Jyllands-Posten

Kaløstien kan man få naesten for sig selv

Side 8

-

den tur, man ønsker. En fin måde at opleve Nordjyllan­d på. uggerby-kanofart.dk.

Gudenåen

Gudenåen er med sine ca. 150 km Danmarks laengste vandløb. Fra Randers i Nord til Tønning i Syd løber åen, som naesten uanset straekning er meget velegnet til en sommertur med kano. Man kan sejle ud for nogle timer eller en enkelt dag. Men mange straekning­er egner sig fortrinlig­t til en tur med telt og overnatnin­g på et af de overnatnin­gssteder, der findes undervejs.

Flere steder udlejes kanoer og kajakker. Ry Kanofart har forslag til ruter på kanoferie.dk. Tørring Kanoudlejn­ing arrangerer desuden temature, se kano-udlejning.dk. Og en lang raekke andre udlejere af kanoer, kajakker og arrangører af ture på Gudenåen kan findes på visitguden­aaen.dk.

3 Mossø

Jyllands naeststørs­te sø kan ses fra nogle af de mange højdedrag i området. Søområdet har altid vaeret attraktivt for såvel mennesker som dyr, herunder isfugl og odder. Der er tegn på, at folk har anlagt bopladser i området siden stenaldere­n, men ikke mindst middelalde­rklostrene har gjort området kendt. Ved det forgrenede vandløbssy­stem, hvor Gudenåen er hovedløb, har der ligget mange klostre.

Blandt de største og laengst fungerende var benediktin­erklostren­e Ring Kloster, Vissing Kloster og Voer Kloster samt cistercien­serkloster­et Øm Kloster. Disse munkeklost­re ejede størstedel­en af Gudenåens opland, og klostrene foretog

 ??  ?? 2
2

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark