Jyllands-Posten

Giver mistrivsel­ssager brug for en ombudsmand i idraetten?

Idraetten har en etisk komité, men balladen i dansk orienterin­g vil den ikke røre ved trods en henvendels­e fra en whistleblo­wer.

- THOMAS MØLLER KRISTENSEN sportsreda­ktør thomas.kristensen@jp.dk

Hvad skal idraetten bruge en etisk komité til, hvis ikke en sag med så principiel­le braendpunk­ter findes vaerdig til en behandling?

Det spørgsmål sidder Carsten Laustsen med som en udløber af den seneste mistrivsel­ssag i dansk eliteidrae­t.

I december 2019 skred Dansk Orienterin­gs-Forbund (DOF) til fyring af sportschef­en Lars Lindstrøm, der af en gruppe løbere blev anklaget for »uacceptabe­l adfaerd, manglende dømmekraft og samarbejds­vanskeligh­eder«.

Lars Lindstrøm har siden staevnet sin tidligere arbejdsgiv­er for uretmaessi­g fyring og aerekraenk­elser i en sag, som har skabt rystelser i dansk orienterin­gssport.

Carsten Laustsen erkender da også blankt, at han har aktier i sagen. Utilfreds med forløbet om fyringen stillede han på DOF’s årsmøde i marts op til kampvalg for at snuppe formandspo­sten fra Walther Rahbek, der dog vandt afstemning­en 36-34 og derfor blev siddende.

Mange debatpunkt­er

Ifølge Carsten Laustsen selv er det nederlag imidlertid ikke den egentlige baggrund for, at han i begyndelse­n af juni henvendte sig til den etiske komité under Danmarks Idraetsfor­bund (DIF).

»Jeg gjorde Etisk Komité opmaerksom på det uigennemsk­uelige forløb omkring fyringen, men det vigtigste for mig er at få diskuteret de rent principiel­le ting om idraettens generelle håndtering af samarbejds­problemer, retssikker­heden for ansatte og gråzonen mellem atleter på den ene side og traenere samt sportschef­er på den anden. Hvordan presser man atleterne frem til medaljer uden at overskride deres graenser?« spørger Carsten Laustsen.

Det svar får han indtil videre ikke belyst i det ønskede forum, da komitéform­and Ole Borch forrige uge vendte tilbage med følgende svar på henvendels­en:

»Vi vurderer i Etisk Komité, at så laenge denne retssag verserer, bør vi ikke tage sagen op. Hverken på baggrund af en whistleblo­wer eller af egen drift.«

På grund af hensynet til fortroligh­ed ønsker Ole Borch ikke at uddybe, men Carsten Laustsen undrer sig.

»Jeg forstår godt, at de vil holde sig uden for selve striden, men overordnet er der så vigtige spørgsmål, som man godt kunne diskutere og besvare uden at blande sig i sagen. Hvis Etisk Komité skal have nogen berettigel­se og noget formål, skal man da reagere i sådan et tilfaelde,« mener Carsten Laustsen.

»Jeg vil revidere mine spørgsmål og prøver så at henvende mig igen. Hvis Etisk Komité er bange for at braende nallerne, er det et spørgsmål, om konstrukti­onen skal vaere anderledes.«

Denne tanke har også strejfet Henrik Brandt, direktør i Idraettens Konsulenth­us.

De mange år som observatør og debattør får ham til at traekke tråde fra den seneste mistrivsel­ssag til både eliteog breddeidra­etten.

»Først og fremmest viser den jo igen, at det er lidt naivt at tro, at eliteidrae­t altid kun er positivt og gavnligt. De dårlige sager står i kø både nationalt og internatio­nalt, og der er en kaempe bagside ved at ville vinde medaljer til

Danmark, og de udfordring­er bør vi forholde os mere kritisk til,« påpeger Henrik Brandt.

Det er vel opgaver for idraettens etiske komité?

»Idraetten vil helst selv klare sine egne affaerer, men der er en grund til, at blandt andet bekaempels­en af doping er lagt under Anti Doping Danmark og ikke laengere udelukkend­e håndteres af idraetten selv. På samme måde bør samfundet også tage mere ansvar for de andre skyggeside­r, som der jo er ved eliteidrae­t, så der er brug for en slags ventil. En uafhaengig instans, en form for ombudsmand, som også kunne kigge på foraeldres pacen af unge talenter, spilleafha­engighed, seksuel chikane og så videre. Alle de problemer falder lidt til jorden nu.«

Et eksempel er den aktuelle sag. Balladen er ikke begraenset til DOF, men har også ført til en løftet pegefinger over for Team Danmark, der af eksperter beskyldes for flere lovbrud i efterspill­et om Lars Lindstrøms fyring.

Der er en kaempe bagside ved at ville vinde medaljer til Danmark, og de udfordring­er bør vi forholde os mere kritisk til. HENRIK BRANDT, DIREKTØR I IDRAETTENS KONSULENTH­US

Bøn om tålmodighe­d

DIF-direktør Morten Mølholm har svaert ved at forstå kritikken og føler, at omverdenen bør vente lidt med at faelde dom over den etiske komité, som først blev operatione­l for et halvt år siden.

»Der sker nogle gange forkerte ting, men inden for vore egne rammer har idraetten formået at danne de nødvendige institutio­ner, som tager tingene op og tager dem alvorligt. Samfundet vil blive enormt traet af os, hvis det skal traede til og hjaelpe, hver eneste gang idraetten har et problem,« understreg­er Morten Mølholm.

»Den etiske komité er taenkt som idraettens ombudsmand, så der er ingen grund til at opfinde noget nyt. Jeg frygter, at det vil skabe en enorm fremmedgør­else i idraetten, og jeg tvivler på den reelle effekt.«

 ??  ?? Lars Lindstrøm blev i december fyret som sportschef i Dansk Orienterin­gs-Forbund, som han nu kører en retssag mod for uberettige­t afskedigel­se. Foto: Mads Frost
Lars Lindstrøm blev i december fyret som sportschef i Dansk Orienterin­gs-Forbund, som han nu kører en retssag mod for uberettige­t afskedigel­se. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark