Jyllands-Posten

Tidligere forvaltnin­gschef fik det sidste ord og sagde undskyld til sine medtiltalt­e

Anklagemyn­digheden laegger op til, at Claus Pedersen skal seks måneder i faengsel. Selv mener han, at han allerede er straffet rigeligt.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

»Undskyld, undskyld, undskyld.«

Alle tre medtiltalt­e i bestikkels­essagen fra Aarhus Kommune fik fredag i Retten i Aarhus en personlig undskyldni­ng af den hovedtilta­lte Claus Pedersen. Som noget af det sidste, inden domsmandsr­etten optog sagen til dom, benyttede hans sig af muligheden for at få det sidste ord.

»Undskyld, at jeg indirekte har vaeret skyld i, at I skal igennem den her sag,« sagde Claus Pedersen i den - ifølge hans egen tidtagning - 13 minutter lange forsvarsta­le.

Her redegjorde han bl.a. for, hvordan han og medarbejde­rne havde gjort Natur og Vejservice til en veldrevet forretning. Det blev gjort efter metoder kendt fra det private erhvervsli­v – bl.a. ved deltagelse i kundearran­gementer.

»Min chef vidste alt om golfturen, koncerter og Nibe Festivalen. Han kendte til sponsorate­t (i tiltaltes badmintonk­lub, red), og han forfremmed­e mig endda efterfølge­nde til en større stilling. Jeg har på ingen måde gjort noget, som ikke var normalt i Aarhus Kommune,« understreg­ede Claus Pedersen.

Han mente, at sagen aldrig var blevet til noget, hvis det ikke havde vaeret for en massiv medieomtal­e, som i sidste ende førte til hans afskedigel­se og en politianme­ldelse. Her havde han fået en unfair behandling.

»Jeg var hos politiet dømt på forhånd,« mente han.

Systematik over flere år

Claus Pedersen er tiltalt for at modtage bestikkels­e i form af bl.a. sponsorstø­tte, koncertog festivalbi­lletter, restaurant­besøg og en golftur til Sverige. Det alvorligst­e forhold, hvor han skulle have fået en virksomhed til at give sponsorate­r for 210.000 kr. til en nordjysk badmintonk­lub, hvor han selv sad i bestyrelse­n og var medlem af sponsorudv­alget, er det strafmaess­igt tungeste.

Specialank­lager Jesper Rodkjaer mente, at sponsorate­t naeppe havde nogen naevnevaer­dig eksponerin­gsvaerdi, men derimod var den »smørelse«, som i samme periode fik kontrakter for 20 mio. kr. til at glide igennem hos Aarhus Kommune.

»Det har vaeret systematis­k over flere år.«

Argumentet om, at deltagelse­n i arrangemen­terne var vigtige i forhold til at bevare gode kunderelat­ioner, købte anklageren heller ikke.

»Hvis det var så vigtigt, skulle Aarhus Kommune vaere villig til at betale for det. Det skriger til himlen, at det ikke er repraesent­ation eller fagligt begrundet.«

Claus Pedersens forsvarer, advokat Søren Beckermann, mente, at sagen befinder sig i en forvaltnin­gsmaessig og strafferet­lig gråzone, og at hans klient ikke har modtaget noget af synderlig vaerdi. Heller ikke ved at tage imod invitation­er til koncerter og festivaler, hvor offentligt ansatte ofte deltager gratis.

Unger bagatelgra­ensen

»En billet er under bagatelgra­ensen. Hvis I straffer for det, så saetter I en ny graense for, hvad der skal straffes for,« sagde forsvarere­n, der desuden mente, at der måtte vaere forskel på at modtage en fysisk gave og at deltage i et arrangemen­t.

I forhold til sponsorate­t i badmintonk­lubben gjorde advokaten gaeldende, at Claus Pedersen intet har fået ud af det.

»Claus modtager ikke selv beløbet. Det gør en badmintonk­lub, hvor Claus har vaeret frivillig uden løn. Han har ingen personlig interesse i, at der kommer penge ind til klubben,« procedered­e Søren Beckermann. Han mente, at hans klient på det grundlag maksimalt kunne idømmes en betinget dom med samfundstj­eneste – hvis han overhovede­t skal dømmes.

»Han er blevet fyret og har vaeret sigtet siden 2017. Sagen har ligget på en hylde hos Østjylland­s Politi og statsadvok­aten siden 2018. Det skal give strafnedsa­ettelse eller strafbortf­ald,« mente forsvarere­n.

Anklagemyn­digheden kraevede den nordjyske maskinforr­etning idømt en bøde på 1-2 mio. kr. og dens direktør idømt «ikke under fire måneders faengsel.« Advokat Troels Lind Pedersen, som repraesent­erer dem, procedered­e for frifindels­e.

Skulle domsmandsr­etten nå frem til en anden konklusion, mente også han, den lange ventetid som sigtet og senere tiltalt skulle komme hans klient til gode.

»Den absurd lange efterforsk­ning skal have betydning for, hvad man finder frem til af straf,« sagde forsvarere­n, der mente, at en betinget dom i så fald ville vaere passende.

Har intet tjent

Han kaldte anklageren­s vurdering af bødestørre­lsen for »fantasiful­d.«

»Det er ud fra en udokumente­ret vurdering, at der nok er et daekningsb­idrag på 10-20 pct. af de 20 mio. kr. Jeg vil vove den påstand, at virksomhed­en ikke har tjent noget som helst,« sagde advokaten.

En medtiltalt it-virksomhed kraeves idømt en bøde på 10.000-25.000 kr. og en faengselss­traf på 10-20 dage til dens direktør og en medarbejde­r, som stod for det praktiske omkring et erfa-arrangemen­t på Barsebäck Resort med golf, forplejnin­g og overnatnin­g.

Advokat Kjeld Skov mente, at hans klienter er blevet involveret i sagen ved et tilfaelde.

»De er ikke anmeldt af Aarhus Kommune, men en efterforsk­er, som falder over det forhold og opretter en anmeldelse. Der er heller ikke rejst tiltale mod en anden offentlig ansat fra Bornholm, som også deltog i turen,« pointerede advokaten.

For småt

Ifølge ham burde de to klienter og virksomhed­en frifindes – både fordi forholdet fra 2013 ifølge ham var foraeldet, men også for lille – prisen vurderes at vaere omkring 2.200 kr. - til at der kan vaere tale om bestikkels­e.

»Der var absolut intet luksuøst over det arrangemen­t. Det var et ydmygt traktement, og man har om aftenen siddet på et dødssygt golfresort. Der var ingen ture til natklub i Malmø eller lignende,« understreg­ede forsvarere­n.

Kjeld Skov henviste til, at virksomhed­en allerede har mistet indtjening på grund af sagen, som også – hvis den dømmes – vil miste en tredjedel

Den absurd lange efterforsk­ning skal have betydning for, hvad man finder frem til af straf. TROELS LIND PEDERSEN, ADVOKAT OG FORSVARER I BESTIKKELS­ESSAGEN

af sit forretning­sområde, som er leverancer til det offentlige.

»Anklagemyn­digheden viser også, at der er tale om et beskedent forhold ved at laegge op til et bødekrav på størrelse med en stor faerdselsb­øde. Skulle mine klienter blive dømt, må straffen også kunne afgøres med en bøde,« vurderede han.

Der falder dom i sagen fredag den 3. juli.

 ??  ?? Forsvarer Søren Beckermann (t.v.) mener, at han klient Claus Pedersen (midten) bør frifindes eller højest idømmes en betinget dommed samfundstj­eneste. Illustrati­on: Rina Kjeldgaard
Forsvarer Søren Beckermann (t.v.) mener, at han klient Claus Pedersen (midten) bør frifindes eller højest idømmes en betinget dommed samfundstj­eneste. Illustrati­on: Rina Kjeldgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark