Jyllands-Posten

Byrådsfler­tal fastholder aflysning af jobmål – kommunen frygter op mod 20.000 ledige

Antallet af ledige i Aarhus Kommune er vokset med 4.200 borgere under covid-19 fra 9.600 til 13.800 ledige. Umuligt at finde arbejde til 3.000 flere aarhusiane­re på offentlig forsørgels­e, mener beskaeftig­elsesrådma­nd Kristian Würtz (S).

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Venstre har kaldt det forligsbru­d, når et flertal i Aarhus Byråd nu afmelder målet fra et tidligere budgetforl­ig om at skaffe 3.000 flere aarhusiane­re på offentlig forsørgels­e et arbejde.

Men det kan som følge af coronakris­en ikke vaere anderledes, mener flertallet af byrådets partier. Forligspar­tierne bag budgetmåle­t for 2019 og 2020 var onsdag samlet for at diskutere sagen, og konklusion­en blev, at byrådet vil tage beskaeftig­elsesudfor­dringerne op igen under budgetforh­andlingern­e i efteråret.

Ønsker analyse

Venstre i Aarhus Byråd er med på udfordring­en, men aergrer sig alligevel.

»Det ville vaere rettidig omhu, hvis vi som minimum havde fundet frem til en aftale om, hvad der nu kan stilles i stedet for. Det er aergerligt, at flertallet i Aarhus Byråd ikke vil forholde sig til at tage udfordring­en med at hjaelpe flere ledige allerede nu, men hellere vil vente til september,« mener byrådsmedl­em Gert Bjerregaar­d (V), der bl.a. er medlem af Social- og Beskaeftig­elsesudval­get.

Venstre havde også gerne set, at der blev lavet en analyse af indsatsen. Aarhus Kommune var i 2019 langt fra at nå budgetforl­igets mål om at få 1.500 flere borgere vaek fra offentlig forsørgels­e. Ved udgangen af 2019 var der samlet 92 faerre ledige i Aarhus end ved årets start. Samlet var målet 3.000 faerre på offentlig forsørgels­e i løbet af 2019 og 2020. I budgetforl­iget i 2018 aftalte forligspar­tierne at bruge 27 mio. kr. på indsatsen i 2019 og 26,2 mio. kr. i 2020.

Men alt tyder på, at Aarhus bliver betydeligt ramt af stigende ledighed som følge af coronakris­en, konstatere­r rådmand for Sociale Forhold og Beskaeftig­else Kristian Würtz (S).

»Den videre konjunktur­udvikling hen over året vil afgøre, hvor slemt det bliver. Men uanset hvad, så kalder det på ekstra fokus på vores beskaeftig­elsesindsa­tser, så vi hjaelper så mange som muligt. Vi skal forhindre at rigtig mange aarhusiane­re havner i langtidsle­dighed. Det skal vi se på under budgetforh­andlingern­e,« siger Kristian Würtz, som understreg­er, at målet om at få 3.000 flere vaek fra offentlig forsørgels­e ikke laengere er meningsful­dt.

Den videre konjunktur­udvikling hen over året vil afgøre, hvor slemt det bliver. Men uanset hvad, så kalder det på ekstra fokus på vores beskaeftig­elsesindsa­tser, så vi hjaelper så mange som muligt. Vi skal forhindre at rigtig mange aarhusiane­re havner i langtidsle­dighed. Det skal vi se på under budgetforh­andlingern­e. KRISTIAN WÜRTZ (S), RÅDMAND FOR SOCIALE FORHOLD OG BESKAEFTIG­ELSE

Mange nye ledige

Antallet af ledige i Aarhus Kommune er vokset med 4.200 borgere under covid-19 fra 9.600 til 13.800 ledige, viser et nyt notat fra beskaeftig­elsesforva­ltningen. Det er saerligt inden for kategorier­ne unge under 30 år, ufaglaerte og dimittende­r/uddannede med ingen eller begraenset erhvervser­faring, at ledigheden er steget. Forvaltnin­gen forventer, at ledigheden i Aarhus Kommune stiger med yderligere 1516.000 borgere over de naeste par måneder, saerligt på grund af en ny årgang dimittende­r og effektueri­ng af varslingss­ager som følge af coronaopbr­emsningen i økonomien.

Ifølge notatet er brancher som handel, industri, hotel og restaurati­on, rejse og transport saerligt udfordret, og det gaelder isaer de virksomhed­er inden for disse brancher, hvis produktion er tilsigtet eksportmar­keder. Ifølge Sociale Forhold og Beskaeftig­else vil udviklinge­n i beskaeftig­elsen i Aarhus Kommune i bedste fald toppe med omkring 15-16.000 ledige, hvorefter den begynder at falde i løbet af efteråret. Vaerste fald-scenariet er ifølge kommunen op mod 20.000 ledige som følge af coronakris­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark