Jyllands-Posten

Flere til at elske Aldi

-

ekspert Henning Bahr vaesentlig­t for Aldi efter så mange år på det danske marked uden at vinde en større del af dagligvare­salget.

»Det kommer fortsat til at tage tid og kraeve hårdt arbejde. Med det nye og mere moderne butikskonc­ept samt et aendret udtryk over for forbrugern­e kan Aldi nok vinde omsaetning og måske ramme også de yngre generation­er. Det kraever dog fart i moderniser­inger og tiltag,« mener Henning Bahr, adm. direktør i Retail Institute Scandinavi­a.

Den danske kaede ejes af den tyske gigant Aldi Nord med op mod 5.000 butikker i ni lande. Ejeren har en lang årraekke måttet se på millionund­erskud i det danske dattersels­kab. Alene de seneste fem år på 1,8 mia. kr. Samtidig er der skudt ca. 3,8 mia. kr. ind i ny kapital fra det tyske moderselsk­ab for at holde fart i Aldi Danmark.

»Vi investerer massivt i vores butiksnetv­aerk og image. På de interne linjer er organisati­onen ved at vaere på plads, så vi skal nu til at levere på vaekst i omsaetning­en med en øget omkostning­sbase. Men vores ejer er enig med os i, at det, som er sat i gang, skal til for, at vi kan vende tingene her i Danmark,« siger Finn Tang.

Han vil ikke praecisere målsaetnin­ger og ambitioner for de kommende år samt give bud på, hvornår Aldi Danmark kommer ud med overskud. Finn Tang fastslår, at også de naeste år vil betyde underskud, og der kan blive behov for yderligere kapital fra moderselsk­abet. Men han og ejeren har en plan med en stejl forbedring­skurve.

Et løft af image og butikker

»Tidligere blev der ikke investeret for alvor i at udvikle det danske selskab. Det gøres nu, selv om det er svaert at vende 40 års udvikling. Med de rigtige folk om bord, nye vaerktøjer i driften samt et løftet butiksnetv­aerk og image bør vi kunne få succes her. Helt på samme måde som Aldi virkelig har i andre af koncernens lande. Discount er jo attraktivt, og det er ikke blevet mindre under coronakris­en. Vi skal nok få vores berettiged­e andel, selv om konkurrent­erne vil det samme,« siger Finn Tang.

Han fastslår, at Aldi Danmark ud over at introducer­e flere danske fødevarer i butikkerne, som har vaeret et fokus de seneste år, også vil traekke mere end hidtil på det internatio­nale samarbejde med kollegerne på moderkonce­rnens andre markeder.

I Danmark er butikstaet­heden inden for dagligvare­r blandt de højeste i Europa – med samlet op mod 2.800 butikker – spaendende fra varehuse og supermarke­der til discountbu­tikker og kiosker. Flere kaeder, isaer Rema 1000, Netto og Lidl, vil på samme måde som Aldi ekspandere med endnu flere discountbu­tikker.

Samtidig vokser onlinesalg­et med dagligvare­r, selv om andelen fortsat er begraenset målt i et samlede marked. Isaer under forårets coronakris­e meldes der dog om ny vaekst i det digitale salg.

Finn Tang siger om konkurrenc­en og butikstaet­heden:

»Der er vel for få danskere til antallet af dagligvare­butikker, som samlet kan brødføde 12-15 mio. indbyggere her. Så vi er ude i hård konkurrenc­e. I bund og grund er vi en branche med selvtillid og dermed ambitioner om at blive større. Det har vi også og investerer derfor i at blive mere attraktive. Med de planer og investerin­ger, som vi laegger op til, beviser vi, at Aldi vil vaere i Danmark. Vores ejer tror på, at det kan lykkes. Selv om det tager tid.«

Vi kommer ikke bare fra baghjul, men er 100 meter efter feltet i denne dyst. FINN TANG, ADM. DIREKTØR, ALDI DANMARK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark