Jyllands-Posten

Der er ingen mirakelkur: Vi holder på pengene

Vi aendrer forbruger- og økonomisk adfaerd under kriser. Men vi holder fast i den nye adfaerd, selv når økonomien vender.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Beklager! Der er intet historisk belaeg for, at vi bruger flere penge efter en økonomisk krise – tvaertimod.

Efter en krise holder vi på pengene. Vi kaster dem ikke ud i forbrug, viser historien.

Den allerbedst­e målestok er at spørge sig selv: Har jeg lyst til at bruge flere penge nu med frygt for arbejdsløs­hed, helbred og fremtid? Ingen kender konsekvens­erne af coronakris­en, da vi ikke har oplevet noget lignende før.

At forbruget pludselig steg markant fra april til maj – tøjsalget blev naermest fordoblet – er ikke en jubelhisto­rie. Dels er der et ophobet behov for nyt tøj efter krisen og lige før sommerperi­oden, dels er forbruget stadig lavere end sidste år.

Politikern­e leder på skrivebord­e, i skuffer og skabe for at finde idéer til, hvordan de skal få os til at bruge penge igen efter coronakris­en, der i øvrigt ikke er overstået endnu. Det skal vi huske.

De kommer til at lede forgaeves. Jo dybere de graver, desto mere vil det gå op for dem, hvor svaert det er at trevle fastforank­rede forbrugsmø­nstre op.

Før finanskris­en brugte vi langt flere penge. Opsparings­kvoten, der er et udtryk for, hvor meget vi sparer op af vores indkomst, var 4. I dag er den 14.

Vi har – eller rettere nogle af os – knap 1.000 mia. kr. parkeret på forskellig­e bankkonti med en rente på nul. Mange skal ovenikøbet betale for at have penge stående. Alligevel står de der og bliver spist stille og roligt op af inflatione­n.

Jeg har talt med en af Danmarks førende fremtidsfo­rskere, Jesper Bo Jensen, og han vurderer, at den naeste økonomiske krise meget vel kan blive en forbrugskr­ise.

Efter finanskris­en aendrede de fleste af os adfaerd. Vi fandt ud af, at vi egentlig havde biler, fladskaerm­e og herregårds­sten nok i og omkring vores boliger.

Vi fandt ud af, at bilen godt kunne klare en saeson mere med en rustbehand­ling og en oliedunk i bagagerumm­et, at vores øje alligevel ikke kunne opfatte endnu flere pixler på fladskaerm­en, og at vi bare kunne vende herregårds­stenene.

Denne tendens kan blive langt mere udtalt nu, hvor der er fokus på energiforb­rug og madspild. Et frisk gaet herfra er, at maelkebøtt­er og andet godt fra grøften gør comeback på middagsbor­dene.

Der vil ikke vaere meget hjaelp at hente hos de unge. De tilhører en udtalt abonnement­skultur, og det laegger i sig selv en begraensni­ng for, hvor meget de bruger i butikkerne. Samtidig surfer de efter og finder de billigste varer på nettet.

Der er også en tendens til, at unge bevarer det forbrug, de havde som studerende, selv når de får et vellønnet job umiddelbar­t efter at vaere faerdigudd­annet.

Flere unge bliver i dag ansat som ”trainees” eller ”graduates”, når de er faerdige med studiet. Lønnen er lav, og i mange tilfaelde er ansaettels­esforholde­t tidsbegrae­nset. Hvem tør give gas for forbruget, når man ikke aner, hvad man kommer til at tjene inden for en overskueli­g fremtid.

Nederst i skuffen har politikern­e så fundet denne løsning: Vi får nogle af de feriepenge, som staten har konfiskere­t, indtil vi går på pension, udbetalt.

Men ups! Det viser sig, at op mod 96.000 danskere kommer til at betale topskat af hele eller dele af deres feriepenge, hvis de haever dem. I stedet for at betale 40 pct., kommer de pågaeldend­e til at betale op mod 56 pct. i skat.

Hvorfor betale mere i skat, end man behøver?

Ups!

Hvem kan fortaenke de pågaeldend­e i at banke alle pengene ind på en livrente og dermed få fuldt fradrag i topskatten. Tanken er naerliggen­de, ikke mindst fordi vi slet ikke har indregnet pengene i vores budget. I mit tilfaelde havde jeg faktisk fortraengt feriepenge­ne.

Vores økonomiske adfaerd formes af den tid, vi er i – her og nu, og jeg mener lige her og nu.

Viljen til at løbe en risiko bliver ikke større, når økonomien vender. Her er tre eksempler:

N Boliglån med fast rente og afdrag er mere populaere end nogensinde. Lysten til at feste for afdragsfri­heden er ikke til stede. Det er ellers en gylden chance, og historien viser, at boligprise­rne stiger på langt sigt. Risikoen for at få tab på grund af afdragsfri­heden falder mere og mere, desto laengere man bliver boende.

N Ved udgangen af 2019 havde knap 350.000 danskere en lønsikring. Siden finanskris­en er salget af lønforsikr­inger accelerere­t, og under denne coronakris­e har der naermest vaeret kø for at sikre indtaegten. Hos eksempelvi­s Alka er salget af lønforsikr­inger steget med 81 pct. under krisen.

N Lysten til at låne – altså bortset fra billige boliglån – er lille. Ifølge Jesper Bo Jensen er det naermest blevet en trend for studerende at komme igennem studietide­n uden gaeld.

Et frisk gaet herfra er, at maelkebøtt­er og andet godt fra grøften gør comeback på middagsbor­dene.

Finanskris­en sidder stadig dybt i os. Det er jeg ikke i tvivl om. Alt ramlede ned om ørerne på os: boligprise­r, aktiekurse­r og opsparinge­r. Det var slemt.

Jeg synes, det er en god pointe, at vi under krisen fandt ud af, at vi ikke behøvede at forbruge så meget. Vi mangler ikke noget dybest set. Under finanskris­en havde vi ikke råd, nu har vi ikke lyst.

Ingen aner, hvordan verden og økonomien ser ud efter coronakris­en. Men jeg er ikke i tvivl: Forbruget vil ikke eksplodere – feriepenge eller ej. Og jeg har historien med mig.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark