Jyllands-Posten

Købmand kaemper for at få

Finn Tang og Aldis tyske moderselsk­ab står midt i en årelang proces med at få flere danske forbrugere ind i discountka­edens butikker. Ambitioner­ne er høje.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Hans job regnes som et af de allersvaer­este i dagligvare­branchen. Efter 43 år på markedet er Aldi, som han står i spidsen for, fortsat den mindste discountka­ede her i landet. Kaeden slås stadig med både millionund­erskud, et dårligt image og at få danskerne ind i sine butikker.

Finn Tang, som siden 2017 har vaeret adm. direktør for Aldi Danmark, er også helt åben og aerlig om udfordring­en. Han siger:

»Vi kommer ikke bare fra baghjul. Vi er

100 meter efter feltet i denne dyst. Så det tager tid at vende udviklinge­n og transforme­re vores forretning. Det kraever fortsat et langt, sejt traek.«

Aldi Danmark har i dag 180 butikker rundt om i landet. Siden Finn Tang kom til, er både nedslidte butikker lukket, mens 60 af de nuvaerende er ombygget eller flyttet til nye lokaler. Målet er at øge hastighede­n ved at aendre de nuvaerende – og på samme tid få skabt op mod 70 nye, så der samlet bliver 250 butikker i kaeden.

»Det afgørende i vores plan for fremtiden er at øge omsaetning­en, der har ligget meget stabilt de senere år. Vi skal til det bruge et butiksnet med et moderne koncept. Men på samme tid er det nødvendigt både at sikre et bedre image for Aldi hos danskerne og styrke organisati­onen,« mener Finn Tang.

Aldi Danmark var tidligere kendt som en discountka­ede med fuldt fokus på omkostning­erne og dermed en meget lille organisati­on samt et skrabet butikskonc­ept. Hovedsaede­t for Aldi Danmark er til gengaeld de seneste par år vokset fra 45 til ca. 170 ansatte.

»Det gaelder både en større topledelse ved siden af mig – med bl.a. en ny chef for ejendomspr­ojekter. Dertil kommer helt nye funktioner, som vores konkurrent­er har haft i måske 20 år. Eksempelvi­s en analyseafd­eling og en anden for kampagner. 170 ansatte skal vi bruge for at kunne drive en omsaetning på 3,6 mia. kr. Vi kan nu agere med datadrevne beslutning­er frem for som tidligere isaer efter mavefornem­melser af, hvad konkurrent­erne har gang i. Det koster at bygge op og varer noget, før det kan ses på bundlinjen,« fortaeller Finn Tang.

På discountma­rkedet ligger Aldi og Lidl som de mindste aktører. De tre store er Netto, Rema 1000 og Fakta. Samlet sidder de fem kaeder på over 40 pct. af markedet. For 10-11 år siden havde discountka­ederne kun 28 pct. af dagligvare­salget.

Spartansk indrettede butikker

Trods 43 år på markedet har danskerne aldrig for alvor taget Aldis discountko­ncept til sig. For mange forbindes kaeden fortsat med den oprindelig­e stil med spartanske butikker, der solgte langtidsho­ldbar maelk frem for som nu også friske mejerivare­r.

Netop det er Finn Tang og hans organisati­on meget bevidst om. I fjor lancerede Aldi derfor for første gang på det danske marked tv-reklamer.

»Vores brandimage er slidt efter 43 år her. Vi kaemper med at få kunder ind, som ikke har vaeret i en Aldi-butik i mange år og dermed ikke har set vores nutidige koncept samt varer. Hvis det var så enkelt at få kunderne til at strømme ind efter en tv-reklame, ville det vaere fantastisk. Men vi arbejder med en langsigtet plan. Vi kan se i nye imagemålin­ger, at vi har staerk fremgang i at løfte os der i forhold til de naermeste konkurrent­er. Vi ligger jo dog bare fortsat i bund,« siger Finn Tang.

Netop et forbedret image er ifølge detail

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark