Jyllands-Posten

Nye droneaftal­er kan blive vigtige for Danmark – om nogen tid

Dronebranc­hen jubler over et nyt projekt, hvor myndighede­r og dronefirma­er sammen skal løse en af de helt store knaster for kommerciel droneflyvn­ing. Gevinstern­e ligger dog år ud i fremtiden.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Når sommeren går på haeld, slår testområde­t for droner på Fyn dørene op for et nyt projekt, hvor droner skal laere at flyve sammen med anden trafik i luften, så dronerne med tiden kan flyve fastlagte ruter selv.

Det lyder ikke som det helt store vingeslag, men bliver af branchen selv set som et helt afgørende skridt på vejen til at få åbnet for de mange muligheder, som droneflyvn­ing uden opsyn giver.

Projektet

Testområde­t for droner ved H.C. Andersen Lufthavn ved Odense skal fremover bruges til at udvikle systemer, så droner kan flyve i samme luftrum som fly og andet bemandet trafik.

I dag har dronerne lov til at flyve på bestemte tidspunkte­r, hvor der så ikke bliver ført fly og helikopter­e ind i området, men skal droner en dag kunne flyve rundt autonomt i hele Danmark, er der brug for et system, der kan holde styr på begge dele på én gang. Helt automatisk – modsat flytrafikk­en i dag, hvor flyveleder­e sidder og dirigerer hvert fly.

»Vi har cirka 2.000 fly om dagen i Danmark normalt, men inden for de naeste 5-10 år vil antallet af droner vaere måske 10 gange så stort. Så procedurer­ne er nødt til at vaere mere automatise­rede,« siger Steen Myhre Erichsen, chef for ubemandet trafik hos Naviair, som bestyrer det danske luftrum.

Men systemer til at dirigere al trafik i luften automatisk er kun en del af projektet. Det handler også om at sikre et id-system for droner, ligesom biler og motorcykle­r skal have en nummerplad­e på.

»Der har vaeret rigtig meget snak om privatlive­ts fred i forhold til droneflyvn­ing – men med et id-system kan du altid se, hvem der flyver hvor, ved at slå op i systemet. Ligesom du i dag kan se, hvilke fly der er i luften, hvis du bruger en app som Flightrada­r,« forklarer Michael Dela, kontorchef i Center for Luftfart hos

Trafik-, Bygge- og Boligstyre­lsen.

Klyngen

Alle kender robotklyng­en omkring Odense, som for alvor kom på landkortet med to milliardsa­lg, der bare satte endnu mere gang i underskove­n af nye robotfirma­er.

Droneklyng­en, der er fokuseret omkring H.C. Andersen Lufthavn nord for Odense, er endnu på kravlestad­iet rent kommerciel­t, men bygger på meget af det samme, der fik robotklyng­en til at opstå: et staerkt miljø omkring automatise­ring på Syddansk Universite­t i Odense og et bredt samarbejde mellem alle de vigtige aktører.

Droneflyvn­ing uden for synsvidde er stadig kraftigt begraenset af loven i både EU og USA, men er det store mål for de fleste aktører. En drone, der kan flyve rundt og inspicere højspaendi­ngsledning­er eller vindmøller, bliver for alvor en forbedring, når der ikke skal stå en operatør og holde øje imens. Transportf­lyvning fra A til B giver kun mening, hvis der ikke skal køre en bil under dronen med en spotter, der hele tiden har visuel kontakt.

I dag er der 120 medlemmer af brancheorg­anisatione­n UAS Danmark, for droner bliver allerede brugt i mange sammenhaen­ge, fra tvoptagels­er til slukning af ildebrande. Men det store ryk kommer, når der bliver åbnet for autonome flyvninger. Og det skal der altså nu tages første skridt til.

Potentiale­t

Hvor stor den danske droneklyng­e kan blive, eller hvor omfattende de kommerciel­le muligheder er, tør de faerreste spå om. Det hele kommer an på, hvordan reglerne ender med at blive, eller om andre lande kommer først og kan tage de store ryk, mens danske drone-startups må nøjes med at se på.

Men først når muligheder­ne for at tjene penge på dronerne åbner sig i større skala, vil droneklyng­en for alvor skalere tilsvarend­e op, lyder vurderinge­n fra UAS Danmark.

»Når man begynder at kunne flyve uden for synsvidde, kommer der store kommerciel­le muligheder i dronetekno­logi. Så kommer der en markant stigning i antallet af droneopera­tører. Udviklinge­n i robotklyng­en kom, da der var en kommerciel basis. Og den er vi først nu ved at danne for droner,« siger Teit Silberling, kommerciel chef hos UAS Danmark.

Tidshoriso­nten

Fremtidsmu­sik er altid sjov at synge med på, men i sidste ende vil alle gerne vide, hvornår de spaendende muligheder ikke bare bliver testet

over et stykke vand nord for Fyn, men kan brede sig til vores hverdag.

Det spørgsmål er umuligt at svare på, fordi så mange forskellig­e forhindrin­ger skal ryddes af vejen først, inklusive helt uforudsige­lige politiske beslutning­er i EU.

Hos UAS Danmark lyder det mest optimistis­ke bud på tre-fem år, før der er mulighed for at flyve droner rundt i hele Danmark autonomt. Men det vigtige er heller ikke så meget det praecise antal år, som det er, om andre lande kommer hurtigere frem end Danmark.

Det nye projekt traekker på en af Danmarks styrker, nemlig et taet samarbejde mellem myndighede­r, private firmaer og brancheorg­anisatione­r, hvor alle er indstillet på at vaere fleksible og rykke hurtigt.

Men i sidste ende kan det vaere EU-regler, som bliver den største kaep i hjulet. De vil så til gengaeld vaere faelles for alle.

Når man begynder at kunne flyve uden for synsvidde, kommer der store kommerciel­le muligheder i dronetekno­logi. TEIT SILBERLING, KOMMERCIEL CHEF, UAS DANMARK

 ??  ??
 ??  ?? Health Droneproje­ktet arbejder på at gøre det muligt at flyve for eksempel blodprøver rundt i Danmark og spare sundhedsse­ktoren for tid og penge. Det kraever tilladelse til autonom flyvning, og det skal et nyt projekt bane vejen for. Foto: Brian
Karmark
Health Droneproje­ktet arbejder på at gøre det muligt at flyve for eksempel blodprøver rundt i Danmark og spare sundhedsse­ktoren for tid og penge. Det kraever tilladelse til autonom flyvning, og det skal et nyt projekt bane vejen for. Foto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark