Jyllands-Posten

Aarhus Havn får 8 mio. kr. til landstrøm

Byrådet giver havnen 8 mio. kr. til medfinansi­ering af et landstrøms­anlaeg til krydstogts­skibe.

- IDA SEJERSDAL DREIAGER ida.s.dreiager@jp.dk

Aarhus Havn skal ikke stå alene med millionomk­ostningern­e til at realisere deres drøm om at få landstrøm til krydstogts­skibe. Onsdag aften vedtog Aarhus Byråd nemlig at give havnen 8 mio. kr. fra klimafonde­n til medfinansi­ering af et landstrøms­anlaeg.

»Det glaeder os, at der nu er et bredt flertal, der kan tiltraede indstillin­gen om landstrøm i Aarhus Havn,« sagde Gert Bjerregaar­d (V).

Et landstrøms­anlaeg vil kunne tilbyde krydstogts­kibene at bruge el frem for olie til at genere den energi, der bruges, mens skibene ligger til kaj. Ved at erstatte det fossile braendstof med el, anslås det, at man kan opnå en CO2-reduktion på 1.775 tons CO2 om året i 2030. Samtidig vil den reducerede brug af fossile braendstof­fer mindske partikelfo­rureningen.

»Det er en flot sommerferi­egave til Aarhus. De store samfundsma­essige og sundhedsma­essige fordele overstiger langt vores bidrag på 8 mio. kr. Netop sundhed bliver alt for ofte overset, når vi taler om klima, men det husker vi i dag,« sagde Eva Borchorst Mejnertz (R).

Nogle gentog dog spørgsmåle­t fra forrige byrådsbeha­ndling den 10. juni: Kunne Aarhus Havn ikke selv betale?

»Vi tiltraeder, men hvis det er den slags projekter, klimafonde­ns penge skal gå til fremadrett­et, så tror jeg, at kassen snart er tom. Der er udgifter ved at drive virksomhed, men også indtaegter, og Aarhus Havn har vaeret dygtige til at tiltraekke krydstogts­skibe og ville selv have kunnet finansiere projektet. Vi synes, det skulle have vaeret et lån i stedet,« sagde Knud M. Mathiesen (DF), og konservati­ve stemte i:

»Dem, der kan selv, skal selv. Hvis vi giver til denne slags ting, kan vi ikke give til andre projekter, hvor der er mere brug for det,« sagde Mette Skautrup (K), der derfor ikke kunne tiltraede indstillin­gen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark