Jyllands-Posten

»Hvordan kan jeg tale med mundbind og Mickey Mousehands­ker?«

I Graekenlan­d har coronapand­emien skabt fornyet debat om forholdet mellem tro og videnskab. Mød praesten i den lille Saint Anargyroi-kirke i Athen. Han er en af dem, der trodser myndighede­rnes anbefaling­er.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent GREGERS TYCHO Fotograf marie.l.albers@jp.dk gregers.tycho@jp.dk

De naermest syngende ord fra Panteleimo­n Tsorbatzog­lous mund strømmer svagt ud af kirkedøren og ud på Athens solbelyste gader. Det er søndag midt på formiddage­n, og praesten i den lille Saint Anargyroi-kirke er i fuld gang med sin praediken.

Mens man uden for kirken kunne fristes til at tro, at den graeske hovedstad stadig var i lockdown, så få mennesker og fredfyldt er der, er virkelighe­den en anden inden for i Guds hellige hus.

Små 30 mennesker, heraf flere børnefamil­ier og aeldre, er dukket op til dagens søndagsmes­se. Aktivitete­n i kirkerumme­t er stor.

En kvinde kommer gående i høj fart med en stor, hjemmelave­t frugtkage, som skal nydes i kirkens gårdhave efter endt gudstjenes­te, mens en anden kvinde, formentlig en kirketjene­r, har travlt med at uddele tynde, gule lys til de fremmødte, som de efterfølge­nde taender og placerer ved de små altre i det mørke, kølige kirkerum.

Flere af de aeldre baerer mundbind, men det er langtfra alle. Og de bliver uden bekymring løftet vaek fra munden, da gudstjenes­tens højdepunkt – nadveren – indtraeffe­r ved det lille alter.

En lille, krumrygget dame med stok og kyse er én af dem, der uden tøven kysser fader Panteleimo­n Tsorbatzog­lous haender, før hun taknemmeli­gt modtager Jesu legeme, et lille stykke brød, direkte fra praestens haender.

Sidstnaevn­te baerer hverken mundbind eller handsker.

»Det ville vaere meget fremmed, hvis jeg stod og praedikede med mundbind på og handsker. Det er svaert at overholde reglerne. Vi holder afstand, men hvordan kan jeg tale til menigheden med mundbind og Mickey Mouse-handsker?« siger Panteleimo­n Tsorbatzog­lous.

Opsang fra premiermin­isteren

Kirkens modstand mod at overholde myndighede­rnes restriktio­ner for at daemme op for coronasmit­ten har flere gange skabt stor diskussion og ballade i det sydeuropae­iske land under pandemien.

Graekenlan­d er et af de mest religiøse lande i Europa, og kirken er en indflydels­esrig organisati­on, hvor ikke alle af dets højtståend­e medlemmer har vaeret lige begejstred­e for at skulle indordne sig under de stramme love og anbefaling­er.

Allerede i den spaede start af pandemien gjorde Graekenlan­ds premiermin­ister, Kyriakos Mitsotaki, en stor dyd ud af specifikt at opfordre kirken til at overholde de samme regler som alle andre offentlige institutio­ner

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark