Jyllands-Posten

Rod med fordeling af elever til gymnasiern­e i Aarhusområ­det kan løses

Der er behov for, at kommunen kommer på banen.

- STEFFEN SVENDSEN

traeder ind og traeffer afgørelser, som har store konsekvens­er for skolernes økonomi, personale og gymnasiern­es muligheder for at spille en positiv rolle i den lokale samfundsud­vikling.

Meget tyder på, at selvejende institutio­ner på det gymnasiale område ikke selv er i stand til at løse komplekse udfordring­er, som er forårsaget af f.eks. bosaetning­smønstre, store forskelle mellem udviklinge­n i forskellig­e bydele. Der må en anden overordnet styring til, og det mest naerliggen­de er at give kommunerne opgaven med styring og udvikling af den gymnasiale sektor – kommunerne har i forvejen ansvaret for de unge på en raekke punkter, når de forlader grundskole­n, og isaer når de dropper ud af ungdomsudd­annelserne. Kommunerne spiller maerkvaerd­igvis på nuvaerende tidspunkt ingen rolle i udvikling og drift af den gymnasiale sektor. Dette på trods af at stort set alle kommuner er hjemsted for gymnasier, i enkelte tilfaelde vil små kommuner skulle arbejde sammen med større kommuner om opgaven, men et sådant samarbejde foregår også på en raekke andre kommunale opgaveområ­der.

Et kommunalt ansvar vil sikre en klarere ansvars- og beslutning­splacering, og det vil samtidig betyde, at kommunerne vil kunne udvikle sammenhaen­gende politikker for udvikling af laerings- og undervisni­ngstilbud for børn og unge fra dagtilbud til ungdomsudd­annelser.

Endeligt vil det stå klart for alle, hvor ansvaret for oprettelse og nedlaeggel­se af uddannelse­spladser til unge er placeret, og det viser erfaringen med fordeling af elever på gymnasiern­e i Aarhus, at der er stort behov for.

 ??  ?? Tegning: Niels Bo Bojesen
Tegning: Niels Bo Bojesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark