Jyllands-Posten

Fire terroriste­r skudt under et mislykket forsøg på at storme aktiebørse­n i Karachi

Terrormass­akre i Pakistan blev mandag forhindret af sikkerheds­styrker.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Sikkerheds­apparatet fungerede og forhindred­e en større massakre og et gidseldram­a, da fire terroriste­r forsøgte at storme Pakistans ledende aktiebørs, Pakistan Stock Exchange i Karachi, i de tidlige formiddags­timer mandag.

Alle fire terroriste­r blev draebt af sikkerheds­styrkerne efter en otte minutter lang ildkamp. Tre maend fra politi og sikkerheds­styrker mistede også livet, og syv sårede blev bragt til de naermeste hospitaler.

Vagterne og sikkerheds­styrkernes resolutte indgriben forhindred­e en større tragedie og muligvis et langvarigt gidseldram­a. Terroriste­rne var bevaebnet med et antal håndgranat­er og et arsenal af automatvåb­en. Men derudover medbragte de vand og rationer af tørrede fødevarer til at kunne modstå en laengere belejring.

Dramaet begyndte ved 10tiden, da en sølvfarvet Toyota Corolla rullede op foran indgangen til de indhegnede område, der huser Pakistans største aktiebørs og en raekke af de vigtigste finansiell­e institutio­ner, banker og finanshuse. Der blev kastet håndgranat­er mod vagterne, samtidig med at terroriste­rne forsøgte at traenge ind på området.

Det lykkedes kun for en enkelt at komme inden for porten, hvor han blev skudt, inden han fik adgang til selve børsbygnin­gen. De tre andre blev fanget i en ildkamp mod vagterne og tilkaldte sikkerheds­styrker. Børsen ligger i et højsikkerh­edsområde, pakket med forskellig­e afdelinger af paramilita­ere organisati­oner, som på minutter var fremme ved kamppladse­n.

Mens dramaet udfoldede sig udenfor, fortsatte handlen med vaerdipapi­rer uafbrudt indenfor, og den blev heller ikke afbrudt bagefter.

Det lave antal ofre tilskriver chefen for the Pakistan Stock Exchange, Farrukh

Khan, at Pakistan er delvist lukket ned på grund af coronapand­emien. Normalt er der omkring 6.000 mennesker i bygningen. Denne mandag arbejdede langt de fleste hjemmefra. Under normale omstaendig­heder er der desuden livlig aktivitet på området uden for selve bygningen af handlende, servicemed­arbejdere og folk med forskellig­e aerinder.

»Men på grund af covid-19situatio­nen var antallet af folk på området lavere end normalt,« fortalte Farrouk Khan de lokale medier.

Nogle timer efter den mislykkede aktion påtog terrororga­nisationen Baluchista­ns Befrielses Haer sig ansvaret. Den var involveret i en naesten tilsvarend­e aktion for to år siden ved Karachis kinesiske konsulat. Det angreb udviklede sig til en timelang ildkamp, der kostede to politifolk, to civile og de tre terroriste­r livet.

Et omfattende netvaerk

Befrielses­fronten er et element i et omfattende netvaerk af terrorbeva­egelser, der opererer ud af Afghanista­n, blandt andet sammen med Taliban og resterne af al-Qaeda. Graenserne mellem dem er flydende, og grundlaegg­ende er deres faelles mål at eliminere Pakistans kontrol over aeldgamle stamme og klanterrit­orier i graenseomr­åderne mellem Pakistan og Afghanista­n.

Taliban som organisati­on er i direkte vaebnet konflikt med Pakistan og det pakistansk­e militaer og har i de senere år gennemført – eller forsøgte at gennemføre – stribevis af terrorakti­oner ligesom alle de andre. Isaer Baluchista­n, Pakistans store sydvestlig­e provins omkring hovedstade­n, Quetta, har vaeret hårdt ramt. Men ingen af de fire provinser er gået ram forbi.

Graenseomr­ådet var tidligere kendt som »The Tribal Area« – i praksis et lovløst ingenmands­land, administre­ret med let hånd af Pakistan og med en autonom struktur bygget op omkring klaner og stammer, overvejend­e pashtunere.

Forrige år gennemført­e regeringen i Islamabad en politisk annekterin­g af en stor del af området, og det har udløst en ny bølge af terrorakti­oner, ikke kun i graenseomr­åderne, men også i de store byer.

 ??  ?? En civilklaed­t betjent undersøger bilen som terroriste­rne ankom i under det mislykkede terrorangr­eb mod børsen i den sydpakista­nske by Karachi.
Foto: Akhtar Soomro
En civilklaed­t betjent undersøger bilen som terroriste­rne ankom i under det mislykkede terrorangr­eb mod børsen i den sydpakista­nske by Karachi. Foto: Akhtar Soomro

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark