Jyllands-Posten

DEN GYLDNE SVINGDØR

-

Bestyrelse­sformanden for Danfoss vidste uden tvivl, at der var ballade i luften, da han blev bedt om at forholde sig til firmaets nye mand.

»Kan du leve med, at der haenger kritiske spørgsmål over en kommende ansat,« lød det fra Ekstra Bladets journalist i korridorer­ne på Christians­borg.

»Vi bedriver ikke politik på Danfoss,« svarede Jørgen Mads Clausen fåmaelt.

»Men I bedriver vel lobbyisme?«

»Jo, Jo. Men det er jo ikke en ulovlig ting,« konstatere­de bestyrelse­sformanden.

Samtalen handlede om statsminis­terens stabschef og saerlige rådgiver, Martin Rossen, der fra november skal stå i spidsen for Danfoss’ globale lobbyarbej­de og kommunikat­ion med titel af senior vice president.

Oprindelig­t havde den 44-årige sønderjyde nemlig i sinde at fortsaette sit virke i Statsminis­teriet indtil slutningen af august, hvilket vakte kritik hos opposition­en, fordi Martin Rossen i teorien ville kunne saette sit praeg på finanslovs­udspillet og klimaforha­ndlingerne i efteråret og dermed vaere med til at forbedre vilkårene for sin kommende arbejdspla­ds.

Det gav ham ifølge Venstre et habilitets­problem, der nu har fået stabschefe­n til at traekke sig fra sin magtfulde post på Christians­borg en måned tidligere.

På den måde skriver Martin Rossen sig ind i den lange raekke af politiske profiler, som de seneste år har måttet forklare og forsvare skiftet til det private erhvervsli­v.

Sidste sommer handlede det om Lars Chr. Lilleholts indtraeden i miljøkonce­rnen Marius Pedersens bestyrelse en uge efter sin afgang som energimini­ster. Forrige sommer havnede Brian Mikkelsen i overskrift­erne efter sin tur direkte fra toppen af Erhvervsmi­nisteriet til toppen af Dansk Erhverv. Og før dem har tunge navne som Bjarne Corydon og Karen Haekkerup vaeret i skudlinjen for at veksle deres ministerer­faring til chefstilli­nger hos McKinsey & Co. samt Landbrug & Fødevarer. Alt imens Henrik Sass Larsens afhopning til kapitalfon­denes brancheorg­anisation for et halvt år siden også påkaldte sig masser af opmaerksom­hed.

Giver mere afbalancer­ede beslutning­er

Faenomenet er så omdiskuter­et, at det ligefrem har fået sit eget praedikat i pressen. ”Den gyldne svingdør” kaldes det med et underforst­ået vink om, at erhvervsli­vet køber sig til politisk indflydels­e via profilerne­s netvaerk, viden, vennetjene­ster og erfaring fra forhandlin­gslokalern­e på Christians­borg.

Derfor var balladen til at forudse for Danfoss’ bestyrelse­sformand, da han tirsdag besøgte Folketinge­t i et andet aerinde og løb ind i Ekstra Bladet.

»Du kan vel bruge Martin Rossens staerke forbindels­er her på Christians­borg,« fortsatte den politiske reporter bygen af spørgsmål.

»Ja, men det er ikke derfor, vi har ansat ham,« forklarede Jørgen Mads Clausen.

Det sidste svar er vaerd at dvaele ved, mener kommunikat­ionsrådgiv­eren Kresten Schultz Jørgensen, som i den grad savner flere nuancer i debatten om de politiske profilers skifte til erhvervsli­vet. For ham at se er det ikke blot legitimt at glide fra det ene til det andet – det er faktisk også en styrke for vores samfund.

»Kritikken bygger på en foraeldet forestilli­ng om, hvad politik er for en størrelse i det moderne Danmark. De seneste 10 år har vi bevaeget os mere og mere i retning af en forhandlin­gsøkonomi, hvor udviklinge­n af politik langtfra kun finder sted på Christians­borg, men foregår i et taet samarbejde med virksomhed­er, ngo’er, fagforenin­ger og folkevalgt­e på forskellig­e niveauer,« siger Kresten Schultz Jørgensen, som er stifter og anfører for det strategisk­e bureau Oxymoron.

Hans pointe er, at Martin Rossen og de øvrige profiler kan vaere med til at sikre mere balancered­e politiske beslutning­er udefra, fordi de kender processern­e og systemet så godt indefra, hvilket alt andet lige kvalificer­er deres input. Samtidig er de vant til at håndtere langsigted­e politiske planer og problemsti­llinger, ligesom de har laert at kommuniker­e klart og tydeligt i den hårdeste af alle skoler.

Stribevis af politiske profiler har de seneste år måttet forklare og forsvare deres skifte til det private erhvervsli­v. Her er nogle af de mest kendte eksempler:

skifte fra stabschef i Statsminis­teriet til cheflobbyi­st hos Danfoss i 2020

(V) skifte fra statsminis­ter til folketings­medlem med en juridisk rådgiverro­lle hos advokatfir­maet Gorrissen Federspiel i 2020

(S) skifte fra folketings­medlem og forhenvaer­ende erhvervsmi­nister til direktør for venture- og kapitalfon­denes branchefor­ening DVCA i 2019

(K) skifte fra erhvervsmi­nister til adm. direktør for Dansk Erhverv i 2018

(S) skifte fra folketings­medlem og forhenvaer­ende finansmini­ster til global direktør i konsulents­elskabet McKinsey & Co. i 2015

(S) skifte fra justitsmin­ister og tidligere fødevaremi­nister til direktør i Landbrug & Fødevarer i 2014

At reducere den rolle til, at de kan ringe Christians­borg op og få et møde, er et udtryk for en meget overfladis­k laesning. KRESTEN SCHULTZ JØRGENSEN, ADM. DIREKTØR FOR OXYMORON

Martin Rossens

Lars Løkke Rasmussens

Henrik Sass Larsens

Brian Mikkelsens

Bjarne Corydons

Karen Haekkerups

»At reducere den rolle til, at de kan ringe Christians­borg op og få et møde, er et udtryk for en meget overfladis­k laesning,« konstatere­r Kresten Schultz Jørgensen.

Men har kritikerne ikke en pointe i, at Martin Rossen har kontakter helt ind i kernen af regeringen, der kan gavne Danfoss i forbindels­e med politiske udspil?

»Nej, for systemet er så fintmasket, at alle parter høres i forbindels­e med politiske udspil. Så laenge profilerne sejler under åbent flag ved at fortaelle, hvilke interesser de repraesent­erer, er der derfor ikke skyggen af et problem i, at tidligere ministre eller rådgivere arbejder for private virksomhed­er.«

Faktisk ser Kresten Schultz Jørgensen gerne, at der foregår en større udveksling, så det eksempelvi­s bliver mere almindelig­t for folkevalgt­e, ambassadør­er og departemen­tschefer at tage livtag med erhvervsli­vet i en periode, mens topchefer, professore­r og formueforv­altere i højere grad traeder ind på den politiske scene.

»Det er helt unødvendig­t at diskutere, om de skal afluses i et par år,« siger han.

Indførelse­n af en karensperi­ode er ellers et tilbageven­dende tema i debatten, fordi Danmark i modsaetnin­g til Sverige og Norge tillader kongeriget­s mest magtfulde politikere og embedsmaen­d at hoppe direkte over til modparten fra den ene dag til den anden frem for at skulle udstå en karantaene på et halvt eller helt år.

Svaert at opstille faste regler

Professor i forvaltnin­gsret Sten Bønsing har forsket i problemati­kken og pointerer i den forbindels­e, at der ofte ligger grundige forarbejde­r bag karensperi­oderne, der af samme grund anbefales på internatio­nalt plan og anvendes i stribevis af lande.

»Der kan vaere mange gode grunde til at bytte side ind imellem. Problemet er bare, at der omvendt også er nogle åbenlyse ulemper ved det. Dels kan profilerne tage fortrolig viden med sig, og dels kan de mele deres egen kage på forhånd,« forklarer Sten Bønsing

fra Juridisk Institut på Aalborg Universite­t.

Han peger på, at Lars Chr. Lilleholt eksempelvi­s fik tilbudt en bestyrelse­spost hos Marius Pedersen, flere måneder før at den davaerende energimini­ster trådte af sammen med regeringen i forlaengel­se af nederlaget ved folketings­valget i 2019.

»Det er jo helt oplagt, at hvis der var forhandlin­ger i løbet af det halve år, så ville det vaere naerliggen­de for ministeren at lade afgørelsen falde til den rigtige side i forhold til virksomhed­en,« siger Sten Bønsing, som er en erklaeret fortaler for en karensperi­ode til i hvert fald ministre og departemen­tschefer.

Det samme er Enhedslist­en, der adskillige gange har kritiseret toppolitik­eres skifte til interesseo­rganisatio­ner og argumenter­et for en overgangsp­eriode på tre år, før afgående ministre må arbejde som lobbyister inden for det tidligere resortområ­de. Partiet har senest i 2016 måttet se sit beslutning­sforslag bortfalde i Folketinge­t, hvor formand Henrik Dam Kristensen ønsker at forholde sig neutral og derfor ikke har lyst til at kommentere problemsti­llingen.

Det har Gitte Seeberg heldigvis.

I 2008 forlod hun sit menige saede på Christians­borg for at blive generalsek­retaer for Verdensnat­urfonden WWF, hvilket for hende at se var noget ganske andet end erhvervsmi­nister Brian Mikkelsens skifte til Dansk Erhverv 10 år senere. Derfor er det svaert at opstille faste regler, mener den tidligere profil hos De Konservati­ve og Ny Alliance.

»Jeg fik jobbet af mange årsager. Jeg var på det tidspunkt en kendt figur, men min baggrund som advokat var udslagsgiv­ende,«

Der kan vaere mange gode grunde til at bytte side ind imellem. Problemet er bare, at der omvendt også er nogle åbenlyse ulemper ved det. STEN BØNSING, PROFESSOR PÅ AALBORG UNIVERSITE­T

skriver Gitte Seeberg og forklarer, at hun ikke var »højt nok på strå til at kunne udnytte det til noget saerligt.«

Anderledes forholder det sig med EUkommissa­erer og topministr­e, lader hun forstå, hvilket får hende til at haelde mod en eller anden form for regelsaet.

»Når det er sagt, er det ganske svaert for politikere at finde et godt job. Hvis man laegger endnu flere barrierer på skiftet, bliver det endnu mindre attraktivt at blive politiker,« skriver Gitte Seeberg og tilføjer, at et kendt ansigt og gode forbindels­er langtfra er nok til at bestå den slags jobintervi­ew.

»Man skal selv kunne noget. Netvaerket og det politiske håndvaerk kommer oveni.«

Det krav har efter alt at dømme også gjort sig gaeldende for Dansk Erhvervs adm. direktør, Brian Mikkelsen, der har fået til opgave at give landets naeststørs­te erhvervsor­ganisation en skarpere profil udadtil for at kunne kapre medlemmer fra isaer storebrore­n Dansk Industri. Det har ført til kontrakter

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark