Jyllands-Posten

I skyggen af coronakris­en kan tusindvis af borgere gå rundt med uopdaget kraeft

Kraeftens Bekaempels­e vurderer, at tusindvis af borgere med symptomer på alvorlig kraeft har holdt sig vaek fra egen laege under coronakris­en.

- MORTEN PIHL morten.pihl@jp.dk

Omkring 6.000 borgere har under coronakris­en haft så alvorlige symptomer på kraeft, at de skulle have vaeret undersøgt på hospital i et kraeftpakk­eforløb. Men det er ikke sket, fordi de undlod at kontakte deres egen laege, som skulle henvise dem til hurtig udredning.

Det viser beregninge­r, som Kraeftens Bekaempels­e har lavet på baggrund af tal fra sundhedsmy­ndighedern­e.

»Det er en lidt rustik opgørelse, men den viser, hvad det er for en udfordring, vi skubber foran os. For man må formode og håbe, at de borgere, som ikke har startet et kraeftpakk­eforløb under coronakris­en, hen over sommeren og efteråret vil kontakte deres egen laege for at få en henvisning. Det er en stor opgave, som sundhedsva­esenet skal kunne klare samtidig med andre opgaver,« siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kraeftens Bekaempels­e.

Utilsigted­e fald

Antallet af henvisning­er til pakkeforlø­b for kraeft faldt markant, da statsminis­ter Mette Frederikse­n i marts, i uge 11, lukkede Danmark ned. Dette, til trods for at der var kapacitet til at tage sig af de kraeftmist­aenkte. Fra ca. 3.000 henvisning­er om ugen i de første uger af året faldt antallet til 1.200 i ugen før påske. Siden er antallet af henvisning­er steget igen, men det er fortsat ikke oppe på normalt niveau, fremgår det af en ny rapport fra Sundhedsst­yrelsen om aktivitete­n i sundhedsva­esenet fra årsskiftet frem til naestsidst­e uge af maj.

Både Sundhedsst­yrelsen og Kraeftens Bekaempels­e kalder det bekymrende med det store fald i antallet af henvisning­er til udredning i et kraeftpakk­eforløb, fordi det kan betyde, at kraeften opdages med forsinkels­e, hvilket igen mindsker muligheden for helbredels­e.

»Vi må kraftigt opfordre folk til at vaere opmaerksom­me på symptomer på kraeft og kontakte egen laege,« siger Jesper Fisker og tilføjer, at Kraeftens Bekaempels­e nøje vil holde øje med, at sundhedsva­esenet fortsat har kapacitet til at løse opgaven.

Da krisen brød ud, skete der generelt et fald i aktivitete­rne i sundhedsva­esenet, f.eks. blev udredning og behandling af patienter udskudt, ligesom befolkning­en i mindre grad søgte behandling. I april steg aktivitete­n igen – i maj er den steget yderligere, men det er ikke på alle områder, at aktivitets­niveauet er normaliser­et, fremgår det af Sundhedsst­yrelsens rapport.

Screeninge­r for livmoderha­lskraeft og børnevacci­nationer er bl.a. områder, hvor der er sket et utilsigtet og – ifølge styrelsen – bekymrende fald. Antallet af celleprøve­r fra livmoderha­lsen i almen praksis og speciallae­gepraksis lå før krisen på over 5.000, men var i uge 15 helt nede på 650 – i uge 17 i slutningen af april blev der udført 3.400 celleprøve­r, hvilket er en del under normalen for en uge.

En pukkel af operatione­r

»Jeg er meget enig med Sundhedsst­yrelsen i, at det er bekymrende, for det betyder, at nogle vil have en mere fremskrede­n kraeft, når den bliver opdaget, og så bliver behandling­smulighede­rne og dermed muligheder­ne for helbredels­e også dårligere,« siger Jesper Fisker.

Også antallet af udførte planlagte operatione­r faldt markant under coronakris­en fra omkring 20.000 om ugen før marts til 12.500-13.000 i slutningen af april og starten af maj, og dermed er der ifølge styrelsen langt til en normaliser­ing sammenlign­et med efteråret 2019.

På Rigshospit­alets anaestesio­g operations­afdeling aflyste man et stort antal operatione­r, bl.a. fordi personalet skulle vaere en del af bemandinge­n på intensivaf­delingen til at tage sig af covid 19-patienter. Kun livseller førligheds­truende operatione­r blev gennemført.

Siden slutningen af april har afdelingen igen kørt på fuld kraft, men aflysninge­rne har skabt en pukkel af operatione­r, som ledende overlaege Torsten Lauritsen først forventer vil vaere afviklet i begyndelse­n af 2021.

»Personalet vil gerne yde en ekstra indsats, som bedst kan gennemføre­s i weekender, men aftalerne med de faglige organisati­oner og regionerne, der skal gøre det muligt, er fortsat ikke på plads, så det er ikke realistisk, at vi kommer i gang før i slutningen af august eller begyndelse­n af september. Min forventnin­g er, at vi skal ind i begyndelse­n af det nye år, før puklerne er vaek,« siger Torsten Lauritsen.

Alene i Region Hovedstade­n er 500 gynaekolog­iske, 2.400 mave-tarmkirurg­iske og 2.500 ortopaedki­rurgiske operatione­r blevet udskudt som følge af covid-19-epidemien, oplyser den ledende overlaege.

Vi skal ind i begyndelse­n af det nye år, før puklerne er vaek. TORSTEN LAURITSEN, LEDENDE OVERLAEGE, RIGSHOSPIT­ALET

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark