Jyllands-Posten

Danmark giver nyt grønt lys til slutspurte­n for kontrovers­iel gasledning

Vejen er banet for Nord Stream 2’s sidste etape. Imens forbereder USA nye sanktioner mod europaeisk­e virksomhed­er, og EU ruster sig til modsvar.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Den danske Energistyr­else har banet vejen for, at den sidste stump af gasledning­en Nord Stream 2 kan blive anlagt i Østersøen. Det skete mandag, da styrelsen godkendte brugen af fartøjer med ankre til at laegge de omkring 100 km rør, der mangler.

Nord Stream 2’s ønske om at bruge skibe med ankre kommer, efter at selskabets oprindelig­e rørlaegger, Allseas, for et halvt år siden trak sig ud af projektet, efter at mere end 90 pct. af rørene var lagt. Det skete, fordi USA vedtog sanktioner, der ville ramme det schweizisk­e selskab.

USA mener, at Nord Stream 2 vil øge Ruslands kontrol med Europas forsynings­sikkerhed.

Siden har Nord Stream 2 arbejdet på at finde en afløser, der ikke frygter amerikansk­e sanktioner. En mulighed er det russiske fartøj ”Akademik Cherskiy”, der i løbet af foråret er flyttet fra Vladivosto­k til Rügen i Nordtyskla­nd, hvor Nord Stream 2 har logistisk base. Andre fartøjer kan også komme i spil efter tilladelse­n til også at bruge skibe med anker.

Hidtil er arbejdet udført af skibe med computerst­yret dynamisk positioner­ing (DP). Allerede i den oprindelig­e miljøunder­søgelse blev der åbnet for, at skibe med ankre kunne tillades.

Det sker nu, efter at Energistyr­elsen

har vurderet, at der ikke er risiko for, at et anker rammer gamle miner eller rester af kemiske våben.

»Videreetab­lering af rørledning­erne kan foretages med DP-rørlaegnin­gsfartøjer, rørlaegnin­gsfartøjer med ankre, enten selvstaend­igt eller i kombinatio­n med hinanden, da påvirkning­erne på miljø, sikkerhed og sundhed af aendringen vurderes til at vaere mindre, ubetydelig­e eller ikke-eksisteren­de,« står der i afgørelsen.

Nye sanktioner på vej

Nord Stream 2 peger på, at der allerede er brugt fartøjer med ankre til at laegge en del af rørledning­en i tysk farvand, og at resten af projektet vil blive anlagt i overensste­mmelse med tilladelse­n.

»Vi overvejer stadig forskellig­e muligheder og vil informere om vores planer i rette tid,« skriver selskabet i en udtalelse.

Genoptages arbejdet, vil de sanktioner, som den amerikansk­e kongres vedtog før jul, vaere nytteløse. Og den udvikling har allerede fået de mest Nord Stream 2-skeptiske amerikansk­e senatorer til at varsle nye skridt.

Et nyt lovforslag er fremsat med tvaerpolit­isk støtte fra bl.a. republikan­ske Ted Cruz og demokratis­ke Jeanne Shaheen. Det vil udvide de nuvaerende sanktioner, der er rettet mod selskaber, der laegger rør på havbunden, til også at omfatte bl.a. forsikring­sselskaber, havnefacil­iteter og selskaber, der verificere­r projektet til sidst.

»Denne nye lov vil en gang for alle fastslå, at de, der er involveret i enhver form for installati­on af rørledning for projektet, vil møde lammende og omgående sanktioner,« skriver Ted Cruz i en udtalelse.

Hvis loven vedtages, får den virkning, når den amerikansk­e praesident har underskrev­et den.

Det, forbereder den tyske regering sig nu på, vil ske. Nord Stream 2 er godkendt af tyske myndighede­r.

Også EU forbereder sig på et nyt opgør med USA om sagen. For selv om projektet er politisk upopulaert i mange EU-lande, er det underlagt europaeisk­e regler og har en raekke store europaeisk­e energisels­kaber som investorer.

»EU’s holdning til amerikansk­e sanktioner mod europaeisk­e selskaber, der udfører legitime og lovlige aktivitete­r under europaeisk lov, er utvetydig. De er uacceptabl­e og i strid med internatio­nal lov, og EU er staerkt imod,« skrev EU’s udenrigspo­litiske repraesent­ant Josep Borrell til Europa-Parlamente­t i juni.

Han tilføjede, at EU-Kommission­en forbereder et svar på »ekstraterr­itoriale sanktioner indført af tredjeland­e«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark