Jyllands-Posten

Sådan bliver du flået som gør det selv-investor

Svaret på, hvilken bank og maegler der er bedst til onlineinve­storen, er ikke helt enkelt.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Selv når den private investor selv står for arbejdet, kan omkostning­erne ved at købe og eje en aktie vaere høje. Isaer hvis man handler for små beløb eller godt kan lide at sprede sig over enkeltakti­er fra mange lande.

»Ved høje minimumspr­iser for at handle skal man undgå små investerin­ger. Ellers aeder omkostning­erne hurtigt hele gevinsten, så man i virkelighe­den ikke får noget ud af at investere,« siger Marlene Carolus Nørgaard, adm. direktør i Mybanker.

Hun opfordrer i det hele taget til at laese det med småt, inden man begynder at investere i isaer udenlandsk­e aktier.

Strategien

Efter mere end 30 år som investor mener Marlene Carolus Nørgaard, at det for de fleste er en god idé at handle investerin­gsfonde eller ETF’er.

»Som almindelig investor bør man koncentrer­e sig om at investere bredt og billigt, så der ikke skal indtjenes store gevinster, før man begynder at have overskud. De små investerin­ger i en enkeltakti­e kan vaere sjove som en lodseddel, men der skal forholdsvi­s høj gevinst til, når der både skal betales kurtage og måske også valutaomko­stninger og depot,« siger Marlene Carolus Nørgaard.

En undersøgel­se fra Mybanker suppleret med bankernes egne oplysninge­r viser, at der er store forskelle på, hvad investorer i forskellig­e banker kan tjene på den samme aktie efter omkostning­er.

Gevinsten afhaenger bl.a. af bankens kurtage – og minimumsku­rtage – på det pågaeldend­e marked, depotafgif­t og gebyret for at veksle til og fra landets valuta.

Undersøgel­sen rummer en 25.000 kroners investerin­g et år i hver af danske Novo, tyske BMW, amerikansk­e Apple og britiske Burberry. Aktierne forestille­s at stige 10 pct., før de igen saelges.

Billigst er Degiro med en pris lidt over 500 kr., mens Jyske Bank i den anden ende

har omkostning­er for over 1.700 kr. på et år. Til forskel mellem dyreste og billigste løsning er udover prisen også adgang til vaerktøjer og rådgivning.

I Danske Bank kommer omkostning­erne op i knap 1.700 kr. Her påpeger investerin­gschef Michael Holm Petersen, at private kunder hovedsalig­t handler danske aktier eller investerin­gsforening­er, som er gratis i depotomkos­tninger.

»Priserne og selve investerin­gsløsninge­n er kun en af brikkerne i et større puslespil, som inkluderer rådgivning om hele kundens økonomi fra lån til investerin­ger. Vi kigger hele tiden på, om vi er konkurrenc­edygtige på prisen, men hos os handler det i lige så høj grad om at hjaelpe med at optimere kundens økonomi,« siger Michael Holm Petersen.

Prisen

Mybankers undersøgel­se viser, at det kan vaere en god idé at tjekke minimumsku­rtagen på et marked.

Nordnet har her en mindstepri­s for at handle britiske aktier på 25 britiske pund – altså over 210 kr. ved både køb og salg. Dermed har Nordnet den højeste kurtage på britiske aktier af de undersøgte banker.

Den høje pris skyldes, at Nordnet ikke har onlinehand­el med britiske aktier. Handlen foretages altså af en dealer.

I amerikansk­e aktier har Nordnet en mindstepri­s for almindelig­e kunder på 13 dollars – altså knap 90 kr. Nordnets minimumsku­rtage i USA er dog lavere end mindstepri­sen i de fleste traditione­lle banker.

Nordea har som den eneste af de traditione­lle banker en minimumsku­rtage på blot 29 kr. ved handel i Europa og USA, mens der ikke er nogen minimumspr­is i Saxo Bank eller Degiro. Dermed koster den engelske handel blot 25 kr. i Saxo Bank.

Valutageby­ret

Saxo Bank har for nylig fordoblet sit valutageby­r, der i forvejen lå i den høje ende i forhold til de traditione­lle banker.

Det betyder, at valutageby­ret på de tre udenlandsk­e aktier efter køb og salg når helt op på 788 kr.

Til sammenlign­ing betaler Jyske Banks kunder 305 kr. i samlede valutageby­rer for de tre udenlandsk­e aktier.

Nordnet og Saxo Bank giver dog mulighed for at oprette gratis valutakont­o, hvis man eksempelvi­s er saerligt glad for at handle amerikansk­e aktier og fonde, så man ikke rammes af gebyret hele tiden.

Mens de lave priser for at handle i Saxo Bank og Nordnet efterhånde­n har fået flere af de store banker til at saenke handelspri­serne, har de traditione­lle banker fortsat høje depotomkos­tninger.

Som Sydbanks depotprise­r er strikket sammen, koster det 375 kr. at få opbevaret de tre udenlandsk­e aktier i et år. Dertil kommer omkostning­er til VP Securities.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark