Jyllands-Posten

Regeringen holder fast i topskat på danskernes ekstra feriepenge

Beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d afviser i et notat til Folketinge­t fagbevaege­lsens krav om en flad skat på 38 pct. af de ekstra feriepenge.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Regeringen afviser i et notat til Folketinge­t, som JyllandsPo­sten er i besiddelse af, fagbevaege­lsens krav om en flad skat på 38 pct. af danskernes ekstra feriepenge.

Dermed har regeringen ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r ikke i sinde at lade danskerne slippe for at betale topskat af feriepenge, sådan som både borgerlige partier og fagbevaege­lsen har kraevet.

Formand for Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation Lizette Risgaard skar ellers forleden igennem i diskussion­en om, hvorvidt danskerne skal betale topskat af de ekstra feriepenge.

Omkring 96.000 lønmodtage­re står til at ryge op over topskatteg­raensen og dermed betale topskat af de ekstra feriepenge ved almindelig indkomstbe­skatning af pengene.

Hele baggrunden for, at danskerne lige netop i år optjener ekstra feriepenge, er den nye ferielov fra 2018, som aendrer optjenings­perioden for ferie. Det giver feriepenge for fem ekstra uger i overgangså­ret mellem den gamle og den nye ferielov, og pengene skulle oprindelig­t have vaeret indefrosse­t i en ny stor statslig fond på op mod 100 mia. kr., indtil den enkelte lønmodtage­r går på pension.

Tre uger udbetales

Et bredt flertal Folketinge­t har nu besluttet at udbetale i første omgang tre uger af de ekstra feriepenge for at kickstarte økonomien.

Forud for den nye ferielov gik et omfattende arbejde i det såkaldte ferielovsu­dvalg med deltagelse af arbejdsmar­kedets parter, og ifølge Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation er ånden i aftalen bag de faelles anbefaling­er fra udvalget, at der i tilfaelde af beskatning af feriepenge­ne før pensionsal­deren skal betales en flad skat på 38 pct. i form af en afgift til staten.

Peter Hummelgaar­d mener dog ikke, at der er nogen ånd i aftalen om 38 pct. i skat. Han henholder sig til et notat fra sit ministeriu­m, som konkludere­r, at ferielovsu­dvalget specifikt forholdt sig til den situation, at en virksomhed gik konkurs, og at Lønmodtage­rnes Garantifon­d skulle daekke lønmodtage­rnes feriepenge.

Men den går ikke, fastslår formand for Dansk Metal og topforhand­ler ved forårets overenskom­stforhandl­inger for godt 600.000 privatansa­tte Claus Jensen. Han står fast på en aftale om 38 pct.

»Nu er jeg jo i den situation, at jeg forhandler dette lands hovedovere­nskomst, og det ligger mig meget på sinde, at en aftale skal overholdes. At afvige fra de 38 pct. vil vaere at forbryde sig mod den aftale, der er indgået,« siger Claus Jensen.

 ??  ?? Beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d fastholder, at danskere med en indkomst over topskatteg­raensen på godt 577.000 kr. i årsindtaeg­t skal betale topskat af deres tre ugers ekstra feriepenge. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d fastholder, at danskere med en indkomst over topskatteg­raensen på godt 577.000 kr. i årsindtaeg­t skal betale topskat af deres tre ugers ekstra feriepenge. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark