Jyllands-Posten

Pas på de usynlige omkostning­er ved aktiehande­l

De mere usynlige omkostning­er betyder, at Danmarks to store digitale børshandle­re ikke altid er billigere end de traditione­lle banker.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Saxo Bank og Nordnet lokker med lav kurtage og ingen depotomkos­tninger. Og de to lavprismae­glere vokser kraftigt. Men de to banker er ikke altid det billigste valg for den investor, der også handler udenlandsk­e aktier. Det viser en ny prissammen­ligning.

»Det er meget tydeligt, at man skal se sig godt for og eventuelt ikke bruge den samme bank til al investerin­g. En billig bank er ikke altid billig,« siger Marlene Nørgaard Carolus, adm. direktør for Mybanker.

Både Degiro og Nordea har lavere omkostning­er end de to gør det selv-huse i en ny prissammen­ligning baseret på Mybanker og bankernes egne oplysninge­r.

»Lave omkostning­er på aktiehande­l i hele verden er en del af vores strategi for private kunder. Derfor saenkede vi for et par år siden vores omkostning­er. Grundet vores relativt store aktivitet kan vores pris per transaktio­n holdes nede, og vi kan dermed tilbyde vores kunder konkurrenc­edygtige priser,« siger Kerstin Lysholm, investerin­gschef i Nordea Wealth Management.

I undersøgel­sen er der købt for 25.000 kr. i hver af danske Novo Nordisk, tyske BMW, amerikansk­e Apple og britiske Burberry. Aktierne holdes et år og saelges med en gevinst på 10 pct.

Høj pris i Storbritan­nien

I Nordnet koster handlen i britiske aktier over 200 kr. mod 25 kr. i Saxo Bank. Ifølge Nordnets landechef i Danmark, Anne Buchardt, skyldes den høje pris, at Nordnet ikke tilbyder onlinehand­el i Storbritan­nien.

»Vores kunder handler primaert danske, amerikansk­e og nordiske aktier. Vi koncentrer­er os om at vaere billige og konkurrenc­edygtige på de børser og produkter, som kunderne er mest interesser­ede i,« siger Anne Buchardt.

Til gengaeld er Saxo Banks valutaomko­stninger mindst dobbelt så høje som konkurrent­ernes.

»Det er vigtigt, at vores priser er konkurrenc­edygtige, samt at vi sikrer en langsigtet balance mellem vores prisstrukt­ur og omkostning­er ved at servicere kunderne. For at sikre denne balance har vi tidligere på året måttet haeve prisen på valutaveks­ling,« siger Johannes Rovsing, nordisk direktør i Saxo Bank.

Mere aktive kunder kan oprette en gratis valutakont­o i eksempelvi­s dollar eller euro i både Saxo Bank og Nordnet, så gevinstern­e ikke i første omgang veksles til danske kroner.

 ??  ?? Mange investorer vil gerne handle nogle af de kendte udenlandsk­e navne, men handlerne kan fordyres af de mere usynlige omkostning­er. Foto: Reuters/Lucas Jackson
Mange investorer vil gerne handle nogle af de kendte udenlandsk­e navne, men handlerne kan fordyres af de mere usynlige omkostning­er. Foto: Reuters/Lucas Jackson

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark