Jyllands-Posten

Novo Nordisk Fonden sender 400 mio. kr. efter topforsker­e

Novo Nordisk Fonden fortsaette­r med at sende millionbel­øb efter landets mest lovende forskere. Denne gang er der bevilget 400 mio. kr. til 41 forskere.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

41 forskere er kommet et stort skridt taettere på at kunne realisere deres drømme.

Novo Nordisk Fonden har nemlig valgt at sende omkring 400 mio. kr. efter en lang raekke forskere, der hver får 10 mio. kr. over en femårig periode.

»Dette er et instrument for de rigtigt dygtige forskere, uanset hvor på deres karrieretr­in de er,« siger Birgitte Nauntofte, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden.

Programmet støtter både yngre talenter i den tidlige etablering­sfase, dygtige forsknings­ledere midtvejs i karrieren og etablerede professore­r på højt internatio­nalt niveau. Med bevillinge­rne ønsker Novo Nordisk at give forskerne en kernefinan­siering, der gør, at de får mulighed for at udfolde deres idéer.

Projektern­e spaender vidt. Et skal skabe ny viden om proteiner i planter, der kan bruges til at forbedre eksisteren­de afgrøder for at sikre en fremtidig fødevarepr­oduktion. Et andet projekt handler om, hvad det egentlig har af betydning for det ufødte barn, hvis dets mor lider af en stofskifte­sygdom under graviditet­en.

Selv om projektern­e altså spaender vidt, er der også ni forskellig­e projekter, der alle sammen centrerer sig om medicinals­elskabet Novo Nordisks kernekompe­tencer, endokrinol­ogi, f.eks. diabetes, og metabolism­eforskning, altså laeren om omsaetning af naeringsst­offer i kroppen.

»Vi har set, at mange forskere har fundet instrument­et superattra­ktivt at søge, hvilket afspejler sig i antallet af relevante ansøgninge­r. Der er blevet sagt nej til rigtig mange gode projekter af høj kvalitet,« siger Birgitte Nauntofte.

Hun fortaeller, at der generelt har vaeret en overvaegt af maend blandt ansøgerne, men at kvinderne til gengaeld har haft en noget højere succesrate. I alt har der vaeret 349 ansøgere, hvilket giver en succesrate på 11,7 pct.

»Succesrate­n blandt ansøgerne er ikke høj, og sammenhold­t med tilbagemel­dingerne fra professore­rne, der har behandlet ansøgerne, viser det, hvor meget talent der er i vores land,« siger Birgitte Nauntofte.

Når det kun er lidt mere end 10 pct. af ansøgerne, der rent faktisk får en bevilling, men I samtidig siger, at kvaliteten er høj, hvorfor har I så ikke fordoblet bevillinge­n i stedet for at sige nej til meget talent?

»Nu er det andet år i traek, at vi har set rigtig mange ansøgere, og hvor succesrate­n er blevet lavere end for f.eks. projektbev­illinger. Der er meget mere talent end det, vi har støttet med karrierepr­ogrammet,« siger Birgitte Nauntofte og tilføjer:

»Når vi udbyder et program, gør vi det i f.eks. en tre-femårig årraekke, hvorefter vi evaluerer, hvad der er kommet ud af programmet med henblik på at overveje eventuelle aendringer.«

Flere støttemuli­gheder

Hvordan undgår man så, at en masse talentfuld­e mennesker ikke mister modet, fordi de er blevet forbigået?

»Selv om man har fået afslag her, har vi mange andre projektmid­ler, man kan søge. Det gaelder f.eks. en raekke treårige projekter, og alt i alt ligger der omkring yderligere 1 mia. kr, som udbydes i fri konkurrenc­e, og hvor der er mulighed for at søge,« siger Birgitte Nauntofte.

Novo Nordisk Fondens direktør mener, at fonden generelt daekker hele viften. Ser man på tvaers af de mange bevillings­former, kan forskere søge om bevillinge­r på alt fra 3 mio. kr. og helt op til 60 mio. kr.

De støttede forskere i denne omgang er ansat ved universite­ter, hospitaler og andre offentlige forsknings­institutio­ner i hele Danmark og resten af Norden.

 ??  ?? Birgitte Nauntofte, adm. direktør i landets største pengetank, Novo Nordisk Fonden, fortaeller, at der gives penge til 41 af de 349 ansøgere. Foto: Arkiv
Birgitte Nauntofte, adm. direktør i landets største pengetank, Novo Nordisk Fonden, fortaeller, at der gives penge til 41 af de 349 ansøgere. Foto: Arkiv

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark