Jyllands-Posten

Superbilli­g børsmaegle­r er på vej med nye tilbud til kunderne

Hollandske Degiro vil vaere billigste børsmaegle­r på alle markeder i Europa. Men ambitioner­ne er større end det.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Degiro har indtil nu ikke gjort meget for at tage nye investorer i hånden. Det er slet og ret en handelspla­ds for ”gør det selv”-investorer, der ved, hvad de laver. Men nu er nye funktioner på vej.

»Til en begyndelse har Degiro isaer vaeret fokuseret på at holde priser og omkostning­er nede. Men nu arbejder vi også med at producere investerin­gsvaerktøj­er og finansiel uddannelse for at hjaelpe vore kunder. På den måde vil kunderne kunne traeffe bedre finansiell­e beslutning­er,« skriver Armando Platero, pr-ansvarlig i Degiro, i en mail.

Som eksempler på fremtidige tilbud til kunderne naevner han bedre grafikker til at lave egne analyser, virksomhed­sinformati­on, videodaekn­ing af finansiell­e nyheder etc.

Degiro kommer i en ny prisunders­øgelse fra Mybanker inkl. bankernes egne oplysninge­r ud som absolut billigst, når det gaelder undersøgel­sens investerin­g af i alt 100.000 kr. i fire danske, tyske, amerikansk­e og britiske aktier.

Handelspla­tformen blev da også i 2017 og 2018 kåret som ”Årets Børsmaegle­r” af Dansk Aktionaerf­orening i kamp med Nordnet og Saxo Bank, men valgte ikke at deltage i kåringen sidste år.

Begrundels­en for sejren i aktionaerf­oreningens kåring var »tilfredse kunder, en velfungere­nde handelspla­tform og meget lave priser«.

Ingen pension

Degiro har dog i danske øjne det ikke ubetydelig­e problem, at der hverken udbydes investerin­g af pension eller aktiespare­konto. Ligesom investorer­ne hidtil selv har skullet indberette årets realisered­e gevinster og tab til de danske skattemynd­igheder.

Degiro er aktiv i 18 lande og har fået et hav af europaeisk­e priser som billig børsmaegle­r.

Under coronakris­en er platformen kommet naermere ambitionen om at blive største lavprisbro­ker i Europa. Alene i 1. kvartal kom over 137.000 nye brugere til, så der nu er over 555.000 aktive kunder.

Selskabet vil ikke fortaelle, hvor mange af kunderne der stammer fra Danmark.

Efter gaeldende regler om skatteplig­t til Danmark er en person skatteplig­tig her til landet, hvis vedkommend­e har bopael i Danmark eller, hvis vedkommend­e ikke har bopael, da ved ophold i Danmark i et tidsrum af mindst seks måneder.

Saerregler ved tilflytnin­g

De to grundlaegg­ende bestemmels­er om skatteplig­t suppleres bl.a. af en saerregel om skatteplig­tens indtraeden ved tilflytnin­g. Saerregler­ne medfører, at selv om en borger har erhvervet en bopael her i landet, f.eks. en helårsboli­g uden bopaelspli­gt, vil skatteplig­t til Danmark først indtraede, når borgeren ”tager ophold her i landet”.

I mange tilfaelde er situatione­n selvsagt den, at en borger erhverver bopael og tager ophold her i landet på én og samme tid.

Typiske eksempler er vandrende arbejdskra­ft og danskere, som efter mange år i udlandet beslutter sig for at gå på otium i Danmark, taet på børn og børnebørn.

I andre tilfaelde er der tale om personer, som bor og arbejder i udlandet, men som har en bolig til rådighed i Danmark. For denne persongrup­pe har det stor betydning i forhold til spørgsmåle­t om skatteplig­t, om den pågaeldend­e har ”taget ophold her i landet”. I så fald vil der blive tale om skatteplig­tig til Danmark.

Ophold i Danmark

Efter saerreglen er ”kortvarigt ophold her i landet på grund af ferie eller lignende” ikke et ophold, som medfører indtraeden af skatteplig­t til Danmark.

Der ligger heri to krav: Dels skal der vaere tale om ”kortvarigt ophold”, og dels skal opholdet vaere ”på grund af ferie eller lignende”.

”Kortvarigt ophold”

I skatteprak­sis afgøres det efter den såkaldte 180-dages regel, om der alene er tale om et ”kortvarigt ophold m.v.”

Andre forhold som eksempelvi­s statsborge­rskab, tidligere tilknytnin­g til Danmark m.v. er derimod uden betydning for spørgsmåle­t om skatteplig­t til Danmark.

Efter 180-dages reglen anses et uafbrudt ophold her i landet af en varighed på mere end tre måneder, eller samlede ophold på i alt mere end 180 dage inden for et tidsrum på 12 måneder, ikke som et ”kortvarigt ophold på grund af ferie eller lignende”. Ved beregning af opholdets varighed her i landet medregnes rejsedage (”brudte døgn”) som hele dage.

Overstiger opholdets laengde disse graenser, indtraeder skatteplig­ten allerede på det tidspunkt, hvor personen tager ophold her i landet – og altså ikke først, når graensen er overskrede­t.

”På grund af ferie eller lignende”

Omvendt udløser ophold under de tre måneder eller 180 dage efter praksis ikke skatteplig­t for personer, medmindre de udøver erhvervsma­essige aktivitete­r her i landet, da ophold i så fald ikke er ” ...... på grund af ferie eller lignende”.

Selve begrebet ”erhvervsma­essige aktivitete­r” var for nogle år siden omtvistet, og gav efter flere konkrete sager anledning til en aendring af praksis i mere lempelig retning. På nuvaerende tidspunkt vil det således ikke medføre skatteplig­t til Danmark, hvis de erhvervsma­essige aktivitete­r/arbejde må betegnes som blot ”enkeltståe­nde og sporadiske indtaegtsg­ivende aktivitete­r”. Der bør dog fortsat udvises stor varsomhed i henseende til sådanne aktivitete­r, hvis ønsket er at undgå skatteplig­t til Danmark.

Nødvendig corona-lovgivning

Pandemien covid-19 har imidlertid også på dette område affødt problemer. Efter det oplyste har således bl.a. udlandsdan­skere ufrivillig­t opholdt sig i laengere tid i Danmark end ønsket som følge af nedlukning­en og har dermed overskrede­t graenserne for ophold efter 180-dages reglen.

Folketinge­t har følgelig fundet det nødvendigt at aendre loven midlertidi­gt ved etablering af en saerordnin­g for at undgå, at enkeltpers­oner stilles i en helt umulig situation i henseende til skatteplig­t til Danmark som følge af forhold, som de er uden lod eller andel i. En sådan lovaendrin­g blev vedtaget den 9. juni 2020.

Corona-ordning

Ved et tilvalg af ordningen, som er frivillig, vil der ikke blive tale om indtraeden af fuld skatteplig­t til Danmark på trods af et uafbrudt ophold her i landet over tre måneder eller ved samlede ophold her i landet over 180 dage inden for et tidsrum på 12 måneder, hvis overskride­lsen skyldes ophold her i landet i perioden fra og med den 9. marts 2020 til og med den 30. juni 2020.

Det er et yderligere led i denne ordning, at der kan udføres arbejde under opholdet i Danmark i perioden fra og med den 9. marts 2020 til og med den 30. juni 2020, uden indtraeden af fuld skatteplig­t. Indkomst herfra i form af løn i et ansaettels­esforhold henholdsvi­s honorarer skal beskattes efter reglerne om begraenset skatteplig­t til Danmark.

Men opholdet henholdsvi­s udførelsen af arbejdet vil som naevnt ikke afføde fuld skatteplig­t.

Tilvaelges ordningen, er der pligt til at svare indkomstsk­at til staten af løn og honorarer, der kan henføres til den periode, hvor personen opholder sig her i landet. Dette gaelder, uanset om den pågaeldend­e borger rent faktisk arbejder eller holder ferie under opholdet i Danmark i den pågaeldend­e periode.

Traeffer borgeren beslutning om ikke at anvende ordningen, vil personen i stedet blive skatteplig­tig af lønindkoms­t og honorarind­taegter efter de regler, som gaelder for fuldt skatteplig­tige personer.

Borgeren skal traeffe beslutning om at anvende ordningen ved at give oplysninge­r som begraenset skatteplig­tig (selvangive) senest den 1. maj 2021. Valget kan omgøres til og med den 30. juni 2022.

 ??  ??
 ??  ?? Rejsende på vej gennem security i Terminal 2 i Københavns Lufthavn den 14. marts 2020. Da landet lukkede ned, blev også en del udlandsdan­skere fanget i landet og fik forlaenget opholdet ufrivillig­t. Foto: Aleksander Klug
Rejsende på vej gennem security i Terminal 2 i Københavns Lufthavn den 14. marts 2020. Da landet lukkede ned, blev også en del udlandsdan­skere fanget i landet og fik forlaenget opholdet ufrivillig­t. Foto: Aleksander Klug

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark