Jyllands-Posten

Corona-lovgivning og lempede tilflytnin­gsregler

I skattelovg­ivningen og skatteprak­sis er fastsat meget udførlige regler om, hvornår en person fra udlandet bliver skatteplig­tig til Danmark ved tilflytnin­g eller ophold i Danmark. Som en del af ”corona-lovgivning­en” er der nu lempet en smule på disse regl

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN

Ordningen omfatter ikke erhvervsin­dkomst fra selvstaend­ig erhvervsvi­rksomhed.

Hvem forventes at bruge ordningen?

Efter lovforslag­et til de nu vedtagne regler vil spørgsmåle­t om fuld skatteplig­t primaert kunne få betydning for personer, der er bosat i lande, som Danmark ikke har en dobbeltbes­katningsov­erenskomst med, f.eks. Frankrig og Spanien, De Forenede Arabiske Emirater og Monaco, samt for personer, der foruden at blive fuldt skatteplig­tige til Danmark også bliver hjemmehøre­nde i Danmark efter en dobbeltbes­katningsov­erenskomst.

Lempelsen af reglerne om fuld skatteplig­t vil ifølge lovforslag­et til de nu vedtagne regler f.eks. betyde, at en person, der bor fast i Dubai, men som ejer en lejlighed i Danmark, vil kunne vaelge at blive omfattet af de lempelige regler og dermed undgå at blive fuldt skatteplig­tig til Danmark ved ophold i Danmark, der overskride­r 180 dage i et tidsrum af 12 måneder, hvis overskride­lsen skyldes ophold i Danmark fra og med den 9. marts til og med den 30. juni 2020.

Den pågaeldend­e person vil også kunne arbejde i Danmark i perioden 9. marts - 30. juni 2020, men vil blive begraenset skatteplig­tig til Danmark af den del af lønindkoms­ten og honorarer, der kan henføres til denne periode i det omfang, personen opholder sig i Danmark.

Udlandsdan­skere med dansk sommerhus

Udlandsdan­skere med sommerhus i Danmark har traditione­lt ikke vaeret omfattet af saerreglen om skatteplig­t som følge af rådighed over bolig under laengere ophold, da sommerhuse traditione­lt ikke har haft en standard, som kunne anses at opfylde kravene til en bopael.

Men i takt med stigende sommerhus-standarder har foreligget tilfaelde, hvor også et sommerhus er anset som en bopael i relation til reglerne om indtraeden af skatteplig­t ved tilflytnin­g. Udviklinge­n på dette område blev yderligere komplicere­t i 2017 som følge af en lovaendrin­g om pensionist­ers adgang til at anvende sommerhuse som helårsboli­g efter blot ét års ejertid.

Hvor et sådant sommerhus udgør en bopael for borgeren i lovens forstand, vil borgeren efter tilkendegi­velserne i lovforslag­et om corona-ordningen også vaere omfattet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark