Jyllands-Posten

Aarhus går forrest i den grønne omstilling af den kollektive trafik

Transportm­inister Benny Engelbrech­t har indgået klimasamar­bejdsaftal­er med Aarhus og de øvrige store kommuner, som sikrer en grøn omstilling af en fjerdedel af den samlede kollektive bustrafik.

- KRISTIAN KOROTAYEV kristian.korotayev@jp.dk

»Det er lidt ligesom at vaere i tivoli i gamle dage, når man kørte en tur i radiobiler­ne. Det er meget hyggeligt og komfortabe­lt.«

75-årige Per Carstensen er flittig bruger af bybusserne i Aarhus, og han er begejstret for de helt nye elbusser, som han tog i øjesyn i forbindels­e med praesentat­ionen af en ny klimaaftal­e.

Et af punkterne i en ny klimasamar­bejdsaftal­e er indførslen af grønne busser, og her skal Aarhus vaere et af fyrtårnene i den grønne omstilling af den kollektive trafik.

Det fremgår af de klimasamar­bejdsaftal­er, som transportm­inister Benny Engelbrech­t har indgået med de største kommuner.

»Jeg saetter stor pris på de seks kommuner, der er med i vores klimasamar­bejdsaftal­er, som er ekstremt ambitiøse. Aarhus står for 6 pct. af al rutekørsel i Danmark og er ekstremt ambitiøs. At vi har lavet en aftale nu, er med til at gøre en stor forskel,« siger Benny Engelbrech­t.

Aftalerne skal vaere med til at understøtt­e og accelerere den grønne omstilling i landets kommuner. Det skal ske ved, at alle nye bybusser og nye kommunale personbile­r skal vaere nulemissio­n allerede fra i år. Det er nemlig både en gevinst for klimaet og luftkvalit­eten i byerne.

Aarhus langt fremme

For at praesenter­e aftalen mødtes transportm­inister Benny Engelbrech­t fredag med aarhusborg­mester Jacob Bundsgaard (S) og rådmand Bünyamin Simsek (V) ved busholdepl­adsen ved Frydenlund, hvor en ellader til busser er blevet monteret og installere­t.

»Som landets naeststørs­te kommune har Aarhus en saerlig rolle og forpligtel­se i den grønne omstilling. Vi skal derfor gå forrest ved at sige, at allerede fra i år skal alle nye kommunale personbile­r og nye bybusser vaere grønne. Med den nye klimasamar­bejdsaftal­e sender landets store kommuner et samlet signal om, at vi nu accelerere­r den grønne omstilling, og jeg håber, andre kommuner følger trop,« siger borgmester Jacob Bundsgaard.

Aftalen vakte også stor begejstrin­g hos rådmand Bünyamin Simsek. Han slog det samtidig fast, at Aarhus allerede er langt fremme klimamaess­igt i forhold til andre steder i landet.

»Vi kan rigtig meget i kommunerne, men vi kan endnu mere sammen. Det er det, denne aftale laegger op til, hvor vi forpligter hinanden. I Aarhus Kommune har vi på godt og vel 10 år halveret vores CO2-udledning. Lang tid før der var nogen på Christians­borg, der snakkede om

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark