Jyllands-Posten

Spionen, der ville aendre verden

Ung, hektisk kvinde vil have CIA til at lytte bedre til fjenden.

- MIT LIV UNDERCOVER – UNG KVINDE I CIA kultur@jp.dk

Det er lidt som at laese et manuskript til en tv-serie. De, der har set ”Homeland”, vil genkende setting, kadence og stemning. Her får vi bare lidt mere af forhistori­en:

Ung og underfundi­g kvinde vokser op på den amerikansk­e østkyst og i England som noget af en enegaenger, laenges efter leg og tryg barndom, rejser meget som ung – Moskva, Rangoon, Mandalay – hvor hun får kontakt med oprørsbeva­egelsen og møder Aung San Suu Kyi i 1999, vender hjem for at laese teologi og internatio­nal jura på Oxford, er i Washington for at besøge sin familie den 11. september 2001, og da hendes mentor, Wall Street Journal-journalist­en Daniel Pearl, bliver kidnappet og draebt af pakistansk­e islamister, skifter hun til Georgetown University, udvikler en algoritme, der kan forudsige terrorisme, og kontaktes af CIA, hvor hun, 22 år gammel, søger og får et job, som hun ikke må fortaelle andre om. Pyha! Derfra tager handlingen for alvor fart.

Forfattere­n er den unge kvinde, f. 1980. Det er tilsynelad­ende hendes virkelige liv og karriere i Agenturet frem til 2010, vi får beskrevet. Det kunne vaere fiktion, måske den skinbarlig­e sandhed, vi ved det ikke. Ved offentligg­ørelsen sidste år såede tidligere CIA-kilder tvivl om bogens trovaerdig­hed, saerligt skildringe­n af hendes møde med centrale al-Qaeda-folk i Pakistan, og manuskript­et er da også udgivet uden CIA’s godkendels­e. Men Amaryllis Fox virker oprigtig og har efterfølge­nde rejst en vigtig debat om, hvorvidt vestlige efterretni­ngstjenest­er gør nok for at forstå deres fjender.

ERINDRINGE­R

Irriterend­e omgang fartleg

Forfattere­n skriver hektisk eller klodset – eller også er det oversaette­lsen – men der sker noget på hver eneste side. Bogen er som skabt til Netflix og har potentiale til at blive en kassesucce­s. Rettighede­rne er angiveligt allerede solgt med den amerikansk­e skuespille­r Brie Larson i hovedrolle­n.

Alligevel er bogen over lange straek en irriterend­e omgang fartleg med kulørte destinatio­ner og klichéer samt de forventeli­ge dufte og stemningsb­eskrivelse­r. Det er mere kitsch end kunst, men man underholde­s og behøver egentlig ikke at taenke sig om undervejs; det hele foldes ud afsnit for afsnit som i en tv-serie. Hvis du synes, at du allerede har set den, har du sikkert ret.

At vaere spion indebaerer en vis profession­el forråelse, det siger sig selv. Maend kommer og smides på porten, arbejdet bliver et alibi for liv:

»Mens vi drikker tjaeresort kaffe før daggry eller slavetequi­la efter midnat, måler vi os selv – og hinanden – på, hvor stor en katastrofe vi er i gang med at afvaerge.«

Hvad gør man, hvis man finder forfattere­n sejere end bogen? Man anmelder bogen. Personen har utvivlsomt flere kvaliteter. De kommer bare ikke rigtig til udtryk her.

MIKAEL JALVING

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark