Jyllands-Posten

Milliontab på danske butikker

Samlet kostede 2019 Aldi et underskud på over 500 mio. kr. efter en omsaetning på 3,6 mia. kr.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Det er stadig rigtig dyrt for den tyske discountka­ede Aldi at saelge dagligvare­r til danskerne. I 2019 fik det danske selskab med 180 butikker et resultat før skat på minus 512 mio. kr. – et underskud, som er 131 mio. kr. større end året før.

Samlet har Aldi Danmark haft et tab på ca. 2,4 mia. kr. i de seneste 10 regnskabså­r. Omsaetning­en for kaeden nåede i fjor 3,6 mia. kr. og dermed helt samme niveau som året før.

Adm. direktør for Aldi Danmark Finn Tang erkender, at udviklinge­n rent regnskabsm­aessigt var utilfredss­tillende i 2019 med et underskud, som er det hidtil største for den danske kaede.

»Det er bestemt ikke tilfredsst­illende, at vi kommer ud dårligere end året før. Det skal dog ses i lyset af, at vi gennemføre­r store investerin­ger for at geare os til fremtiden,« mener Finn Tang.

Aldi-kaeden har vaeret på det danske marked med butikker siden 1977, men har åbenlyst haft svaert ved at braende igennem til forbrugern­e. Det har kostet dyrt for ejeren.

»Tidligere blev der lukket huller, men ikke investeret i fremtiden. Det er vi begyndt på i 2018 og for alvor i 2019. Det er et langt sejt traek. 2020-regnskabet skal blive bedre end i fjor, da vi kapitalise­rer på investerin­gerne. Men vi får nogle år frem med fortsat underskud i den langsigted­e plan for at få vendt udviklinge­n,« siger Finn Tang.

Det danske selskab ejes af den tyske gigant Aldi Nord, der driver op mod 5.000 discountbu­tikker i ni lande. Fra ejeren er der opbakning til det danske selskab – også økonomisk. Adskillige gange i de seneste år er der nemlig skudt ny kapital ind i Aldi Danmark – samlet ca. 3,8 mia. kr. over syv år.

Også her i 2020 er pengekasse­n fyldt op i det danske selskab – over to omgange er der indtil nu i år kommet nye 480 mio. kr. fra Tyskland.

»Underskud skal finansiere­s og investerin­ger i ikke mindst vores butiksnet er en dyr fornøjelse. Vi bruger ikke ekstern lånekapita­l – heller ikke til mursten. Så der vil også i den tid, som vi kigger ind i, fortsat blive behov for kapitalfor­højelser. Vi skal stadig investere i butikker, og der kommer nye underskud, før vi er i sorte tal. Men det sker med fuld opbakning fra ejeren,« siger Finn Tang.

Jyllands-Posten har uden held forsøgt at få en kommentar fra koncernled­elsen i Aldi Nord til det nye regnskab for det danske selskab, som fredag blev godkendt på en generalfor­samling. Tidligere var omkostning­erne det afgørende nøgletal hos Aldi, men strategien er nu at investere for at øge antallet af butikker og udvide eksisteren­de.

»Vi kaemper fortsat med vores image, men kan se, at nye, større butikker øger salget. Det styrker os i, at retningen er rigtig. Selvom vi kontinuerl­igt jagter nye butikker, aendrer det ikke ved, at vi fortsat har for mange gamle og slidte,« siger Finn Tang.

Detaileksp­ert Henning Bahr, Retail Institute Danmark, tror på, at Aldi kan få held med de nye, moderne butikker. Han siger:

»Udfordring­en for kaeden er, at den fortsat har mange nedslidte butikker, som kraever en stor indsats. De butikker styrker ikke kaedens image over for forbrugern­e. Tvaertimod.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark