Jyllands-Posten

Nyt initiativ skal give liv i byens tomme lokaler

Husly Aarhus er et nyt initiativ, der blandt andet skal afhjaelpe udfordring­en med tomme butiksloka­ler i Aarhus.

- KRISTIAN KOROTAYEV kristian.korotayev@jp.dk

Aarhus City Forening og platformen Spotly har med støtte fra Aarhus Kommune netop igangsat ”Husly Aarhus”. Et nyt initiativ, der med lokal kunst og design blandt andet skal vaere med til at løse problemet med tomme butiksloka­ler rundtomkri­ng i byen.

»Udfordring­en er de tomme lokaler, som vi har i Aarhus, og som generelt er en udfordring for detailhand­len. Vi vil gerne prøve at gribe det an på en måde, hvor vi gentaenker muligheden for at fylde de tomme lokaler op på en spaendende måde. Til gavn for alle parter – både udlejere og dem, som rykker ind,« siger Claus Bech, direktør i Aarhus City Forening.

Opstået under en krisetid

Helt konkret skal det ske via såkaldte pop-ups med småudstill­inger i butikkerne – både i de tomme og i de etablerede. Et andet element er nemlig, at man på den måde også kan hjaelpe designere og kunstnere til at få nye rammer at vise sig frem i. De kreative sjaele har udstillet hjemme i privaten, men i sommermåne­derne skal lokale kreative vises frem i lokaler og vinduer i Aarhus’ midtby.

Derfor efterspørg­er man nu vaerter, der ønsker at give husly til kulturen ved at donere deres vinduer til de kreative.

»Det er også et opråb til indehavern­e af de tomme lokaler. De må meget gerne komme på banen og vaere en del af det her setup,« opfordrer Claus Bech.

Projektled­er fra Spotly Aya Fabricius er også begejstret for projektet.

»Vi vil gerne have lidt mere liv i de tomme lokaler og vinduer i butikker i Aarhus midtby. Det er et initiativ, som er opstået under coronakris­en. Vi har gentaenkt, om man ikke kunne gøre et eller andet spaendende ved alle de tomme facader,« fortaeller Aya Fabricius.

Initiative­t er støttet af Aarhus Kommunes kickstartp­akke, hvilket har gjort det muligt at rykke hurtigt hen over sommeren. Projektet lanceres i juli/august, og der udsendes et såkaldt open call, hvor alle kan søge om deltagelse senest den 8. juli.

Vi har gentaenkt, om man ikke kunne gøre et eller andet spaendende ved alle de tomme facader. AYA FABRICIUS, PROJEKTLED­ER, SPOTLY

 ??  ?? Tomme butiksloka­ler har laenge vaeret en udfordring i Aarhus. Nu vil Aarhus City Forening på alternativ vis forsøge at løse problemati­kken. Arkivfoto: Christian Lykking
Tomme butiksloka­ler har laenge vaeret en udfordring i Aarhus. Nu vil Aarhus City Forening på alternativ vis forsøge at løse problemati­kken. Arkivfoto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark