Jyllands-Posten

Forvirring om indrejsere­gler får kritik fra begge sider af Øresund

I weekenden opstod der tvivl om indrejsere­glerne fra Sverige. Helsingørs borgmester, Benedikte Kiaer (K), er utilfreds med de danske myndighede­rs håndtering af graenseåbn­ingen.

- SIGNE FROM JENSEN Signe.F.Jensen@jp.dk

Lørdag skulle det igen have vaeret muligt for sydsvenske turister at rejse ind i Danmark. Det var der flere, der benyttede sig af. Men ved den danske graense blev mange af dem afvist og måtte vende om.

Årsagen var, at der var opstået forvirring om, hvorvidt de sydsvenske turister skulle fremvise en negativ coronatest ved graensen eller ej. Fredag var meldingen fra flere myndighede­r, at det behøvede de ikke.

Det blev dog aendret lørdag middag, da Rigspoliti­et slog fast: Svenske turister skal fremvise en negativ coronatest, der maksimalt må vaere 72 timer gammel.

Det vaekker kritik og aergrelse på begge sidder af Øresund.

Ifølge regionsord­føreren for Moderatern­a i Skåne, Carl Johan Sonesson, var de danske myndighede­rs håndtering af graenseåbn­ingen »lidt uprofessio­nel«.

Lever ikke op til kriterier

»Der er altså folk fra Skåne, som planlaegge­r deres rejser ud fra de beskeder,« forklarer han til Sveriges Radio.

Både Nordsjaell­ands Politi og Justitsmin­isteriet havde fredag meddelt, at borgere fra Skåne, Halland og Blekinge frit kunne rejse ind i Danmark

uden at vaere testet hjemmefra.

»Jeg kan bekraefte, at svenskerne fra Halland, Skåne og Blekinge fra lørdag kl. 7 må rejse til Danmark, og det er ikke nødvendigt at fremvise en test,« var meldingen fra vagtchef David Buch, Nordsjaell­ands Politi.

Regelaendr­ingen lørdag kom ifølge Rigspoliti­et, fordi de tre regioner ikke i øjeblikket lever op til regeringen­s kriterier for at vaere åbent (under 20 smittede pr. 100.000 indbyggere pr. uge).

Også på den danske side af Øresund er der utilfredsh­ed med myndighede­rnes modstriden­de meldinger.

Forvirring i Helsingør

»Man kan roligt sige, vi har vaeret forvirrede. Fredag aften fik vi at vide, at svenskere fra Skåne, Halland og Blekinge var velkomne. Men det blev lavet om dagen efter,« siger Helsingørs borgmester, Benedikte Kiaer (K), til Expressen.

Hun mener, at håndtering­en har vaeret »amatøragti­g«.

»Der må sidde nogle skrivebord­sgeneraler derinde. Det er absurd at kraeve covid-19-tests af folk, der ikke kan blive testet,« siger borgmester­en til Helsingør Dagblad.

Mens testtelten­e i Danmark stort set er åbne for alle, der ønsker en test, kan man kun blive testet i Sverige, hvis man udviser tegn på sygdom. Derfor må de sydsvenske borgere vente på, at deres regioner bliver godkendt som åbne – og Helsingør må vente på de svenske turister, der forbruger for 560 mio. kr. i byen hvert år.

»Mange er frustrered­e i Helsingør, og jeg forstår, at mange også er frustrered­e på den svenske side. Der er snart sagt coronahyst­eri hos en masse mennesker, og det går ud over svenskerne,« siger Benedikte Kiaer.

Ifølge politiinsp­ektør hos Rigspoliti­et Peter Ekebjaerg opstod forvirring­en pga. det nye regelsaet, der skulle køres på plads og tages i brug.

»Det er rigtig aergerligt, at der har vaeret forvirring om det,« sagde han lørdag til Ritzau.

Kun én region i Sverige lever op til kriteriern­e. Det drejer sig om Västerbott­en. Svenskere med anerkendel­sesvaerdig­e formål i Danmark kan fortsat rejse ind i Danmark – også uden coronatest.

Mange er frustrered­e i Helsingør, og jeg forstår, at mange også er frustrered­e på den svenske side. BENEDIKTE KIAER (K), BORGMESTER I HELSINGØR

 ??  ?? Fredag var meldingen, at svenskere fra Halland, Blekinge og Skåne kunne rejse ind i Danmark – uden negativ coronatest. Den melding blev lavet om lørdag, hvilket førte til, at mange svenskere blev afvist ved graensen. Arkivfoto: Andreas Merrald
Fredag var meldingen, at svenskere fra Halland, Blekinge og Skåne kunne rejse ind i Danmark – uden negativ coronatest. Den melding blev lavet om lørdag, hvilket førte til, at mange svenskere blev afvist ved graensen. Arkivfoto: Andreas Merrald

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark