Jyllands-Posten

Annonce mod gasrørledn­ing vildleder

-

JP bragte 24/6 en annonce mod gasrørledn­ingen Baltic Pipe. hvor man kunne få indtryk af, at projektet er både hemmeligt, udemokrati­sk og en dårlig forretning for de danske skatteborg­ere, som hver skulle betale 2.000 kr. for at levere norsk gas til Polen til skade for klima og miljø. Det er en af flere misforståe­lser om projektet.

Energinet ejer og bygger Danmarks centrale energiinfr­astruktur, og vi har stor forståelse for, at nogle lodsejere og naboer er generet af store anlaegspro­jekter. Det kan virke unfair, at det netop er én selv, der skal laegge jord til vores faelles infrastruk­tur.

Vi lytter, tilpasser vores projekter, hvor det er muligt, og forsøger at tage hensyn før, under og efter arbejdet. Sådan opleves det ikke altid, når man er lodsejer, og ens eneste ønske er, at projektet flyttes eller helt droppes.

At Baltic Pipe skulle vaere en hemmelighe­d, er gået hen over hovedet på os. Vi har haft travlt med at holde borgermøde­r, mødes med interessen­ter, stille op til interviews, deltage i debatarran­gementer og meget mere. Vi har modtaget over 300 høringssva­r, mødt omkring 500 lodsejere og vaeret i medierne flere end 300 gange i år.

Baltic Pipe koster ikke danske skatteborg­ere penge. Projektet betales af gasforbrug­ere i Polen og Østeuropa, som desuden er med til at bidrage til det eksisteren­de danske gassystem. Samlet set tjener Danmark ca. 2 mia. kr. på projektet. Baltic Pipe understøtt­er dermed vores omlaegning af det danske system til grønne gasser og øger vores forsynings­sikkerhed.

I dag samarbejde­r vi i hele EU på tvaers af landegraen­ser for at udvikle et energisyst­em, der skaber forsynings­sikkerhed, er omkostning­seffektivt og giver mindre CO2-udledning. Med Baltic Pipe får Polen bedre muligheder for at vaelge renere energikild­er, hvor naturgas komplement­erer landets investerin­ger i vind- og solenergi og gør Polen uafhaengig af Rusland.

I Energinet stiller vi gerne op til debat – men lad os nu tage debatten på et faktuelt grundlag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark