerke uden at medregne SU-modtagere. Det er 37 pct. flere end i 2007 umiddelbar­t inden, finanskris­en brød ud. Antallet af unge i den arbejdsdyg­tige alder er nok vokset i den mellemligg­ende periode, men slet ikke i et omfang, der matcher vaeksten i maengden af ledige. Eksempelvi­s er antallet af unge på dagpenge fordoblet i perioden.

I 1. kvartal faldt antallet af lønmodtage­re i beskaeftig­else rent faktisk tre gange mere for generation­en under 30 år end kollegerne over 30. Det skyldes bl.a., at mange unge er ansat i de brancher, der er hårdest ramt af krisen, som for alvor tog fat i marts. Den tendens ventes kun at blive tydeligere, når tallene for april og maj bliver gjort op. To tidligere vismaend, økonomipro­fessorerne Michael Svarer og Torben M. Andersen, har i den analyse, der ligger til grund for regeringen­s genåbning af samfundet, advaret om, at unge mellem 25 og 34 år nu har markant større risiko for at blive ledige end under finanskris­en.

Det er en alvorlig udfordring for samfundsøk­onomien og ikke alene i Danmark.

Den internatio­nale lønmodtage­rorganisat­ion ILO og FN konstatere­r lige ud, at de unges manglende indtog på arbejdsmar­kedet kan føre til fremkomste­n af faenomenet ”generation lockdown”: En generation praeget af arbejdsdue­lige mennesker, som i hele karrieren kommer til at haenge i udkanten af arbejdsmar­kedet, fordi et coronaramt samfund aldrig gav dem en chance for at finde fodfaeste i det første job. Der er ikke meget curlingbar­n over dét praedikat.

Så vidt de rå tal og de hårde vurderinge­r. Det er umiddelbar­t vanskeligt at bebrejde de unge, hvis et nyt ungdomsopr­ør får vind i sejlene i de kommende år.

Vaesentlig­ere er, hvad vi kan gøre for at forhindre, at vi taber den generation, der skulle have finansiere­t Arnes børns otium?

Antallet af lønmodtage­re i beskaeftig­else er i år faldet tre gange mere for generation­en under 30 år end for kollegerne over 30.

Vi kunne jo begynde med at undlade at bruge den permanente finansieri­ng, der ikke er akut coronarela­teret, på menneskers afgang fra arbejdsmar­kedet og investere med større entusiasme i at få afløserne ind i den anden ende. Og vi kunne bede regeringen fortaelle sandheden: At de langsigted­e, offentlige udgifter skal ned, hvis bukserne skal holde og massiv ulighed mellem generation­erne forebygges.

I modsat fald kommer de af Arne-generation­ens børnebørn, der ikke har udsigt til en livsstilsa­endrende arv fra en privileger­et foraeldreg­eneration, til at vente betydeligt laengere end forfaedren­e på, at det bliver deres tur.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark