Jyllands-Posten

USA’S HØJESTERET

- Kilde: UScourts.gov, JP

USA’s magtfulde højesteret har ni medlemmer, der er valgt på livstid.

Under chefdommer John Roberts har domstolen aktuelt fem medlemmer, der opfattes som konservati­ve, og fire, der er mere liberale.

Højesteret behandler bare 100-150 sager om året af de flere end 7.000, der ønskes indbragt for domstolen. Domstolen har en saerligt vigtig funktion i at fortolke den amerikansk­e forfatning fra 1787, og dens afgørelser kan have store følger.

Vaesentlig­e kendelser som f.eks. Roe vs. Wade fra 1973, der lovliggjor­de abort i USA, debatteres livligt den dag i dag.

 ??  ?? Praesident Donald Trump og chefdommer John Roberts hilser på hinanden inden praesident­ens årlige tale til Kongressen i februar. Der er ikke ligefrem varme følelser mellem praesident­en og chefdommer­en, der var foresidden­de i rigsretssa­gen mod Trump tidligere på året. Foto: Leah Millis/Reuters
Praesident Donald Trump og chefdommer John Roberts hilser på hinanden inden praesident­ens årlige tale til Kongressen i februar. Der er ikke ligefrem varme følelser mellem praesident­en og chefdommer­en, der var foresidden­de i rigsretssa­gen mod Trump tidligere på året. Foto: Leah Millis/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark