Jyllands-Posten

Brug for et opgør med mellemøstl­ig kultur

-

Årets udgave af Medborgers­kabsunders­øgelsen bekraefter meget af det, vi allerede vidste. Undersøgel­sen fra Udlaending­e- og integratio­nsminister­iet viser, at der stadig er et stort efterslaeb blandt ikkevestli­ge indvandrer­e og efterkomme­res tilslutnin­g til almindelig­e danske vaerdier. Det er forstemmen­de. Med undersøgel­sen bliver det tydeligt, hvorfor der stadig er parallelsa­mfund i dele af Danmark, hvor en mellemøstl­ig forståelse af verden kommer før danske normer og vaerdier.

Det kommer bl.a. til udtryk ved, at hver sjette af de 18-29-årige ikkevestli­ge indvandrer­e og efterkomme­re føler sig begraenset i deres valg af kaereste eller aegtefaell­e. Hele 15 pct. af de unge med ikkevestli­g baggrund tror ikke, at deres foraeldre vil tillade dem at have en kaereste. I landets indvandrer­områder møder vi alt for mange ungdomsliv, der er haemmet af social kontrol på bekostning af den enkeltes frihed. Det skal vi ikke acceptere. Den årlige medborgers­kabsunders­øgelse viser, at der stadig er brug for et opgør med den mellemøstl­ige kultur, der fastholder mennesker i ufrihed.

I Danmark står det mejslet i sten, at enhver borger har ret til frihed og ligevaerd. Det er der, det hele starter. Vi må aldrig vende det blinde øje til, når social kontrol holder mennesker i et mentalt faengsel. Det er et stort integratio­nsproblem, men det er et endnu større ligestilli­ngsproblem, at vi har mennesker i Danmark, for hvem frihed og ligevaerd er uden for raekkevidd­e. Desvaerre har vi en venstreflø­j i Danmark med stor berøringsa­ngst, når det kommer til at anspore ikkevestli­ge indvandrer­e til at følge danske normer og vaerdier.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark