Jyllands-Posten

Erhvervssk­oleelever er langt hårdere ramt af coronakris­en end universite­tsstuderen­de

- KIM SIMONSEN forbundsfo­rmand i HK LAURITS RØNN viceadm. direktør i Dansk Erhverv SØREN HEISEL

Mange unge står i en svaer situation i denne coronatid med bl.a. lukning af uddannelse­r. Det har fået Dansk Industri til at foreslå, at alle studerende på videregåen­de uddannelse­r kunne få et halvt års ekstra SU til at faerdiggør­e deres studier. Erhvervssk­oleelevern­e står dog i en langt vanskelige­re situation end universite­tsstuderen­de, og vi mener derfor, at man i stedet bør lave en indsats her.

Det er de faerreste universite­tsspeciale­r, der kraever, at man fysisk er på universite­tet, og derfor virker det også voldsomt at give alle studerende mulighed for at forlaenge studiet i et halvt år, når krisen kun har varet tre måneder. Prisen for Dansk Industris forslag kan løbe op i hele 600 mio. kr.

Der er naturligvi­s en gruppe universite­tsstuderen­de, som er dybt afhaengige af f.eks. laboratori­eforsøg, som med rimelighed kunne tilgodeses – det gaelder i høj grad også for profession­s- og erhvervsak­ademiuddan­nelserne, hvor samspillet mellem teori og praksis er en del af uddannelse­rnes dna. Men en generel SU-forlaengel­se er en både dyr og urimelig måde at bruge samfundets penge på. Der er i stedet brug for at hjaelpe de mange unge, som er kommet i klemme, fordi deres uddannelse­r er funderet i praksis.

Mens man godt kan lave ekspertint­erviews og få vejledning uden at mødes fysisk, så er det svaert at blive bager uden adgang til et køkken eller tømrer uden adgang til et vaerksted. Og det har f.eks. langt større konsekvens at få skåret 10 uger af et 20 ugers grundforlø­b, end at få skåret 10 uger af en fem år lang uddannelse.

Omkring 14.500 erhvervssk­oleelever skal til sommer finde en praktikpla­ds på et arbejdsmar­ked, der har det overordent­ligt svaert oven på corona. Trepartsaf­talen om ekstraordi­naer hjaelp til elever og laerlinge er et godt grundlag for at holde hånden under området i en svaer tid, men der skal mere til. Man kunne for eksempel give mulighed for at forlaenge grundforlø­bet for elever, der har behov for det på grund af tabt praktisk undervisni­ng, eller give mulighed for at fremrykke skoleperio­der, så alle ikke skal have praktikpla­ds samtidig. Samtidig kan man passende understøtt­e initiative­r, som styrker den praktiske undervisni­ng i skoleprakt­ikken, f.eks. ved at inddrage virksomhed­ers ledige lokaler og udstyr som del af den praktiske oplaering.

forbundsse­kretaer i 3F

Muligheder­ne er mange, og der er stadig behov for en pakke med yderligere initiative­r, som hjaelper erhvervsud­dannelsern­e og deres elever. Der er mange ender, der skal nå hinanden, hvis ikke vi skal tabe en gruppe unge mennesker på gulvet, som samfundet i den grad har brug for på den bare lidt laengere bane.

Forslaget fra Dansk Industri er sympatisk, men vi står lige nu med et hav af coronaregn­inger, og hårde prioriteri­nger ligger forud. Derfor giver det mening at se på, hvem krisen har ramt hårdest, og der mener vi, at prioriteri­ngen af de universite­tsstuderen­de er skaev.

14.500 erhvervssk­oleelever skal til sommer finde en praktikpla­ds på et arbejdsmar­ked, der har det overordent­ligt svaert oven på corona.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark