Jyllands-Posten

CORONA I GRAEKENLAN­D

-

metier, som bygger på videnskab og medicinske fakta, fortaeller hun.

»Det var meget svaert at vide, hvad der var det rigtige at gøre. Jeg tror ikke, vi ville vaere blevet syge, hvis vi havde fortsat med at komme her i Guds hus (under lockdown, red.), men vi var også nødt til at følge reglerne,« siger hun.

Ionna Gkini ser ikke noget problem i, at der ikke leves 100 pct. op til anbefaling­erne i det lille kirkerum. Hun er heller ikke selv bange for at blive smittet, slet ikke i kirken.

»Vi ser nu, at kirkerne har vaeret åben i mange dage, men det har ikke fået antallet af smittede til at stige. Smittespre­dningen kommer fra fester og mange andre steder fra,« lyder det.

Religiøst afsavn

Personligt er Ionna Gkin yderst taknemmeli­g for igen at kunne besøge kirken, når hun lyster, og ikke laengere vaere tvunget til at bede derhjemme eller foran tv’et.

»Vi glaedede os meget til, at kirken åbnede op igen. Vi savnede den alle sammen,« fortaeller hun og siger, at hun tror, at »flere har haft brug for deres tro i denne tid.«

Et lille kvarters gåtur fra den lille Saint Anargyroi-kirke finder man Athens katedral, som er den vigtigste kirke blandt landets graesk-katolske befolkning. Også her var dørene lukkede for almindelig­e gudstjenes­ter og besøgende i to måneder.

I modsaetnin­g til i Saint Anargyroi-kirken er håndspritt­en i dag til at få øje på ved de to store indgange til kirken. På opslagstav­lene haenger de samme A4-ark, som man ser overalt i Athens gader, der belaerer laeseren om, hvordan man bedst baerer mundbind, vasker haender og tager sine coronaforh­oldsregler.

Graekenlan­d er et af de lande i EU, der har vaeret mindst ramt af coronaviru­ssen målt på antal smittede og dødsfald.

Det skyldes bl.a., at landet var hurtig til at gå i lockdown, da smittetall­et stadig var lavt. Også landets kirker var lukket i to måneder, hvilket havde stor betydning for landets mange troende.

Graekenlan­d er et EU’s mest religiøse lande med 90 pct. af befolkning­en, der identifice­rer sig som ortodokse kristne (Pew Research Centre 2017).

Knap 3.400 mennesker er blevet smittet med corona, mens knap 191 er døde, viser de senest opdaterede tal fra Johns Hopkins University.

Ypperstepr­aest Dimitrios Nikou, som har vaeret tilknyttet katedralen i 55 år, storsmiler ved synet af avisens udsendte, som han tror er almindelig­e turister, der igen har fundet vej til hans kirke.

Før coronakris­en var det ikke unormalt, at op mod 800 mennesker hver søndag var samlet til søndagsmes­sen. I dag er der ikke flere end 150, forklarer han.

»Folk er stadig ikke glade for at komme, det er ikke det samme. Men jeg håber meget snart, at de kommer tilbage,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark