Jyllands-Posten

Det skal du overveje, inden du køber et sommerhus

Der er visse overvejels­er, du bør gøre dig, før du kaster dig ud i et sommerhusk­øb på et glohedt marked.

- KARSTEN BELTOFT vicedirekt­ør i Forenet Kredit finans@finans.dk

Coronakris­en har tvunget os til at aendre vaner og livsstil de seneste måneder, og det kan ses i antallet af sommerhuss­alg, der boomer som sjaeldent set før.

Allerede nu er der solgt omkring 20 pct. flere sommerhuse i år end i samme periode sidste år.

En stor del af forklaring­en skal nok tilskrives, at de planlagte sommerferi­eplaner pludselig måtte droppes, da verden gik i lockdown.

Men selv om meget er aendret, er alt på en måde også ved det gamle. For vi køber fortsat sommerhus i de samme landsdele. I årets første kvartal var hvert fjerde solgte sommerhus beliggende i Vest- og Sydsjaella­nd. De naestmest populaere områder er Nordsjaell­and og Nordjyllan­d. Faktisk ligger 6 ud af 10 solgte sommerhuse i et af de tre områder. Helt som det plejer.

Inden man stormer ud og byder på et sommerhus, fordi ferien til Kreta må droppes, skal man huske på, at et sommerhusk­øb absolut ikke bør vaere et impulskøb. Det er en stor beslutning, der kraever grundige overvejels­er.

Blandt de vigtigste ting, der skal overvejes, er området, og hvordan sommerhuse­t skal bruges. Hvor langt vaek fra der, hvor man bor til daglig, må det ligge? Skal man kunne køre til sommerhuse­t på en time til halvanden og eventuelt bo der om sommeren og pendle frem og tilbage til arbejdet? Eller er det primaert til ophold i sommer-, efterårs- og påskeferie­r m.v., hvor det kan vaere o.k. at køre fra en landsdel til en anden?

Når der handles flest sommerhuse i Vest- og Sydsjaella­nd samt Nordsjaell­and, kan det skyldes, at mange fra hovedstads­området har kort afstand som et kriterium ved valg af sommerhus.

En anden overvejels­e er prisen. Det er langtfra gratis at anskaffe sig et sommerhus, og man skal grundigt overveje de løbende omkostning­er, der uundgåelig­t vil komme, når man anskaffer sig en fritidsbol­ig. Muligheden for at leje huset ud kan indgå i de økonomiske overvejels­er. Der er temmelig lempelig beskatning af lejeindtae­gter fra sommerhusu­dlejning – endda ekstra lempelig i 2020 – og udlejning kan derfor vaere et godt tilskud. Men mange mennesker slider også på sommerhuse­t, og man skal derfor afsaette ekstra til vedligehol­delse, hvis sommerhuse­t skal lejes ud.

De fleste sommerhuse ejes i ganske mange år, da et sommerhus i gennemsnit bliver handlet hvert 20. år.

Hvis man beholder huset så laenge, vil det givetvis stige i pris, men uanset hvad bør man overveje, om et sommerhus vil vaere en god investerin­g. Siden 2004 er sommerhusp­riserne steget med ca. 40 pct. i de tre tidligere naevnte områder, som altså står for størstedel­en af handlerne. I samme periode er forbrugerp­riserne steget med 24 pct., så i runde tal er sommerhusp­riserne i de tre områder steget med 1 pct. mere om året end inflatione­n de seneste 16 år.

Det er en meget simpel betragtnin­g, som kan forfines med lejeindtae­gter, vedligehol­delse, sparede ferieomkos­tninger osv. Så selv om det er bedre end ingenting, kan der findes økonomisk bedre alternativ­er, der også vil vaere mere likvide investerin­ger. Derfor skal man først og fremmest anskaffe sig et sommerhus på grund af den fornøjelse og den brugsvaerd­i, som det giver familien.

Hvis man beslutter sig for at købe et sommerhus, bør man undersøge, hvordan man samlet set får den laveste belåningsg­rad og dermed den laveste bidragssat­s. For der er mange penge at spare. Graensen for realkredit­belåning af sommerhus blev haevet i 2017, og det er derfor nu muligt at finansiere et sommerhus med et realkredit­lån op til 75 pct. af vaerdien. Mange benytter dog helårsboli­gen som belåningsm­ulighed, når sommerhuse­t skal finansiere­s.

Når der optages et realkredit­lån, betales obligation­srenten plus et bidrag, og bidragssat­sen afhaenger af belåningsv­aerdien. Overvej derfor, om den samlede laveste bidragsbet­aling opnås ved alene at belåne helårsboli­gen, eller er det ved en kombinatio­n af lån i helårsboli­gen og lån i sommerhuse­t? Uanset om du netop har købt et sommerhus, er på udkig eller har taenkt dig at holde tegnebogen i lommen, håber jeg, at du får en dejlig sommer.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark