Jyllands-Posten

Kommune haelder sandbunker på en badestrand, der er blevet »helt ubrugelig«

I otte år har Thisted Kommune brugt 300.000 kr. om året på at grave sand op af havbadet i Nr. Vorupør, som jaevnligt sander til. Nu bliver den regning måske endnu dyrere.

- MORTEN VESTERGAAR­D morten.vestergaar­d@jp.dk

Det fyger med sand i fiskerleje­t Nr. Vorupør i Thy. Den slags plejer ikke at vaere et problem, men sådan er det blevet nu, otte år efter at Thisted Kommune og Realdania som et forsøg byggede et havbad i Vesterhave­t lige her til 13 mio. kr.

Fra Nr. Vorupør lyder det, at havbadet uden tvivl har trukket flere besøgende til byen, og at man er glad for havbadet. Når det altså er åbent. For sagen er, at havbadet sander til. Derfor må kommunen to gange om året pumpe sand ud af havbadet – et arbejde, der koster 300.000 kr. om året. Og som nu kan ende med at blive endnu dyrere, fordi det overskyden­de sand efterhånde­n har hobet sig op i bunker på stranden. Herfra fyger sandet ind over byen – og så er det muligvis også ulovligt at laegge sandet der. Thisted Kommune fik i 2015 dispensati­on til at placere sandet fra havbadet på stranden syd for byen. Kommunen opfattede det som en permanent tilladelse, men det var det muligvis ikke, og dermed er placeringe­n af sandet ulovlig. Det er Kystdirekt­oratet ved at finde ud af.

Byens strandfoge­d, Allan Munk, forklarer, at han efterhånde­n har svaert ved at udføre sit arbejde, fordi sandet, der er pumpet vaek fra havbadet de seneste otte år, nu har hobet sig op.

»Det ligner et månelandsk­ab. Vi havde en førsteklas­ses badestrand, den bedste i området. Den er isaer de seneste to år efterhånde­n blevet helt utilgaenge­lig og ubrugelig. Kysten er aendret, og det er ikke kun sand, der er også store granitblok­ke i sandbunker­ne,« siger strandfoge­den, som har henvendt sig til Kystdirekt­oratet for at få at vide, om kommunen virkelig har lov til at laesse sandet af på stranden.

»Jeg blev nødt til at gøre noget, da jeg ikke laengere kan udføre mit arbejde, hvor jeg bl.a. skal køre med traktor på stranden,« siger han.

I Nr. Vorupør, som er kendt for kystfisker­i, hvor fiskere traekker deres kuttere op på stranden, er formanden for Vorupør Havbåde, Anders Chr. Thomsen, enig med strandfoge­den i, at situatione­n ikke er holdbar.

»Vores badestrand kan ikke laengere bruges, og sandet, som de har lagt derude, fyger ind over byen. Det har vi ligegodt aldrig haft før,« siger formanden, som peger på en løsning.

På nordsiden af byen eroderer kysten, og der kunne sandet fra havbadet faktisk gøre gavn. Og her burde havbadet også vaere placeret.

»Vi sagde til dem, at det havbad ville sande til med den placering. Havet fører sandet mod nord, det ved alle her – og det sagde vi. Men der blev ikke lyttet. Vi fik at vide, at det skulle vi slet ikke kloge os i,« siger Anders Chr. Thomsen.

Ville undgå drukneulyk­ker

Allan Munk, der er strandfoge­d i Nr. Vorupør, henvendte sig for nylig til Kystdirekt­oratet, fordi han pga. sandbunker­ne på stranden syd for byen ikke laengere kunne udføre sit arbejde. Foto: Mads Frost 10 km

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark