Jyllands-Posten

Hans drøm er, at der om 10 år er skabt 1 mio. job til autister

Thorkil Sonne stiftede Specialist­erne, efter at hans yngste søn blev diagnostic­eret med infantil autisme.

- NIELS SANDØE niels.sandoe@finans.dk

Thorkil Sonne havde et godt job i TDC, da han blev praesenter­et for en hård besked.

I vuggestuen var hans yngste søn, Lars, blevet diagnostic­eret autist, og beskeden virkede uvirkelig for Thorkil Sonne og hustruen, Anette Dohn. Ikke desto mindre blev afklaringe­n om sønnen et vendepunkt for Thorkil Sonne, der med årene er blevet en verdensken­dt pioner inden for inkluderin­g af autister på arbejdsmar­kedet.

Tilbage i 2003 stiftede han firmaet Specialist­erne, der skulle hjaelpe autister til at finde fodfaeste på arbejdsmar­kedet. Det handlede om, at han som naestforma­nd for et botilbud for autister i Ringsted havde oplevet, hvordan flere unge beboere var levende interesser­et og engageret i computere, uden at de formåede at lande et job.

Specialist­erne målrettede sig mod it-stillinger, hvor man sendte autister med de rette kompetence­r ud som løsarbejde­re i virksomhed­er. Og hvis en virksomhed var tilfreds, kunne et midlertidi­gt ophold blive vekslet til en fastansaet­telse.

»BBC World News kom på besøg hos Specialist­erne i Høje Taastrup i juni 2004. Derefter fik vi en naturlig internatio­nal rolle, der endte med henvendels­er fra mere end 100 lande,« fortaeller Thorkil Sonne.

I 2008 stiftede han den internatio­nale organisati­on

Specialist­erne Foundation med et erklaeret mål om at skabe 1 mio. job frem til 2020 til autistiske mennesker – eller personer med lignende barrierer.

Har skabt 10.000 job

Det store gennembrud kom, da den tyske softwaregi­gant SAP efter et samarbejde med Thorkil Sonne meldte ud, at 1 pct. af virksomhed­ens arbejdssty­rke i 2020 skulle udgøres af mennesker med autisme. Udmeldinge­n fik andre multinatio­nale koncerner til at inkludere ansaettels­e af autister i deres strategi.

Ifølge Thorkil Sonne har hans organisati­on vaeret med til at skabe 10.000 job til autistiske personer verden rundt. Der er altså stadig langt til drømmen om 1 mio. job, og ambitionen har nu en deadline i 2030.

I 2013 flyttede Thorkil Sonne med hustruen og deres yngste søn til den amerikansk­e delstat Delaware efter en invitation fra delstatens guvernør. Fire år senere havde 50 store amerikansk­e virksomhed­er ivaerksat en rekrutteri­ngsstrateg­i for autistiske personer.

I 2017 vendte Thorkil Sonne hjem til Danmark som chef for internatio­nale Specialist­erne Foundation, der har samarbejde med organisati­oner og virksomhed­er i mere end 20 lande.

Arbejdsdag­en tilbringer han enten på farten eller fra hjemmekont­oret i Nørresundb­y. Sideløbend­e er han formand for Rådet for Samfundsan­svar og Verdensmål.

Opholdet i USA gjorde Thorkil Sonne mere dansk end nogensinde, og han udtrykker stolthed over vores samfundsan­svar, der stikker ud i forhold til USA og en raekke andre lande, hvor udviklinge­n ifølge ham går i den forkerte retning.

Selv om Thorkil Sonne har oplevet fremskridt, er han stadig tiltrukket af de gode gamle dage, da der var plads til de anderledes elever i skoleklass­erne, uden at der skulle stilles diagnoser og tilføres ekstra ressourcer.

Fest i sommerhuse­t

Sønnen Lars, der var katalysato­r for hele karrieresk­iftet, er ifølge Thorkil Sonne en glad ung mand, der er tilknyttet en saerlig tilrettela­gt ungdomsudd­annelse i Aalborg.

Fødselsdag­en bliver fejret i et lejet sommerhus sammen med Anette Dohn og deres tre børn. AEgteparre­t har vaeret sammen, siden de i 1980’erne studerede til landinspek­tører på Aalborg Universite­t.

I fritiden dyrker Thorkil Sonne ornitologi og tager ture på racercykle­n i det nordjyske landskab iført hjelm og trikot.

 ??  ?? Thorkil Sonne har ivaerksat en global bevaegelse for at skabe job til autister. Han sidder i bestyrelse­r i USA, Canada, Australien og Danmark.
Foto: Mads Frost
Thorkil Sonne har ivaerksat en global bevaegelse for at skabe job til autister. Han sidder i bestyrelse­r i USA, Canada, Australien og Danmark. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark