Jyllands-Posten

KØBMAGERGA­DES NYE PROFIL

- Finans@finans.dk Kilde: Hines Nordic

Byfornyels­e er et følsomt emne. Isaer når den sker i et område, hvor gamle huse, gader og straeder har vaeret med til at skabe kulturarv og faelles forståelse for byens liv og sjael gennem århundrede­r.

Det kan her hurtigt dele vandene, om man kan tillade sig at aendre arkitektur­en, eller om den bør forblive, som den altid har vaeret. Det er også et spørgsmål, man har måttet tage op til overvejels­e hos ejendomsin­vesterings­firmaet Hines Nordic, der har købt Købmagerga­de 44, 46 og 50 midt i det gamle København.

Her vil man bygge hotel, butikker og boliger i de gamle bygninger fra 1700-tallet, der har Møntergade, Rundetårn og Trinitatis Kirke som historiske naboer. Bygningern­e har gennem årene rummet masser af driftige virksomhed­er, ligesom Københavns

Universite­t i en årraekke brugte dem som undervisni­ngsfakulte­t for teologi- og jurastuder­ende.

En funktion, der har sat sine spor på saerligt Købmagerga­de 46, fortaeller udviklings­direktør Karen Nielsen fra Hines Nordic.

»Den var noget ødelagt, da vi overtog den sammen med de to øvrige matrikler, som var i bedre stand. Egentlig betyder det dog ikke så meget, for vi graver ganske dybt i såvel tegnebog som ambitioner for i videst muligt omfang at føre alle tre ejendomme tilbage til deres oprindelig­e skikkelse – samtidig med at de naturligvi­s skal indrettes til moderne formål,« siger Karen Nielsen.

Investerer over en milliard

Da coronakris­en ramte, blev der trykket på investerin­gsbremsen for mange hotelproje­kter, men det er ikke tilfaeldet med projektet på Købmagerga­de.

Det er således tanken, at hotellet skal tage imod de første gaester i 2022, og kontrakten med entreprenø­rfirmaet Hoffmann, der står for totalentre­prisen, blev endda underskrev­et efter krisens start.

Ifølge Karen Nielsen er man da heller ikke bange for sin investerin­g, som forventes at lande et stykke over 1 mia. kr., når projektet er afsluttet.

Alene købssummen udgør 845 mio. kr., og renovering samt ombygning løber op i et større millionbel­øb.

»Hines er en familieeje­t amerikansk virksomhed, og med vores nordiske organisati­on understreg­er vi, at vi har stor tillid til bl.a. det danske ejendomsma­rked. Det er faktorer som stabilitet, ordnede forhold og et marked med mange spaendende ejendomme, der er medvirkend­e til dette,« siger Karen Nielsen.

Hun føjer til, at det primaere investerin­gsfokus for Hines Nordic er rettet mod Storkøbenh­avn.

Man har allerede projekter i gang andre steder i byen, og ud over ejendommen­e på Købmagerga­de ejer man en halv snes andre ejendomme på mondaene adresser som Ny Østergade og Vimmelskaf­tet.

Skamplet eller fornyelse

Mens Hines Nordic vil holde fast i den oprindelig­e arkitektur i forbindels­e med renovering­en af bygningern­e på Købmagerga­de, findes der flere andre steder i byen, hvor man er gået andre veje og samtidig har skabt stor debat.

Kigger man f.eks. i retning mod Østerport Station, har den gamle, fredede stationsby­gning fået en ny nabo, der har skabt postyr.

Formanden for Foreningen til Hovedstade­ns Forskønnel­se, Jakob Lange, har bl.a. udtalt til TV2 Lorry, at byggeriet er »en skandale«, mens

På adresserne Købmagerga­de 44, 46 og 50 renoverer og istandsaet­ter Hines Nordic i alt 21.000 kvm fordelt på 17.000 kvm hotel, 3.000 kvm butikker og 1.000 kvm bolig.

Hotellet indrettes i ejendommen Købmagerga­de 50, men facaden bliver rettet mod Trinitatis Kirke med indgang fra Pilestraed­e.

De 3.000 kvm butiksarea­l, som står klar i slutningen af 2021, indrettes ud mod Købmagerga­de i nummer 44 og 46, mens nummer 46 også kommer til at rumme de 1.000 kvm bolig, som fordeler sig på seks lejlighede­r. kunstneren Per Arnoldi til samme kanal har udtrykt sig en kende mere afdaempet med ordene:

»Det tegner ikke godt.« Et højhusproj­ekt, der måske skal erstatte den gamle Palads Biograf ved Vesterport Station, har også mødt kritik fra bl.a. Anders Ojgaard, der udgiver Magasinet KBH.

HENRIK MALMGREEN

»Mangel på kvalitet«

»Principiel­t har jeg det fint med, at Palads rives ned og erstattes af nyt. Jeg mener blot, at det nuvaerende forslag har en så stor mangel på arkitekton­isk og bymaessig kvalitet, at hvis dét er det eneste alternativ til det eksisteren­de, bør man holde fingrene vaek, indtil noget andet og bedre er stillet op som alternativ,« siger han og tilføjer:

»En arkitektko­nkurrence ville f.eks. vaere på sin plads for et så markant sted i byen, mener jeg.«

Et af de argumenter, som er

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark