Jyllands-Posten

Macron saetter nyt corona-ministerho­ld

Den franske praesident slår ind på en mere social og – lover han – økologisk kurs.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

Posen blev rystet gevaldigt i Paris mandag, da praesident­en, Emmanuel Macron, satte et nyt ministerho­ld.

Mens visse af de tunge poster blev fastholdt, f.eks. den garvede forsvarsmi­nister, Jean-Yves Le Drian, og finansmini­ster, Bruno Le Maire, fik en raekke andre ministerie­r ny øverste chef.

Isaer posten som indenrigsm­inister var ventet med spaending. Indtil mandag aften var den besat af Christophe Castaner, som ikke har formået at få ro over feltet, når de gule veste har demonstrer­et – og i en vis udstraekni­ng haerget – uge efter uge. Han blev mandag aften skiftet ud med en ung ulv fra højrefløje­n, Gérald Darmanin, som er kendt for at vaere en af forhenvaer­ende praesident Nicolas Sarkozys tro vaebnere.

Den gammeldags slags

Dermed fuldendte Macron det kursskifte, han begyndte, da han fredag udnaevnte sin nye premiermin­ister. Hans havn er Jean Castex, 55, og det valg har fået mange kommentare­r med på vejen allerede. Det skyldes, at den hidtidige premiermin­ister, Edouard Philippe, nåede at blive en langt mere elsket skikkelse end Macron. Ikke mindst under coronakris­en, hvor Philippe optrådte stille og roligt, mens Macron skruede op for retorikken og sagde, at »Frankrig er i krig«. Det spekuleres i franske medier i, om Philippe i virkelighe­den kan vaere i problemer, fordi han anklages for at have overhørt tidlige advarsler om konsekvens­er af coronaviru­ssen. Det undersøges i øjeblikket.

Sikkert er det, at Macron med Castex, 55, får en langt mere klassisk – nogle ville sige gammeldags – borgerlig politiker, der indtil for ganske nylig var medlem af Frankrigs borgerlige parti, Les Républicai­ns. Castex blev under coronakris­en hentet ind til at koordinere genåbninge­n af landet. En opgave, som han gennemført­e langsomt, men sikkert – og til alles ros, bl.a. takket vaere sin usaedvanli­gt veludvikle­de organisato­riske sans, skriver den franske avis Le Monde.

Castex går for at have fødderne plantet solidt i den lokale muld i det sydlige Frankrig, hvor han hidtil har vaeret en saerdeles populaer minister i byen Prades, der taeller omtrent 6.000 indbyggere.

Det er det lokale aspekt, der har fået Macron til at invitere ham til Paris, hvor han nu skal have styret Frankrig

 ??  ?? Kan han redde Frankrigs praesident, Emmanuel Macron? Presset på Frankrigs nye premiermin­ister, Jean Castex, er til at tage at føle på. Her ses han under et af sine første officielle besøg på en politistat­ion i en af Paris' nordlige forstaeder. Foto: Thomas Coex/AFP
Kan han redde Frankrigs praesident, Emmanuel Macron? Presset på Frankrigs nye premiermin­ister, Jean Castex, er til at tage at føle på. Her ses han under et af sine første officielle besøg på en politistat­ion i en af Paris' nordlige forstaeder. Foto: Thomas Coex/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark