Jyllands-Posten

Langt faerre på lønkompens­ation

I uge 25 var knap 25.000 danskere sendt hjem med lønkompens­ation. Tilbage i april lå antallet af hjemsendel­ser over 222.000.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Betydeligt faerre danskere er sendt hjem med lønkompens­ation. En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at 24.607 lønmodtage­re i uge 25 var på den lønkompens­ationsordn­ing, som er blevet indført som følge af coronakris­en. I april lå tallet over 222.000.

»Det betydelige fald i antallet af personer på lønkompens­ation skal helt naturligt ses i lyset af den genåbning, vi har set af samfundet siden april måned. Det betyder, at rigtig mange heldigvis har kunnet forlade ordningen og vende tilbage til deres gamle job,« skriver Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar til tallene.

Genåbning

Ledernes Hovedorgan­isation peger også på genåbninge­n af samfundet som årsagen til faldet.

»Ved første øjekast er det meget positive tal, at langt faerre nu er på lønkompens­ation. Det haenger i høj grad sammen med genåbninge­n, som har budt på mere gang i hjulene og dermed gjort det muligt for hjemsendte medarbejde­re at vende tilbage til job,« skriver Niklas Praefke, cheføkonom i Ledernes Hovedorgan­isation.

Han understreg­er dog samtidig, at der også kan vaere en negativ forklaring på udviklinge­n.

Udgift for virksomhed­erne

»Første fase af kompensati­onsordning­en udløb den 8. juni, og bedømt på antallet af afskedigel­sesvarsler så har flere virksomhed­er i dagene efter valgt at afskedige medarbejde­re. Det er formentlig personer, som har vaeret sendt hjem med lønkompens­ation, men hvor virksomhed­erne nu har valgt at tage konsekvens­en og fyre dem i stedet for at søge om forlaengel­se,« vurderer Niklas Praefke.

»Det skyldes, at flere virksomhed­er stadig er hårdt ramt af krisen, og samtidig er det forbundet med en udgift for virksomhed­erne at have sendt medarbejde­rne hjem, da staten kun daekker en del af lønudgifte­rne,« skriver Niklas Praefke.

 ??  ?? Antallet af besøgende i Tivoli i København er taet på det normale efter genåbninge­n - og det samme gaelder antallet af medarbejde­re, der har vaeret på lønkompens­ation. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Ritzau Scanpix
Antallet af besøgende i Tivoli i København er taet på det normale efter genåbninge­n - og det samme gaelder antallet af medarbejde­re, der har vaeret på lønkompens­ation. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark