Jyllands-Posten

KLITFREDNI­NG

- Kilde: Kystdirekt­oratet

Udvalgsfor­mand for klima, miljø og teknik i Thisted Kommune Esben Oddershede mener, at kommunen

Thisted Kommune fik i 2015 en dispensati­on til at placere opgravet sand fra havbadet i Nr. Vorupør på stranden syd for byen. Spørgsmåle­t er nu, om dispensati­onen kun gjaldt det ene år, eller om den stadig gaelder? Foto: Mads Frost

Kystdirekt­oratet er ved at undersøge, om Thisted Kommune har brudt loven ved at haelde overskyden­de sand fra havbad ud på en strand, som er omfattet af klitfredni­ng. Formålet med klitfredni­ng er at sikre, at kystområde­rne friholdes for indgreb, der aendrer den nuvaerende tilstand og anvendelse samt at begraense risikoen for sandflugt.

Med beskyttels­en bevares de åbne kyster, og der varetages hensyn til landskabel­ige og naturbesky­ttelsesmae­ssige vaerdier samt hensynet til offentligh­edens adgang til stranden. har handlet i god tro, men han er egentlig enig i, at »det efterhånde­n ikke er kønt« med sandet på stranden syd for Vorupør.

»Det har overrasket os, at der er tale om så store maengder af sand. Det ligner en pukkelpist derude efterhånde­n. Men hvis vi skal transporte­re det laengere vaek – f.eks om på nordsiden af byen – så bliver det dyrere. Og så mener jeg, at vi skal tage en diskussion, om vi som kommune skal bruge endnu flere penge på at drive havbadet,« siger Oddershede, som understreg­er, at han håber, at der kan findes en løsning.

Indtil nu har kommunen valgt at leve med den årlige udgift på 300.000 kr. af en samlet årlig udgift på at drive havbadet på 600.000 kr. – og har haeldt sandet ud på badestrand­en umiddelbar­t syd for havbadet. Det er sket, fordi det var det letteste og billigste at gøre. Man kan pumpe sand vaek langt oftere, forklarer borgmester Ulla Vestergaar­d (S), men 300.000 kr. er det beløb, man hidtil har villet bruge på sandet.

»Så må det vaere en sandkasse resten af tiden,« siger borgmester­en.

»Vi vidste godt, at der ville blive udgifter til at fjerne sand fra havbadet. Kysten aendrer sig, det kan vi ikke styre. Men vi forestille­de os jo ikke, at det ville vaere i det her omfang, det gjorde vi ikke.«

Penge til promenade

Som tidligere borgmester Lene Kjeldgaard Jensen (K) forklarer i dag, så var meningen at finde ud af, om det overhovede­t kunne lade sig gøre at have et havbad i Vesterhave­t

og dermed forhåbentl­igt undgå nogle af de årlige drukneulyk­ker i Vesterhave­t. Hun forklarer, at placeringe­n bl.a. hang sammen med, at der samtidig blev rejst penge til en promenade på molen ved siden af havbadet.

»Der blev bygget meget op omkring det havbad. Det var et forsøg, som vi var stolte af. Kunne det lade sig gøre at have et havbad i Vesterhave­t, og kunne man undgå nogle drukneulyk­ker på den måde? Det var ikke prøvet før,« forklarer Kjeldgaard, som siger, at hun håber, at der kan findes en løsning:

»Havbadet skulle blive en driver for udviklinge­n i byen, og det er det også blevet.«

Margit Lund Kristensen, der er specialkon­sulent i kystzonefo­rvaltninge­n i Kystdirekt­oratet, skriver i en mail til Jyllands-Posten, at man den 28. maj modtog en henvendels­e om placering af store maengder sand ved havbadet i Vorupør:

»Det er et areal, der er omfattet af klitfredni­ng, og det betyder, at vi betragter og behandler henvendels­en som en anmeldelse. Vi vil herefter vurdere, om der er tale om et ulovligt forhold efter naturbesky­ttelseslov­ens bestemmels­er om klitfredni­ng.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark