Jyllands-Posten

EMMANUEL MACRON

- Kilde: Ritzau

Født: 21. december 1977 i Amiens i det nordlige Frankrig. Var ansat som finansinsp­ektør i Frankrigs finansmini­sterium, inden han i 2008 blev ansat i et velbetalt job hos investerin­gsbanken Rothschild. Mellem 2012 og 2014 var han rådgiver for Frankrigs davaerende socialisti­ske praesident, François Hollande.

I 2014 blev han økonomimin­ister i Hollandes regering. Dannede i april 2016 bevaegelse­n ”En Marche!” (”Fremad!”) og forlod i august samme år regeringen.

Blev valgt som Frankrigs praesident den 7. maj 2017. igennem de økonomiske og sociale konsekvens­er af coronakris­en, som i Frankrig torsdag havde kostet hele 29.893 liv. Det svarer til 458 døde pr. 1 mio. indbyggere. Det tilsvarend­e tal i Danmark ligger f.eks. på 105. Castex har lovet, at han vil føre en mere social kurs, der også skal tage højde for miljø og økologi.

Dårlig første halvleg

Ifølge franske eksperter har Macron med Castex for alvor sat et regeringsh­old, han nogenlunde selv kan bestemme over. Dermed begynder han sin valgkamp til 2021, når han efter al forventnin­g i år vil forsøge at genvinde praesident­posten. Og gør man lige nu regnskabet for hans tid i første halvleg som franskmaen­denes politiske leder op, ser det på ingen måde overbevise­nde ud.

Macrons parti, La République en marche, har netop indkassere­t en valglussin­g af de mere spektakula­ere ved kommunalva­lget den 28. juni. Partiet vandt ikke i en eneste større by. Til gengaeld lykkedes det partiet De Grønne at demonstrer­e, at det nu er tilbage i storform og mere til. Partiet vandt magten i både Bordeaux, Lyon, Strasbourg og Marseille. Macrons parti fik ikke flertal i en eneste større by. Hans tidligere sundhedsmi­nister, Agnès Buzyn, fik et elendigt resultat i Paris, hvor siddende borgmester, socialiste­n Anne Hidalgo, genvandt retten til at stå i spidsen for lysenes by i fem år.

Afklapsnin­gen var formentlig vaelgernes tak for sidst til Macron oven på hans uheldige figur under coronakris­en, de gule vestes mange ugentlige demonstrat­ioner, flere skandaler, som selv for franskmaen­d, der er vant til en vis kaliber udi genren, var chokerende, samt ikke mindst en stribe staerkt upopulaere reformer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark