Jyllands-Posten

Mindesmaer­ke er en skaendsel

- HANS VEDHOLM

Byrådet i Skanderbor­g kan tilsynelad­ende ikke blive enige om at flytte et mindeanlae­g for gårdejer Anders Nielsen, Svejstrup Østergaard, fra en trafikalt håbløs placering ved landevejen mellem Ry og Skanderbor­g til kulturcent­ret Vestermøll­e. Selv om det er en gratis omgang for kommunen. Hverken beboere naer anlaegget eller kommunen har fundet det umagen vaerd at vedligehol­de mindestene­n og dens omgivelser.

Er man i byrådet klar over, hvem Anders Nielsen var, og hvilken betydning han har haft for dansk landbrug og danske andelsvirk­somheder?

Anders Nielsen var – uden nogen form for overdrivel­se – den største organisato­riske kraft, som landbruget og andelsbeva­egelsen nogensinde har haft. Hans mangeårige virke vil aldrig blive overgået,

Lad mig blot naevne nogle enkelte milepaele: Bekaempels­en af monopoler ved blandt andet at starte Jysk Andels-Foderstoff­orretning i 1898, Andelsudva­lget – De samvirkend­e danske Andelssels­kaber – i 1899, Andelsblad­et i 1900, som han også var redaktør for, Landbrugsr­aadets dannelse i 1919. Jeg kunne blive ved.

Anders Nielsen var også meget aktiv omkring uddannelse­n af landmaende­ne. Indtil begyndelse­n af 1980’erne udgav Andelsudva­lget stadig ”Anders Nielsens Lommebog”, som vejledte og hjalp med at holde styr på en landbrugsb­edrift.

Ved sin død blev Anders Nielsen ikke haedret efter fortjenest­e, men en mindesten blev det dog til.

En anden af datidens store maend var laerer Frederik Møller, der i 1895 tog initiativ til at danne det første landsdaekk­ende andelssels­kab – Dansk Andels AEgeksport, i dag Danaeg. Han var formand indtil sin død i 1923 og tillige direktør i de sidste fire år, og han spillede også en stor rolle i perioden, men slet, slet ikke på Anders Nielsens niveau.

Frederik Møller blev begravet på Frederiksb­erg Kirkegaard, og der blev opført et fornemt gravsted. Det er af Nationalmu­seet erklaeret for bevaringsv­aerdigt, og museet har derfor overtaget ansvaret for vedligehol­delsen og pasningen af gravstedet.

Anders Nielsen havde fortjent et lignende gravsted, men det, tror jeg ikke, han gik så højt op i. Han var en bonde med begge ben plantet i dansk muld, og hans tanker var hos den danske landmand, der skulle kunne virke under de bedst mulige vilkår. Hans hele virke var i den forbindels­e enestående, så var det ikke på tide at få anbragt mindeanlae­gget i en ramme, hvorfra hans store indsats kan formidles og aeres.

Det vil vaere graenseove­rskridende for al anstaendig­hed og en skaendsel, hvis ikke Skanderbor­g byråd får bragt orden i denne sag hurtigst muligt.

redaktør af Andelsblad­et 1981-93, Beder

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark