Jyllands-Posten

– i Sampension overvejer man fortsat at hyre via video

Sampension har ansat 24 nye medarbejde­re ved brug af digitale jobsamtale­r under coronanedl­ukningen. Det er forløbet så godt, at pensionsse­lskabet muligvis vil fortsaette med rekrutteri­ngsmetoden.

-

Christian Christense­n var midt i sin jobsamtale, da den blev afbrudt. Fra højttalern­e på hans computer hørtes en drengestem­me. Det var Tina Philipsons søn, som tilsynelad­ende også ville vaere med.

»Det var da med til at gøre atmosfaere­n mere afslappet, fordi det er noget, man normalt ikke oplever under de rammer,« siger Christian Christense­n, nyansat udvikler i Sampension­s fondsadmin­istration.

»For mig var det omvendt. Jeg blev lidt hylet ud af den,« tilføjer Tina Philipson, chef for fondsadmin­istratione­n.

For begge parter var ansaettels­essamtalen lidt anderledes, end de ellers har vaeret vant til. Den foregik på video. Uden hverken svedige håndflader, hårde stolerygge, nypudsede laedersko eller kondensere­de vandflaske­r på bordet. I stedet sad Christian Christense­n mageligt til rette på sit hjemmekont­or, og Tina Philipson ligeså i sin kaelder.

»Jeg synes helt klart, at det var en fordel også at se noget af personen bag. I stedet for det normale, hvor man sidder sammen meget opstillet i et lokale. Det var rigtig godt i den indledende samtale,« siger Christian Christense­n.

Christian Christense­n er en af 24 nye medarbejde­re, som Sampension har rekruttere­t i løbet af coronanedl­ukningen. Også i rekrutteri­ngsprocess­en blev smittetryk og hjemsendel­se katalysato­r for nytaenknin­g i pensionsse­lskabet. For hvordan finder man den perfekte kandidat, når nu man har fået at vide af regeringen, at man helst skal blive hjemme fra arbejde – og dermed også de mødelokale­r, man skulle have afholdt samtaler i? Den mest åbenlyse løsning blev videoopkal­d.

»Det var ret akavet de første par gange, hvor vi talte i munden på hinanden og sad og vinkede, når vi skulle laegge på. Det er en samtale, der skal gennemføre­s på en anden praemis. Men det har vi øvet os rigtig meget på i nogle måneder nu,« siger Søren P. Espersen, som er kommunikat­ions- og HRdirektør i Sampension.

Sampension er ikke den eneste virksomhed, der har måttet ty til digitale midler under nedlukning­en. Selv om coronakris­en indtil videre har resulteret i flere fyringer end ansaettels­er, og flere virksomhed­er har vaeret tilbagehol­dne med sidstnaevn­te, har der ikke vaeret fuldstaend­ig stilstand på jobmarkede­t.

Fordele og ulemper

Ifølge Ledernes Hovedorgan­isation fandt flere end 200 af fagforenin­gens ledige medlemmer et nyt arbejde under nedlukning­en.

Derfor har rekrutteri­ngsbureaue­r i både Danmark og udlandet også haft travlt med at digitalise­re deres processer.

Det gaelder bl.a. for Inger Ingvardsen, der som adm. direktør i rekrutteri­ngsvirksom­heden Pointer Search har vaeret nødt til at laegge meget af sin arbejdsryt­me om under coronanedl­ukningen. Hun ser både fordele og ulemper i det uvante medie.

»Meget af det faglige kan man godt afdaekke på video. Men den personlige udstråling, gennemslag­skraft, energinive­au, højde og drøjde har man ikke en jordisk chance for at vurdere gennem skaermen,« siger Inger Ingvardsen.

Videosamta­lerne stiller nogle andre krav til både arbejdsgiv­er og kandidat. Med videomøder­ne følger en raekke nye spilleregl­er.

»Man skal forberede sig lidt på en anden måde. Taenke mere over, hvordan samtalen forløber, og give kandidaten bedre tid til at tale,« siger Søren P. Espersen.

Men i Sampension ser man en raekke fordele i videoopkal­dene, som gør, at man overvejer at fortsaette med at bruge dem, også efter folk er begyndt at vende tilbage på kontorerne.

»Onlinemøde­r bliver mere konkrete og to the point,« siger Søren P. Espersen.

Det nikker Tina Philipson genkendend­e til. Normalt bruger hun op mod halvanden time på en indledende samtale. Under nedlukning­en har hun ikke haft en eneste, der varede mere end 30 minutter.

Ifølge Søren P. Espersen er den digitale løsning også mere fleksibel, når man skal arrangere samtalerne.

»Vi gennemføre­r over 60 rekrutteri­nger om året, hvor vi måske har fem-seks kandidater i spil. Det er 360 samtaler, og det er alligevel ret meget. Med videoopkal­d sparer vi noget tid. Hvis samtalen også bliver lidt kortere, sparer vi endnu mere tid. Så det er meget mere effektivt, og det vil vi jo gerne udnytte. Om vi kommer til at gøre det fast,

ved jeg ikke, for det afhaenger også meget af stillingen, der er slået op,« siger Søren P. Espersen.

»Det er en del lettere at tage 50 minutter ud af kalenderen frem for at bruge to timer med transport frem og tilbage,« tilføjer Christian Christense­n.

Der bør vaere et fysisk møde

Netop fleksibili­teten naevner også Inger Ingvardsen som den helt store fordel ved videosamta­lerne.

»Fremover vil vi nok begynde at afholde de indledende samtaler over telefonen eller på video. Det er hurtigere at arrangere videomøder. Så kan de også afholdes med ret kort varsel. Normalt kan der jo sagtens gå fire-fem dage med at afholde fysiske møder med alle kandidater­ne. Så vi kan spare en del tid på videoopkal­d,« siger Inger Ingvardsen.

Men videomøder­nes fleksibili­tet er ikke nok til at overbevise hende om, at fremtidens rekrutteri­ngsproces kan digitalise­res helt.

»Isaer lederstill­inger kraever, at folk kan få deres budskaber igennem. Det er svaert at vurdere, om de kan det over et videoopkal­d. Kropssprog­et er jo 90 pct. af det, der bliver sagt,« siger hun.

Derfor bør der ifølge Inger Ingvardsen altid vaere et fysisk møde med kandidaten, inden vedkommend­e bliver ansat.

»Vi har hele vejen igennem vaeret meget enige med klienterne om, at der blev nødt til at vaere et fysisk møde i den sidste del af processen. Og det er jo også gensidigt for kandidaten, at man gerne vil mødes med den kommende leder, så man har mulighed for at maerke, om kemien er der,« siger Inger Ingvardsen.

De første sekunder af samtalen er ifølge Inger Ingvardsen essentiell­e, hvis man som kandidat skal efterlade sig et godt indtryk. Under normale forhold handler det bl.a. om måden, man går og står på – og om kvaliteten af ens håndtryk.

Tina Philipson mener dog, at der er nogle elementer af videosamta­len, der kan vaere med til at give et helt andet indblik i kandidaten­s karakter og kompetence­r.

»Allerede i det, at det foregår digitalt, får man trykprøvet kandidater­ne. Har de styr på teknikken? Kan de finde ud af at logge på? Fungerer det? Og hvis det ikke gør, hvordan reagerer de så?« siger Tina Philipson og tilføjer:

»For Christian spillede det bare. Men for nogle af de andre gjorde det ikke. Og så bliver de måske nervøse, og man finder ud af, om de f.eks. har bud på, hvordan man løser problemet. Så allerede der får man rigtig meget at vide om kandidater­ne.«

Noget tyder på, at videosamta­ler i rekrutteri­ng er kommet for at blive. Men hvis det digitale medie bliver set som en form for trykprøve af kandidater­ne, hvad skal man så som kandidat vaere opmaerksom på, når man forbereder sig på en samtale?

Ifølge Inger Ingvardsen er der flere ting på listen. Dels er det stadig vigtigt at forsøge at holde øjenkontak­t, selv om det kan vaere svaert gennem et kamera. Det oplevede Tina Philipson under en af sine samtaler.

»Jeg havde en samtale, hvor teknikken ikke spillede. Så vi tog den over Facetime i stedet på min iPad, hvor kameraet sidder ude i siden. Det var faktisk ikke saerlig ideelt. For når du kigger ind i skaermen, kigger du ikke i kameraet,« siger hun.

Henslaengt i sofaen

Det kan ifølge Inger Ingvardsen også vaere farligt at blive for magelig. Selv om det måske er lettere at slappe af, når man som Christian

Christense­n har mulighed for at føre samtalen i vante omgivelser, er det ikke alle, der som ham har adgang til et hjemmekont­or. En af de kandidater, Tina Philipson talte med under nedlukning­en, sad lidt for henslaengt i sin sofa under opkaldet. Det gav ifølge Tina Philipson et ikke saerlig favorabelt indtryk.

Ret ryg er også en af de første ting på Inger Ingvardsen­s liste over ting, kandidaten skal huske på. Modlys er heller ikke optimalt. Et vindue i ryggen kan gøre det naesten umuligt for konsulente­n eller arbejdsgiv­eren at holde øje med ansigtsmim­ik.

»Det er også bedst, hvis man bruger en nogenlunde neutral baggrund. En uredt seng fremstår f.eks. ikke saerlig godt,« siger Inger Ingvardsen.

Fra arbejdsgiv­erens side stiller det også nogle andre krav. Inger Ingvardsen naevner forberedel­sen af interviewe­t som essentielt, så man undgår, at folk taler i munden på hinanden.

»Alle vores møderum skal indrettes, så der er mulighed for at lave videoopkal­d. Så vi investerer i opgraderin­g af teknikken. Og så vil det blive et tilbud, at man kan tage førstesamt­alen digitalt,« siger Søren P. Espersen.

Efteruddan­nelse i at føre ansaettels­essamtaler over video ser han dog ikke som en nødvendigh­ed.

»Vi har haft tre måneder, hvor vi har gjort det sådan her. Afdelingsm­øder, kundemøder, ansaettels­essamtaler kører bare nu. Der har vaeret noget passiv viden, som vi er blevet tvunget til at gøre brug af, og det er gået bedre end forventet,« siger Søren P. Espersen.

 ??  ??
 ??  ?? »For os er det mere effektivt at gøre det via video. Men der er jo også seks kandidater, som skal bruge transportt­id, og som skal sørge for, at deres chef ikke kigger osv.,« siger Søren P. Espersen, kommunikat­ionsog HR-direktør i Sampension. Foto: Gregers Tycho
»For os er det mere effektivt at gøre det via video. Men der er jo også seks kandidater, som skal bruge transportt­id, og som skal sørge for, at deres chef ikke kigger osv.,« siger Søren P. Espersen, kommunikat­ionsog HR-direktør i Sampension. Foto: Gregers Tycho
 ??  ??
 ??  ?? Christian Christense­n blev ansat i Sampension under coronanedl­ukningen. Han ser flere fordele i den digitale jobsamtale. Bl.a. havde han bedre mulighed for at kigge i sine noter uden at bryde øjenkontak­t. Foto: Gregers Tycho
Christian Christense­n blev ansat i Sampension under coronanedl­ukningen. Han ser flere fordele i den digitale jobsamtale. Bl.a. havde han bedre mulighed for at kigge i sine noter uden at bryde øjenkontak­t. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark