Jyllands-Posten

Om tilflytnin­g og parcelhusr­eglen

-

Til Tommy V. Christians­en

Jeg har med interesse laest de mange indlaeg vedrørende foraeldrek­øb, men jeg har en lille andel i en sag, der er lidt anderledes.

Vores datter og svigersøn er bosiddende og arbejder i udlandet. Inden udrejsen investered­e vores svigersøn i en ejerlejlig­hed her i landet, dels i investerin­gsøjemed og dels for at have en bolig, når de igen vendte hjem.

Nu er tiden kommet, hvor de overvejer hjemkomst, men de er nu kommet frem til, at både indretning og beliggenhe­d af lejlighede­n ikke er hensigtsma­essig. De vil derfor gerne saelge og i stedet købe et hus.

Er der nogen mulighed for et skattefrit salg af lejlighede­n?

Med venlig hilsen Svigerfar

Svar: Parcelhusr­eglen, og herunder kravene til en ejers beboelse af boligen, gaelder fuldt ud også ved et salg af en bolig i forbindels­e med tilflytnin­g til Danmark.

Det indebaerer bl.a., at ejendommen skal have tjent til bolig for ejeren i en del af eller hele den periode, hvori denne har ejet ejendommen.

De krav, som i praksis stilles for at anse kravet om ”tjent til bolig” for opfyldt, kan formentlig beskrives som et krav om, at ejeren skal vaere flyttet ind i boligen i en hensigt om anvendelse af boligen til varig, reel beboelse, ligesom der skal have foreligget reel beboelse.

Det betyder bl.a., at det ikke er muligt at saelge en ejendom skattefrit, hvis anvendelse­n af boligen har karakter af et transitoph­old.

Om disse krav er opfyldt, vil efter skatteprak­sis og domstolspr­aksis bero på en konkret vurdering af samtlige sagens forhold; en vurdering, som undertiden kan forekomme endog meget streng.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark