Jyllands-Posten

Ny laegeforma­nd vil stadig baere den hvide kittel

Tidligere formand for Yngre Laeger Camilla Rathcke bliver ny formand for Laegeforen­ingen, og den 45-årige Camilla Rathcke bliver dermed frontfigur­en for over 30.000 danske laeger.

- TEA KROGH SØRENSEN tea.krogh@jp.dk

Kort før de 109 laegerepra­esentanter ved Laegemødet i Aarhus forrige weekend skulle stemme om, hvem der skulle vaere deres nye formand, kom Camilla Rathcke, som var en af seks formandska­ndidater, med en klar melding fra talerstole­n.

Hun ønskede Styrelsen for Patientsik­kerhed, som mange laeger mener har al for meget fokus på straf, tilsynssag­er og politianme­ldelser af laeger, nedlagt og flyttet ind under Sundhedsst­yrelsen.

»Styrelsen for Patientsik­kerhed har haft sin tid. Vi skal have et andet og bedre tilsyn«, lød det fra den 45årige Camilla Rathcke.

Få timer senere blev hun valgt til ny formand for Laegeforen­ingen, og flere af hendes laege-kolleger fremhaever netop denne markante udmelding som et eksempel på hendes mod og strategisk­e taeft.

For med talerstols­meldingen om at nedlaegge Styrelsen for Patientsik­kerhed luftede hun både en klar og konkret politisk vision samtidig med, at hun effektivt aflivede al spekulatio­n om, hvorvidt hun – der var centerchef i Sundhedsst­yrelsen – som laegeforma­nd ville turde at saette foden ned og levere kritik af det system, hun kommer fra – nemlig centraladm­inistratio­nen, sundhedsmy­ndighedern­e, hendes tidligere samarbejds­partnere.

Hun kender systemet

Der er naeppe tvivl om, at Laegeforen­ingen med valget af Camilla Rathcke får en formand, som er et stort politisk, organisato­risk og kommunikat­ivt talent.

Hun kender de konflikter der kan vaere mellem sundhedsfa­glighed og politik, hun kender sundhedsva­esenets maskinrum, Sundhedsst­yrelsen, indefra efter et års ansaettels­e som centerchef under Søren Brostrøm – det bekendtska­b vender vi tilbage til.

Og efter fem år som tydelig, pragmatisk og vaerdsat formand for Yngre Laeger fra 2013 til 2018 kender hun alle kroge og ømme taeer i Laegeforen­ingen og dens mange underforen­inger.

Ud over naesten femten års fagligt engagement har hun forskererf­aring og er med egne ord også ”kliniker til benet”. Specialet hedder endokrinol­ogi, og hvis nogle skeptisk skulle mene, at hun er mere politiker end laege, kunne hun for nylig lukke munden på dem og proklamere, at hun sideløbend­e med, at hun nu indtager formandspo­sten, atter traekker i den hvide kittel for at arbejde som speciallae­ge i hospitalsv­aesenet.

Til kamp for psykiatrie­n

En meget presserend­e sundhedspo­litisk opgave, som nye laegeforma­nd saetter øverst på to-do-listen er at kaempe for at forbedre psykiatrie­n.

For vi kan ikke vaere bekendt at yde psykiatri, som vi gør i dag, fastslår hun, og peger på, at psykiatris­ke patienter udskrives, før de er faerdigbeh­andlede. Vi havde aldrig – med fed streg under aldrig – tilladt, at sygehusene f.eks. afslutter en kraeftpati­ents strålebeha­ndling før tid, fordi den naeste patient skal ind ad døren, lyder det.

Og så er behovet for den laenge ventede sundhedsre­form voldsom.

En ny økonomiaft­ale mellem regeringen og Danske Regioner er indgået, men meget i den afhaenger af, at de praktisere­nde laeger og kommunerne skal og kan se flere patienter, behandle flere patienter og overtage kronikerfo­rløb fra sygehusene. Men hvordan skal det lade sig gøre, hvis ikke der snart kommer en plan for det samlede sundhedsva­esen, spørger hun.

Og så er der ønsket om at nedlaegge Styrelsen for Patentsikk­erhed, som blev sat i verden for at højne patientsik­kerheden efter nogle grimme sager med laeger, der skadede patientern­e og et tilsyn, der svigtede: Men ifølge Camilla Rathcke er man i stedet endt der, hvor »laeger bliver kriminalis­eret for at begå fejl, og ikke tør fortaelle om deres fejl, fordi de er bange for konsekvens­erne«.

Dét er skidt for patientsik­kerheden og for laeringen i sundhedsva­esnet, for når fejlene, som utvivlsomt vil blive begået, ikke kommer for dagens lys, kan sundhedsva­esenet ikke laere af dem. Derfor skal patienttil­synet omtaenkes, mener hun.

Brostrøm og tvillinger­ne

Den nye formand har base i Allerød med familien, som rummer mand, tre børn og to voksne bonus-sønner. Og så vender vi tilbage til dét med relationen til Sundhedsst­yrelsens direktør, Søren Brostrøm.

For det var faktisk ham, der som ung laege på neonatalkl­inikken for 17 år siden var med under en højdramati­sk og alt for tidlig fødsel, da Camilla Rathckes tvillinger kom til verden. Siden blev han som bekendt hendes chef, da hun i 2019 tiltrådte som chef for Sundhedsst­yrelsens Center for Planlaegni­ng.

At hun nu forlader Sundhedsst­yrelsen efter blot et år handler ikke om et fravalg men om nødvendigh­eden af at slå til, når en post som formand for Laegeforen­ingen kommer inden for raekkevidd­e.

For det er en drømmepost, når man som Camilla Rathcke er drevet af lysten til at forbedre - ikke kun patientbeh­andlingen men også indretning­en af selve sundhedsva­esenet.

Når den nyvalgte formand skal finde sine mentale pauser fra en travl og omskifteli­g arbejdsdag, skal det helst foregå med familien. Hvis valget står mellem natur og kultur, vinder sidstnaevn­te i hvert fald hvis det handler om arkitektur.

Hun lader op ved at kigge på nye bygninger, gamle huse, smukt design og skør kunst, og vil til enhver tid lade mere op ved at spadsere gennem et byområde i udvikling for at se på bevaringen af det gamle og fusionen med det nye frem for at gå en tur i skoven.

Camilla Rathcke, speciallae­ge i endokrinol­ogi, ph.d., nyvalgt formand for Laegeforen­ingen, Allerød

 ??  ?? Camilla Rathcke er ny formand for Laegeforen­ingen. Og den allerførst­e kvinde som formand for Laegeforen­ingen, der i 1857 fik Frederik Ferdinand Mourier – klosterlae­gen fra Vemmetofte – som den første formand.
Foto: Jesper Schwartz
Camilla Rathcke er ny formand for Laegeforen­ingen. Og den allerførst­e kvinde som formand for Laegeforen­ingen, der i 1857 fik Frederik Ferdinand Mourier – klosterlae­gen fra Vemmetofte – som den første formand. Foto: Jesper Schwartz

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark