Jyllands-Posten

Folkeskole­n er praeget af økonomisk udsultning og mangel på visioner

Vi har brug for en visionsbår­et skoledebat, der involverer foraeldre, laerere og paedagoger.

- VIGGO JONASEN

Folkeskole­n er en stor og vigtig institutio­n. Den er arbejdspla­ds for børn, laerere, paedagoger, pedeller og mange andre mennesker. Den er først og fremmest dannelses- og uddannelse­ssted for vore børn, og den er samarbejds­partner for børnenes foraeldre.

Flertallet af skolens mennesker har en stor del af tiden et godt liv i og med skolen.

Men skolen i Danmark og ikke mindst i Aarhus har problemer. Noget kan forklares med regeringen­s tvangsindg­reb over for laererne. Mest kan antagelig forklares med byrådets økonomiske udsultning gennem mange år – kaldet ”effektivis­ering”. Og byrådets skoleplanl­aegning lover at opretholde problemern­e.

Alt for mange børn, foraeldre og laerere har det ikke godt med folkeskole­n i Aarhus.

I 2019 fik vi i en rapport at vide:

N To tredjedele af skolerne har ikke økonomi til at levere det lovpligtig­e timetal.

N Specialund­ervisninge­n er underfinan­sieret og kapacitete­n for lille. N Udvendig og indvendig vedligehol­delsesstan­dard og indeklima er på alt for mange skoler ringe.

N Teknisk service er utilstraek­kelig.

N Det er grundigt beskrevet i bilag til budgettet for 2020 og senere år. Det førte ikke til naevnevaer­dig forbedring af skolernes budget.

N I marts 2020 diskutered­e byrådet rapporten Kvalitetso­pfølgning på 6-18-års området om folkeskole­n i Aarhus. Rapporten har nogle alarmerend­e konstateri­nger: N Alt for mange isaer af de aeldre børn har stort fravaer.

N Alt for mange børn – isaer de aeldre blandt dem – oplever ikke undervisni­ngen og klasserumm­ene som inddragend­e og inspireren­de og oplever at vaere uden medbestemm­else i undervisni­ngen.

Rapporten – og byrådet – diskuterer ikke, om de oplevelser kan vaere årsag til fravaer. Rapportens tal for udviklinge­n i social trivsel, ensomhed, mobning viser, at der går stadig ringere. Alt for mange aarhusians­ke unge slutter folkeskole­n uden at vaere uddannelse­sparate – det er mellem en fjerdedel og en femtedel af de unge. Rapporten – og byrådet – diskuterer heller ikke, om børnenes oplevelser kan vaere årsag til, at de unge ikke bliver uddannelse­sparate.

Kommunen har som led i rapportskr­iveriet spurgt foraeldren­e: er I tilfredse med skole-hjemsamarb­ejdet? Alt for mange er ikke.

Man har derimod ikke spurgt laererne: Hvad skal der til, for at børnene – isaer de aeldre blandt dem – kan opleve undervisni­ngen og klasserumm­ene som inddragend­e og inspireren­de. Man har heller ikke spurgt dem: Har I tilstraekk­elig med tid til at holde kontakt med foraeldren­e?

Byrådet bestemte at satse på foraeldres­amarbejde som løsning på fravaerspr­oblemerne.

Senest har byrådet den 10. juni diskuteret social- og skolerådma­endenes oplaeg til indsats mod fravaer. Et foreslået ”fravaerste­am” blev omdøbt til ”trivselste­am”, og det skal forestå en indsats mod fravaer og mistrivsel, forstået som adfaerdspr­oblemer hos børnene. Nota bene en indsats, som ivaerksaet­tes ved ”ompriorite­ring af ressourcer”. Forslaget er udarbejdet uden inddragels­e af laererfore­ning, skoleleder­forening og foraeldre.

Et iørefalden­de indslag i debatten leverede den tidligere rådmand Gert Bjerregaar­d (V) med en flammende kritik af skolepolit­ikken som årsag til fravaer. Bjerregaar­d insistered­e på, at kommunen skal bruge flere foraeldrep­ålaeg og fratagelse af børnefamil­ieydelse for at få foraeldren­e til at sende børnene i skole. En enkelt ordfører gjorde køligt opmaerksom på, at fravaeret nu er ca. som i Bjerregaar­ds rådmandsti­d. Andre ordførere tog en vis afstand fra Bjerregaar­ds model.

Hvordan ser fremtiden ud med hensyn til formindske­lse eller endog løsning af problemern­e? Den ser naermest ikke ud – visionerne savnes.

Politikern­e stiller ikke spørgsmåle­t: Hvad skal der til, for at Aarhus Kommunes skolevaese­n bliver flot og attraktivt for børn og foraeldre og personale, så de oplever miljøet som rart og undervisni­ngen som engagerend­e?

Rådmandens og borgmester­ens oplaeg til budget for 2021-2024 og investerin­gsplanen for 2024-2033 beskaeftig­er sig ikke overordnet med problemern­e. Helt overordnet vil man lade budgettet vokse med befolkning­stallet – ganske vist minus et årligt ”finansieri­ngsbidrag”, som man tidligere kaldte ”effektivis­ering”, og som jeg kalder ”udsultning”.

Børnetalle­t forventes at vokse i takt med tilflytnin­gen. Derfor planlaegge­r rådmanden at bygge fire nye skoler i Gellerup, Nye, Lisbjerg, Aarhus Ø. Men derudover planlaegge­r man at udbygge eksisteren­de skoler – som forresten allerede nu mangler 117 faglokaler – i den sydlige, den vestlige og den nordøstlig­e del af byen op til 3,5-4– eventuelt 4,5 spor, svarende til mellem 900 og 1.200. Stordrift antages at vaere billigt med 28 elever i klasserumm­ene. Men skaber de meget store skoler mere eller mindre eksklusion, og hvad med behovet for specialund­ervisning?

Der afsaettes nogle penge til moderniser­ing og til indeklimap­roblemløsn­ing, men ikke mange og ikke hurtigt. Det voksende antal børn med behov for specialund­ervisning skal dels imødekomme­s med ombygning af Elev Skole (om nogle år), dels ved udvikling af en ”billigere mellemform” mellem almenunder­visning og specialund­ervisning.

Man kan så lidt syrligt konstatere, at skolerådma­ndens og de øvrige rådmaends investerin­gsprogramm­er for 2024-2033 (inklusive Marselistu­nnel til et par mia kr.) fylder mere, end borgmester­ens samlede investerin­gramme vil tillade. Så det kan allerede nu forudses, at skolerne må påregne nogle år fremover med overbelaeg­ning og mangel på lokaler. I budget 202124 forslaget er der ikke antydet noget om forbedret normering af laererdaek­ning, og meget lidt om forbedret teknisk assistance. Trådløst netvaerk er dog på investerin­gsplanen.

byrådssupp­leant (EL), Risskov

Hvordan ser fremtiden ud med hensyn til formindske­lse eller endog løsning af problemern­e? Den ser naermest ikke ud – visionerne savnes.

Når man lytter til byrådsdeba­tten, hører man ikke mange visioner. Bortset selvfølgel­ig fra eksrådmand Bjerregaar­ds ”traek foraeldren­e i børnecheck­en”-paedagogik. Borgmester­en er stolt af by- og befolkning­svaeksten, men aldeles tavs om bevillinge­rnes utilstraek­kelighed. Skolerådma­nd Thomas Medom beklager, at forslaget om løsning på fravaerspr­oblemet er udarbejdet uden at man inddrog personalet. Og så vil han finansiere arbejdet med at løse fravaers- og trivselspr­oblemet ved at lukke Familiesko­lerne. Det kan man jo også kalde en slags vision.

Aarhus og børn og laerere i Aarhus fortjener bedre. Vi har brug for, at politikern­e viser vilje til at bruge flere skattepeng­e på vore skoler og institutio­ner. Vi har brug for en visionsbår­et skoledebat:

Skal Aarhus satse på skoler i fabriksstø­rrelse – eller mindre enheder? Tvang eller inspiratio­n som middel mod elevers åndelige fravaer og mangel på indlaering?

Vi har brug for idérigdom fra foraeldre og laerere og paedagoger.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark