Jyllands-Posten

Minister: Flertallet rejser uden dramatik

Udlaending­eministere­n har en klar forventnin­g om, at de fleste syriske asylsøgere rejser hjem frivilligt.

- JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk

Potentielt hundredvis af syrere, der i dag har midlertidi­g opholdstil­ladelse i Danmark, skal inden for en overskueli­g fremtid sendes ud igen. Det er i hvert fald målet for udlaending­eminister Mattias Tesfaye, efter at han mandag annoncered­e fremrykked­e planer om at gennemgå anslået ca. 900 asylsager.

Specifikt er der fokus på syriske asylsøgere fra Damaskus-regionen, som gennem de seneste år har haft midlertidi­g beskyttels­esstatus i Danmark, men efter en raekke afgørelser i Flygtninge­naevnet nu vurderes ikke laengere at have behov for beskyttels­e. Selv om ca. 900 sager skal revurderes, forventer Mattias Tesfaye dog at se et betydeligt lavere antal opholdstil­ladelser inddraget.

»Mange af dem vil stadig have brug for beskyttels­e, fordi de er individuel­t forfulgt, eksempelvi­s hvis de er militaerna­egtere eller har vaeret politisk engagerede. Der kan vaere mange årsager. Det er på ingen måde 900 mennesker, der vil få inddraget deres opholdstil­ladelse,« siger han.

Det naeste spørgsmål er, hvad der reelt skal ske med de syrere, som i sidste ende måtte få deres opholdstil­ladelse inddraget. For Danmark har ingen hjemsendel­sesaftale med Syrien og umiddelbar­t heller ingen udsigter til at få en. Afviste syriske asylsøgere skal med andre ord forlade Danmark frivilligt, hvis de skal vende tilbage til deres hjemland. Eller tage ophold på et udrejsecen­ter, eksempelvi­s Kaershoved­gård. Mattias Tesfaye er dog ikke så bekymret.

»Af dem, der får opholdstil­ladelsen inddraget, er det min forventnin­g, at flertallet uden den store dramatik vil rejse hjem. Det har over 100 gjort sidste år fra Danmark,« siger han.

Dansk Folkeparti har imidlertid kritiseret Tesfaye for ikke umiddelbar­t at ville lave en hjemsendel­sesaftale med Bashar al-Assads regime i Syrien.

»Jeg håber, at vi kan få mulighed for at tvangshjem­sende, men vi ønsker ikke at gå dansk enegang og bryde den enhed, der er i Europa og USA. Men det skal ikke forhindre folk i at rejse hjem. Det er der masser af syrere, der gør, naesten 100.000 sidste år i naerområde­t sidste år. Så jeg synes på ingen måde, at det er symbolpoli­tik,« lyder svaret fra Mattias Tesfaye.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark